5533 Kasım Programı
5533 Kasım Programı

5533 Kasım ve Aralık Ayı Etkinlik Programını Duyurdu

8 Kasım 2024

5533, Kasım ayında Didem Erbaş’ın organize ettiği konuşma serisine ev sahipliği yapıyor. Serinin ilki, 9 Kasım Cumartesi günü saat 16:00’da Derya Ülker ve Didem Erbaş’ı bir araya getiren “İnsan Sonrası ‘Bakış’ Üzerine Düşünceler” başlıklı konuşma ile başlıyor. Erbaş’ın ‘İnsan Sonrası Bakışı Bağlamında Yapay Manzaralar ve Materyalin Politikası’ isimli araştırma projesi, bu konuşma serisinin yanı sıra devamında gerçekleştirilecek sunum-performansların, atölye üretimlerinin ve workshopların temelini oluşturuyor. Kasım ayında başlayan konuşma serisi, 21 Aralık Cumartesi günü açılacak sergi ile program sürecini tamamlayacak.

Kasım – Aralık Etkinlik Programı:

Derya Ülker & Didem Erbaş: “İnsan Sonrası ‘Bakış’ Üzerine Düşünceler”
9 Kasım Cumartesi, Konuşma & Sunum 16:00

Orkan Telhan: “İnsan Temelli Düşüncenin Eleştirisi”
12 Kasım Salı, Çevrimiçi Sunum 12:00 (EST ) / 20:00 UTC+03 (Istanbul )
(Etkinlik dili Türkçe’dir.)

Nihan Işık & Melih Kaymaz, “Video Sanatı Pratiğinde Sanatçı ile İşbirliği”
16 Kasım Cumartesi 16:00 Konuşma

Ye Ying: “Cooking Together: Food as Art and a Catalyst for Community Building”
19 Kasım Salı , Çevrimiçi Sunum Moderatör: Irmak Keskin
12:00 (EST ) / 20:00 UTC+03 (Istanbul ) (Etkinlik dili İngilizce’dir)

Fatih Dikmen & Gonca Yeşilyurt: “Biyoçeşitliliğin Sergisi: Zooloji Müzesi”
22 Kasım Cuma 18:00

Erfan Ghiasi – “What happens if we hold our gaze on reality?”
26 Kasım Salı 2024, Çevrimiçi Sunum 19:00 (Etkinlik dili İngilizce’dir.)

Özlem Şimşek: “Yaşayan Heykeller” Performans, 29 Kasım Cuma, 18:00

Irmak Keskin: “Sanatın Monstruöz Yüzleri: İnsan Olmanın Sınırları” 30 Kasım Cumartesi
16:00 (Etkinlik dili Türkçe’dir.)

Burçak Gezeroglu : “Posthuman Mekanlar Olarak Video Oyun Deneyimi”
10 Aralık Salı 2024 Çevrimiçi Sunum 12:00 (CST) / 20:00 UTC+03 (Istanbul)(Etkinlik dili
Türkçe’dir.)

Sevinç Çalhanoğlu & Zehra Begüm Kışla: “Bir gece, bir başka dünyada”
14 Aralık Cumartesi Sunum Performans 10:00 (EST ) / 18:00 UTC+03 (Istanbul)(Etkinlik dili Türkçe’dir.)

Kasım-Aralık 2024 Programı Kavramsal Çerçeve

İnsan sonrası bağlamında insan olmayan canlılar nasıl yaşar? İnsan olmayan canlılar ile cansız nesnelerin bir aradalığı nasıl bir ilişki içindedir?

Bu araştırma yapılırken “İnsan nasıl görür? Gördüğümüz ve baktığımız açı aynı mıdır? Nasıl bir bakış açısına sahibiz? İnsan ve hayvan görüşü arasındaki fark nedir? Cansız nesneler de görüş açısına sahip midir? İnsansız hava araçlarının veya makinelerin görüşü / görme biçimi kime aittir? Ölçek nedir? Bir ölçek nasıl küçülür, nasıl büyür? Doğal olmayan görüntü nedir? Geleceğin görüntüsü neye benzeyecek? Yeşil ışıklar, neonlar, termal kamera görüntüleri, bilgisayar oyunu görüntüleri, drone görüntüleri, makine veya hayvan gözünden görüntüleri üzerinden tahmin yürütebilir miyiz? İnsan sonrası manzara neye benzeyecektir? İnsansız bir dünya mümkün müdür?

Bu araştırmanın amacı, insan sonrası kavramından yola çıkarak optiğin ve bakış açısının ana meselelerini tartışmaya açmaktır. Perspektif ve bakış açısı meselesini, izlenebilir ölçeğin sınırlarını canlı ve cansız olanın bakış açısıyla genişleterek yeniden ele almak mümkün müdür? Yeni tekniklerle gözlemlenen manzaranın ve materyalin irdelenmesi, savaş ve sanat arasındaki ilişkileri ortaya koyar. Gözlemleme tekniklerinin ve materyallerin kullanım amaçları sorgulanarak sanat malzemesinin neye göre değer kazandığı ya da kaybettiği belirlenebilir mi? Bu sorulardan yola çıkan bu proje gereğince yapılması öngörülen konuşma serisi ve sergi insan sonrası, bakış açısı, insan olmayan canlılar ve cansızlara dair bir araştırma sürecinin serüveni olmayı hedeflemektedir.

Didem Erbaş’ın Sergi Fikri

2013’te Merve Ünsal’ın daveti ile 5533 ile tanıştım. Sonra Nancy Atakan ve Volkan Aslan ile tanışma ve 5533’te ne olup bitiyorsa takip etme serüveni. Uzun bir residency sürecinden sonra İstanbul’a döndüğümde, Nancy’e 5533’te bir şeyler yapmak fikri ile gittim. Böylece tam 11 yıl aradan sonra 5533’te tekrar vakit geçirme fırsatı bulacağım.

2017’de yine Merve’nin daveti ile Merve’nin Nancy ile birlikte kurguladığı Sen&Ben isimli projeye katıldım. Sen&Ben fikrinden yola çıkarak kurgulamaya çalıştığım bu program Sen&Ben&O fikri ve üretim süreci ile son bulacak. Sen ve Ben “Var olan, var olabilecek işler ile yapılan, ancak 5533’te olabilecek bir mekânsal deneme.” Buna ek olarak, insan olmayanlara yer açabileceğimiz bir “O” eklemek istedim. Sen&Ben&O işbirliği içerisinde olduğum sanatçıların işleri ile 21 Aralık Cumartesi günü 5533’te açılacak.

Bu program, üzerinde çalıştığım araştırma “İnsan Sonrası Bakışı Bağlamında Yapay Manzaralar ve Materyalin Politikası (Artificial Landscapes and the Politics of the Material in the Context of the Posthuman Gaze)” fikrinden hareketle sunum performanslara, atölye üretimlerine ve workshoplarına açık olacak. Program, Kasım ayında online sunumlar eşliğinde başlayacak, ardından 5533’ün mekanında sunum ve atölye etkinlikleri ile devam
edecek.

Etkinlikler, 5533’un İMÇ 5. Blok’taki adresinde gerçekleşecektir.

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kaçırmayın!

CRR Türk Müziği Topluluğu

CRR Türk Müziği Topluluğu, Türk Müziğinin İki Dev Sanatçısını Anıyor

Cemal Reşit Rey (CRR) Türk Müziği Topluluğu, Türk müziğinin iki

Ahmet Orhan Arda kimdir?

Ahmet Orhan Arda, (19 Mayıs 1911 – 4 Temmuz 2003)