Banu Anka“OFF” Sergisi, 2023, Pilevneli Dolapdere
Banu Anka“OFF” Sergisi, 2023, Pilevneli Dolapdere

PİLEVNELİ’den Üç Yeni Sergi: OFF, Ping Pong ve Kağıt İşler

29 Aralık 2023

PİLEVNELİ, 22 Aralık 2023 – 27 Ocak 2024 tarihleri arasında üç yeni sergiye ev sahipliği yapıyor.

Banu Anka“OFF” Sergisi, 2023, Pilevneli Dolapdere
Banu Anka“OFF” Sergisi, 2023, Pilevneli Dolapdere

Banu Anka“OFF” Sergisi

PİLEVNELİ, Banu Anka’nın son dönem işlerinden oluşan kişisel sergisi OFF’a ev sahipliği yapıyor. İran asıllı genç sanatçı, yeni serisinde tuval üzerine yağlıboya ve kâğıt üzerine kömür olmak üzere iki farklı teknikle çalışarak kimi zaman iç dünyasında, kimi zaman çevresinde gözlemlediği ‘kendini dışarıya kapatma’ (off) hâlini izleyiciyle paylaşıyor.

Yüz, bedenle ruh ilişkisini en saf hâliyle yansıtmasının yanı sıra bireyi tanımlar ve diğerlerinden ayrıştırır. Yüzyıllardır süren ve gelişen portre resminin merkezindeki yüzler, kişinin ‘kendisi’ ve ‘öteki’ arasındaki bağlantıyı yansıtmakla birlikte kimi zaman birbirini aynalar, kimi zaman da potansiyel izleyicisine bambaşka hislerle ulaşma ihtimalini taşır. İfadeler ve bakışlarla farklı zaman, mekân ya da bağlamlar içinde kurulabilecek ilişkiler sınırsızdır. Banu Anka da sanat üretiminin başından bu yana insan yüzüne ve portre resmine odaklanan hipergerçekçi bir ressam. Hayatının farklı dönemlerinde kişisel hikâye ve ifade biçimlerini yansıtıyor ve her serisinde hem teknik hem de görsel dil açısından bir yenilik arayarak kendini sorguluyor ve devamlı geliştiriyor.

Lottermann & Fuentes “Ping Pong” Sergisi

“Fantezileri gerçeğe, gerçeği de kurguya dönüştürüyoruz. Yaratıcı sürecimiz her zaman bir hikâyeyle başlar ve çektiğimiz fotoğraflarda somutlaştırmaya çalıştığımız hep bir fantezidir” diyor Nada Lottermann ile Vanessa Fuentes. Okul yıllarında tanışan ve uzun zamandır birlikte çalışan Frankfurtlu fotoğrafçılar moda, stil, yaşam tarzı, gündelik hayat alanlarında eğlenceli, dinamik, doğal, cool, çekici fotoğraflar çekerek hayata olan dinamik bakışlarını yansıtırlar. Dolayısıyla Lottermann & Fuentes‘in de tam olarak çağlarının ruhunu, dönemlerinin görsel dilini ve yaşam biçimini yansıtarak kendilerini de entegre ettikleri oyuncu, cezbedici bir imge evreni yarattıklarını söylemek mümkündür. Girişimci, yaratıcı, enerji dolu, hızlı, estetik zevki yüksek bu genç kadınlar hem parıltılı yaşam biçimleriyle hem de dünyanın farklı yerlerinde gerçekleştirdikleri heyecanlı projelerle zamanın ruhunu yakalayan ve yaratıcı üretim biçimini yansıtan başarılı aktörlerdir.

Bir tür aksiyon-reaksiyon oyununa dönüştürdükleri Ping Pong projesiyle farklı ülkelerden meslektaşlarına, dostlarına, hatta tanımadıkları ama üretimlerini beğendikleri kişilere ulaşarak ikili görsel dünyalarını daha büyük, dinamik ve sınırsız potansiyel taşıyan bir iletişim ağıyla besliyorlar. Bu projede ikili, karşı tarafa özel olarak seçtikleri fotoğrafı içeren e-postalar gönderir ve meslektaşlarından da yeni çektikleri ya da mevcut çalışmalarından seçtikleri bir fotoğrafla yanıt vermelerini ister. Bu süreçte ortaya çıkan diyaloglar bazen neşeli, bazen dokunaklı veya oldukça esprili olabiliyor. “Ping” her zaman Lottermann & Fuentes‘in gönderdiği ilk fotoğraf, “Pong” ise karşıdan gelen yanıt oluyor ve sürecin sonunda birlikte sergileniyorlar. Fotoğrafları bağlayan şey kimi zaman apaçık ortada olabildiği gibi detaylarda gizli, metaforik veya daha formel özellikler olabiliyor.

Lottermann & Fuentes, Ping Pong başlıklı sergisini Türkiye’de ilk kez PİLEVNELİ Yalıkavak’ta göstermenin ardından, seriye dahil olan yeni sanatçılar ile bu sefer de PİLEVNELİ Dolapdere’de gösterecek. Sergiye, Cihan Bacak, Maxime Ballesteros, Okan Bayülgen, Bulatagramm, Claire Cottrell, Adrian Crispin, Can Dağarslanı, Roger Deckker, Roger Eberhard, David Fischer, Nadine Fraczkowski, Albrecht Fuchs, Esra Gülmen, Frank Griebe, Markus Jans, Daniel Josefsohn, Olaf Heine ve Thomas Kretschmann, Gökhan Jimo Koşar, Peter Langer, Nicole Lesser, Kristin Loschert, Frank Lottermann, Yiorgos Mavropoulos, Aaron McElroy, Fırat Meriç, Timurtaş Onan, Gizem Özçelik, Stephanie Pfander, Bulut Reyhanoğlu, Mary Scherpe, Frank Seidlitz, RJ Shaughnessy, Arslan Sükan, Ali Emir Tapan, Ali Taptık, Tarık Töre, Cem Yiğit Üzümoğlu, Tania et Vincent, Camille Vivier, Andreas Wellnitz ve Olivier Zahm yer alacak.

“Kağıt İşler” Sergisi

PİLEVNELİ, Ali Elmacı, Mehmet & Kâzım, Serkan Sarıer, Defne Tesal, Tarık Töre, Yuşa Yalçıntaş ve Kaan Gözütok’un kâğıt üzerine eserlerinden kapsamlı bir seçkiyi sergiliyor. Farklı sanatçıların kâğıt üzerinden diyalog kurmasına aracı olan sergi, mürekkepli monokrom kompozisyonlardan yağlıboyaya; akrilik ve suluboyadan pastel ve kuru boyaya; grafiti estetiğinden renk bloklarına, portre geleneğinden postit estetiğine kadar birçok tekniği ve fikri, kâğıt yüzeyinin potansiyelini vurgulayarak izleyiciye sunuyor.

Sergiler, 27 Ocak 2024 tarihine kadar PİLEVNELİ Dolapdere’de ziyaret edilebilir.


PİLEVNELİ

Yenişehir, Irmak Cd. No:25, 34435 Beyoğlu/İstanbul

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Gerald Murnane
Önceki

Camdan Bir Kubbe: Sınır Bölgeleri

Decollage Art Space
Sonraki

“Voyeur” 11 Ocak’ta Decollage Art Space’te!

Kaçırmayın!

Gözde Mulla - Dışarıda Bir Yerde-detay. Fotoğraf. Oğuz Karakütük

Gözde Mulla “Dışarıda Bir Yerde” Sergisi Galeri Vitrin’de

Goethe-Institut Ankara’nın sanat alanı Galeri Vitrin, 15 Eylül – 12
Masal Masal Üstüne 1 – Bir Varmış Bir Yokmuş, İki İp Atlamış

Filiz Özdem’in Yeni Kitabı YKY Etiketiyle Raflara Çıktı

Filiz Özdem’in yazdığı Cem Kızıltığ’ın resimlediği Masal Masal Üstüne 1