Yavuz Tanyeli, Grey Zone series #2, 2024 oil on paper, 84 x 114 cm
Yavuz Tanyeli, Grey Zone series #2, 2024 oil on paper, 84 x 114 cm

Yavuz Tanyeli’nin “Grey Zone” Başlıklı Sergisi C.A.M. Galeri’de

17 Ekim 2024

C.A.M. Galeri 9 Kasım – 9 Aralık 2024 tarihleri arasında Yavuz Tanyeli’nin “Grey Zone” başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının kâğıt üzerine yağlı boya tekniği ile ürettiği bu serginin tamamı, 2024 yılına ait çalışmalarından oluşuyor.

Figüratif pentür resminin yaşayan en önemli sanatçılarından biri olan Tanyeli’nin bu sergisi için hazırlanan katalogda Feyyaz Yaman, sanatçının bu serisini şöyle dile getirdi: “Tuvali, Perseus’un aynalı kalkanı gibidir. Medusa bakışının kendini taşlaştırması gibi, gözlerini kör etme pahasına ateşe bakmaktan imtina etmez. ‘İç görü’ yeteneğini geliştirmenin, görüntüsünün gözden çok korteksteki imgelem algılama yeteneği olduğunu Borges gibi deneyimlemiştir.

Bu öngörünün arkasındaki görü, esasında onun tarihidir. Yöntemini ustası Orhan Peker’ den geliştirmiştir. Orhan Peker’ in, kendini akademik-resmi bakıştan çekip kurtarmasını çıraklığında deneyimlemiştir. Onun soyut-figür tartışmalarının kısırlığına düşmeden geliştirdiği ‘ifadeci’ refleks, Necmi Sönmez’ in belirttiği gibi, ne kadar dışavurumcu ise, lekeyi, siyahı (Viyana ve İspanyol Katolikliği eğitimli) kullanma yeteneği de o kadar ustalıklıdır. Yavuz Tanyeli’ nin de ifadeciliği, eleştiri gücü ile birleştiği yerdeki farklılık o kadar ustadır.

Işığın tayfından ayıkladığı renklerle yıllarca tuval üzerinde ‘swing’ yaparken ne kadar usta ise, şimdi de siyahın tüm ara tonlarının renkliliğini göstermede o kadar ustadır. Renk duyarlılığını, atonalitenin bütün basamaklarında dolaştırır. Siyah, sadece gotik dünyanın insanı ezen korkusunun ifadesi olmaktan çıkar; avangard sanatta nasıl kullanılmışsa, onun bu döneminde de yeniden ‘renk’ olma yeteneğine kavuşur. Günümüzün suskunluğunda, hatta körlüğünde, insanlığı bir yerlere çağırmanın çabasını hâlâ sürdürür.

Bugün, elinde asa yerine küreği ile dünyanın karanlığının sınırına gelmiş bir sanatçı olarak, Yavuz Tanyeli, son çalışmalarında ‘kötülüğü’ gömmeye yönelik hamlesiyle ‘siyahı’ sembolik olarak kullanarak kararmış dünyalara umut getiriyor.”


C.A.M. Galeri

Çukurcuma Caddesi, No: 38/B, Beyoğlu – İstanbul

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Neslihan Demircioğlu
Önceki

Neslihan Demircioğlu “İstanbul Perileri”

Zeynep Casalini
Sonraki

Zeynep Casalini ile “Zamansız Kadınların Şarkıları” Üzerine

Kaçırmayın!

Fahrenheit 451

“Fahrenheit 451” 10 Temmuz’da KüçükÇiftlik Bahçe Tiyatrosu’nda

Şehrin eğlence mirası KüçükÇiftlik Park’ın 2020’de tiyatrolara güç vermek amacıyla
Devrim – Bir Entelektüel Tarih

Prof. Enzo Traverso’nun Son Çalışması “Devrim” Rafalara Çıktı

Araştırmalarında 20.yüzyılın siyasi ve entelektüel tarihinin yanı sıra çağdaş dünyadaki