Göksu Gül
Göksu Gül

Sanat ve Varoluş: Göksu Gül ile İlham Verici Bir Söyleşi

S A N A T O K U R x G Ö K S U G Ü L
20 Temmuz 2024

Dünya çapındaki sanat başkentlerinde her gün yeni sergiler açılıyor, galerilerde birbirinden ilginç eserler sergileniyor. Sanat dünyasının hızlı temposuna ayak uydurabilmeyi en mümkün kılan yöntemlerin başında dijital çağın bizlere sunduğu çağdaş sanat platformları ve uygulamaları öne çıkıyor.

Bu platformlar sayesinde en güncel sanat haberlerini, sergileri ve piyasadaki hareketliliği takip etmek oldukça kolaylaşıyor. Merak edilen bir eseri görmek için kilometrelerce yol gitmenize gerek kalmadan bir tıkla sanatın içinde buluyoruz kendimizi.

Sanatın bu dijital yolculuğu, hem sanatseverler hem de koleksiyonerler için birçok avantaj sunuyor. Eserleri keşfetmek, sanatçılar hakkında bilgi edinmek ve hatta sanat eserlerini satın almak bile artık parmaklarımızın ucunda.

Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının limitli edisyon eserlerini zaman ve mekândan bağımsız olarak sanatseverlerle buluşturan Trendyol Sanat da ülkemizdeki önemli sanat keşfi sunan adreslerin başında geliyor. 150’den fazla sanatçının 1000’e yakın eserine ev sahipliği yapan platformda, Temmuz ayı itibariyle çağdaş sanatçı Göksu Gül’ün Şeftali Rüyası eseri de sanatseverler için yerini aldı.

Göksu Gül’ün “Şeftali Rüyası” eseri, doğanın sonsuz çeşitliliğini ve bütünlüğünü sanatçının zihnindeki yaşamsal motiflerle buluşturuyor. Geleneksel öğeleri çağdaş ifade biçimleriyle birleştiren bu eser, Hint, Osmanlı, Çin, Pers ve Orta Asya minyatür sanatlarından ilham alarak geçmişten günümüze bir köprü kuruyor. Alüminyum plaka üzeri dijital ve serigrafi baskı teknikleriyle üretilen “Şeftali Rüyası”, 60×60 cm ebatlarında sanatçının imzasını taşıyan özel kutularda sahiplerine gönderiliyor.

Göksu Gül’ün doğaya duyduğu hayranlığı yansıtan bu eser, bizi doğanın büyüleyici güzelliklerine şahitlik etmeye davet ediyor.

Varoluşa duyduğu hayranlığı sanatın çeşitli disiplinleriyle aktaran Göksu Gül’e merak ettiklerimizi sorduk.

Göksu Gül
Göksu Gül, Trendyol Sanat, Globart

Göksu, Sanat Okur okuyucularına kendinden bahsedebilir misin?

Kendimi bildim bileli resim yapmak hayatımın vazgeçilmez bir parçası oldu. Okul yıllarında insan kendi becerilerinden uzaklaşıp, başka insanların yaptıklarına başarı anlamı yükleyebiliyor. O anlarda bile, bir köşede hep resim yapmaya devam ettim. Resim yapmak, en keyif aldığım becerim olarak benim için özel bir anlam kazandı ve böylece yaşamımın odağı haline geldi.

Heykel, mozaik, graffiti, karikatür, dijital sanat gibi sanatın farklı disiplinlerinde üretimler yapıyorsun. Bu çok yönlülüğü besleyen ilham kaynakların neler?

Öncelikle farklı disiplinlerdeki çalışmalarımı takip ettiğiniz için teşekkür etmek isterim. Özellikle tavşanlar, tilkiler , geyikler, doğanın eşsiz tüm güzellikleri, şehir hayatının hareketli atmosferi, tarihi olaylar, kültürel zenginlikler ve sanat tarihine olan merakım çalışmalarımı besliyor. Teknolojinin sunduğu imkanlar ise dijital sanatla ilgilenmemi ve kendimi sürekli yenilememi sağlıyor. Bu çeşitlilik, yaptığım işe olan heyecanımı korumamı sağlayan en önemli etkenlerden biri.

Doğaya olan tutkunla ilgili neler söylemek istersin?

İnsanın kendi yaşamı için sahip olduğu, beş duyumuzla algılayabildiğimiz en büyük hazine. Doğanın her bir parçası, büyüleyici birer sanat eseri ve benim resim ve heykellerimle yapmak istediğim de bu eşsiz güzellikleri ve hayranlığımı insanlarla paylaşmak. İşlerimdeki her bir form, doğanın sunduğu zenginliği ve derinliği yansıtmaya çalışıyor.

Eserlerinden hep bir coşku, bir mutluluk, bir pozitiflik yansıyor. Göksu günlük hayatında bu pozitifliği yaşayabilen birisi mi?

Aslında pozitiflik bana göre negatifliğin örtbas edilme hali gibi. Bu iki uç yerine, yapabildiğim ölçüde gerçekleri yaşamayı tercih ediyorum. En kötü gerçek bile zannetmelerden daha az dramatik olabilir. Yani günlük hayatımda yapabildiğim ölçüde, dünyanın benim algım kadar olmadığı gerçeğini unutmamaya çalışıyorum.

TY Sanat iş birliği ile eserlerin milyonlarca kişi ile buluşacak, bu konuda nasıl hissediyorsun?

Öğretmen ve asker bir ailenin ferdi olmam sebebiyle Anadolu’nun her bölgesinde yaşama şansım oldu. Bu işimin büyüdüğüm şehirlere kadar ulaşacak olması beni mutlu ediyor. Trendyol Sanat ve Globart ile yaptığımız iş birliği benim için çok anlamlı.

Pelin Ateş

Marmara Üniversitesi’nde Radyo Sinema Televizyon eğitimi alan Pelin Ateş, 2012 yılından beri kültür – sanat, mekan, moda, kozmetik ve turizm alanlarında iletişim danışmanlığı yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Sena Şener
Önceki

Sena Şener, “Bak Bana” Akustik Versiyonu İle Yayında!

Ali Demirci
Sonraki

Portfolyo: Ali Demirci

Kaçırmayın!

Mumi Kışı

Mumi Kışı Kitabı Dinozor Genç’ten Raflara Çıktı

Ayrıntı Yayınları’nın ilk gençlik kitapları markası Dinozor Genç, Kuzey edebiyatının
Twin Rocks

Borusan Müzik Evi Sezonu “Twin Rocks” Konseri ile Açıyor!

Dünyanın dört bir yanından farklı müzik türlerini ve birçok grup