Fevzi Karakoç
Fevzi Karakoç

Prof. Dr. Fevzi Karakoç Kişisel Sergisiyle Ekim’de Decollage’da

8 Ağustos 2024

Decollage Art Space yeni sanat sezonuna 2 Ekim Çarşamba günü Prof. Dr. Fevzi Karakoç’un Serap Atala küratörlüğünde açılan “Ve Kırmızı” sergisiyle başlıyor. Ardında bıraktığı iki sene ve onlarca sergi ve etkinliğin ardından Decollage Art Space, yeni sezona güçlü bir başlangıç yapıyor.

Prof. Dr. Fevzi Karakoç’un “Resim öğretilmez, sezdirilir” sözüne referans veren küratör Serap Atala, sanatçının özgürlükçü olan bu yaklaşımının resimlerine de yansıdığını söylüyor. Sanatçının Decollage Art Space için ürettiği, enerjik ve güçlü bir renk olan kırmızı rengi ön planda tuttuğu resimleri bize herhangi bir akımı işaretlemiyor, kurallardan beslenmiyor özgür atlar gibi bağımsızlık duygusunu yansıtıyor, hissettiriyor.

Anadolu kültüründen, folklorundan, yerel birikimle beslenen Karakoç’un resimlerinde tema atın çok ötesine geçiyor. Sanatçının resimleri bir olay, bir öykü anlatmıyor. Soyut, kaotik ve görsel doku zenginliğiyle oluşturduğu arka plan üzerindeki atlar resmin temel elemanı olarak varlık buluyor, aynı kullandığı coşkulu renkler gibi. At imgeleri özgür tekrarlarla, fırça darbeleriyle perspektifsiz, minyatürvari bir ortamda ritim oluşturuyor ve müzikal bir tınıyı görsel olarak algılatıyor. Atlar Karakoç’un resminde “özgürlük” kavramıyla örtüşmüş olarak resimsel ifadenin amacı olarak yer ediniyor.

1947 yılında Çankırı’da doğan, 1968-72 yılları arasında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda okuyan Karakoç, eserlerinde özgün baskı (gravür, litografi, serigrafi) ve yağlı boya, akrilik tekniklerini kullanıyor. Baskı alanında üretim yapan öncü sanatçılar arasında yer alıyor. Karakoç’un eserlerinde biçimlerin tekrarıyla oluşan ritim izleyene görsel bir şölen sunarken aynı zamanda felsefi bir derinlik katıyor. Resimlerindeki çizgi, gölge, renk insan ruhuna yapılan bir yolculuğu simgeliyor. Sanatçının sanatında derin bir hümanizm hissediliyor.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Misha Kahn, Yok Olmadan Önce/Before They’re Gone, 2021, Plastik ve araba boyası/Plastic and auto paint 80×315×114 cm, Photo: Sean Davidson
Önceki

OMM, Beşinci Yılını “Ehlikeyif” Sergisiyle Kutluyor

Bergama Tiyatro Festivali
Sonraki

Bergama Tiyatro Festivali Programı Belli Oldu

Kaçırmayın!

Oğuzhan Atatanır

Portfolyo: Oğuzhan Atatanır

1997 yılında Kahramanmaraş’ta doğdum. İlkokul ve Ortaokul eğitimimi Kahramanmaraş Ortaokulunda
İnsanlığımı Yitirirken

Japon Edebiyatının “İnsanlığımı Yitirirken” Kitabı, Çıktı

İlk kez 1948’de yayımlanan, modern Japon edebiyatının en ünlü romanlarından