Hägerstensåsens medborgarhus ekibi destekçi atkılarıyla, Stockholm, Mart 2023 Fotoğraf: Sebastian Dahlqvist
Hägerstensåsens medborgarhus ekibi destekçi atkılarıyla, Stockholm, Mart 2023 Fotoğraf: Sebastian Dahlqvist

IASPIS İstanbul Değişim Programı Kapsamında Konuşma ve Atölyeler

Salt Galata'da IASPIS İstanbul Değişim Programı Kapsamında Konuşma ve Atölye
18 Eylül 2024

Salt ve IASPIS iş birliğinde gerçekleştirilen IASPIS İstanbul Değişim Programı, Stockholm merkezli grafik tasarımcılar Evelina Mohei ve Johnny Chang yürütücülüğündeki atölye çalışmalarıyla başlıyor.

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, IASPIS iş birliğinde, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu ve İstanbul İsveç Araştırma Enstitüsü desteğiyle IASPIS İstanbul Değişim Programı’nı başlattı. Program, İsveç’te faaliyet gösteren kültür çalışanlarını İstanbul merkezli sanatçı, tasarımcı, araştırmacı ve kültür kurumları ile buluşturarak deneyim ve fikir alışverişine alan açmayı amaçlıyor. Eylül 2024’ten Eylül 2026’ya dek sürecek bu iki yıllık iş birliği boyunca davetli katılımcılar, belirli aralıklarla İstanbul’da ikamet edecek; Salt’ın mevcut programları ile kendi alanlarındaki araştırmalara katkıda bulunacaklar.

Program kapsamındaki ilk etkinlik, Stockholm merkezli grafik tasarımcı Evelina Mohei’nin 21 Eylül Cumartesi günü saat 14.00’te Salt Galata’da gerçekleştireceği konuşma ve atölye: Mohei, konuşmasında İsveç işçi hareketinde özerk matbaaların rolünü ve “Folkets hus” denilen topluluk evlerindeki grafik tasarım üretimlerine etkisini ele alacak. Bu merkezlerden biri olan Hägerstensåsens medborgarhus’un yeniden tasarlanma sürecinden anekdotlar paylaşacak. Sunumun ardından “yer odaklı tasarım” kavramını merkeze alan bir atölye çalışması gerçekleştirilecek. Mohei’nin yürütücülüğündeki atölyede katılımcılar, Salt Galata’nın tasarımı etrafında kolektif bir anlatı oluşturarak, yapının temsil ettiklerini ve bu temsillerin nasıl yeniden yorumlanabileceğini tartışacaklar.

5 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’te ise tasarımcı ve sanatçı Johnny Chang bir sunum ve atölye gerçekleştirecek. Chang, Salt Galata’daki sunumunda form kavramını yayıncılıkla ilişkili üç unsur üzerinden tartışacak: Taşıyıcı, araç, mecra. Sunumun ardından Chang’in yürütücülüğünde yapılacak atölye çalışması, basılı malzemeleri bir arada tutmanın deneysel yöntemlerine odaklanacak. Katılımcıların yanlarında getirdikleri kitaplar ile kurulacak geçici kütüphane, atölyedeki kolektif üretimin başlangıç noktasını oluşturacak.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz etkinliklerin dili İngilizce’dir. Atölyelere katılım 20’şer kişi ile sınırlıdır. Ayrıntılı bilgi ve kayıt için saltonline.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Nil Yalter
Önceki

Nil Yalter, 26 Eylül’de Arter’de İzleyicilerle Buluşuyor

Yasemin Rosa
Sonraki

Yasemin Rosa’dan Yeni Tekli: “Herkes Yok” Yayında!

Kaçırmayın!

Atelier'in Yeni Sergisi 8 Eylül'de Açılıyor

Atelier’in Yeni Sergisi 8 Eylül’de Açılıyor

The Letter Art Gallery’nin düzenlediği misafir sanatçı programı Atelier’in ikinci
İbrahim Selim “Bana Kimse Ne Olduğunu Anlatmadı” MÜZEDE SAHNE

MÜZEDE SAHNE Sakıp Sabancı Müzesi’nde Başladı

Sakıp Sabancı Müzesi’nin Sabancı Vakfı desteğiyle her yıl Ağustos ayında