Bugünlerde Ne Yapıyorum?, Ne Yapıyoruz? // Nil Has

Bugünlerde Ne Yapıyorum?, Ne Yapıyoruz? // Nil Has
NİL HAS

Yukarıdaki başlığa hepimizin bir cevabı vardır. Fakat üretim yapan ve Covid19 sürecinde üretmeye devam etmekle etmemek arasında kalan sanatçılar, “günlerini nasıl geçiriyor, süreçle nasıl baş ediyor, sürecin üretimlerine etkileri nelerdir?” vb. sorulara nasıl cevap buluyorlar, merak konusu. İşte bu merakımızı arkadaş çevresinde arayan ve bize www.istanbulmuseum.org sitesinde sunan, Genco Gülan’in “Müzenin Arkadaşları” projesinden bahsedeceğim.

(Sürecin gidişatı ve sanat piyasasına etkisini birkaç kez ele almış ve kendi çevremde fikir alışverişi yapmış biri olarak yayın kaygısı duyarak yazıyorum.)

Genco Gülan’in farklı ülkelerden farklı işler üreten 37 portreye yer verdiği projesi “Müzenin Arkadaşları” instagram üzerinde online sergi yapanlardan daha farklı. Yani sanatçı portrelerine tıkladığınızda, sizi sanatçının YouTube videosuna yönlediriyor ve sanatçının sorulara cevaplarını ve işlerini görebiliyorsunuz. Kimi sanatçı stüdyosundan kimisi de stüdyo olarak kullandığı evinden işlerini ve süreci değerlendirmiş. Ve tabii günlük halleriyle. Sanatçı işlerini görmektense videolardaki ruh hallerini, süreçle ilişkilerini ve ortamlarını görmek benim için daha zevkliydi. Çünkü bir anlamda sanatçının özel alanına giriş yapıyoruz.

Genco Gülan manifestosunda, projesinin sergi ve sosyalleşme olduğundan da bahsetmiş. Bu süreç benim ve aynı meslek grubundakilere destek olmak isteyenler için de sosyalleşmeyi doğurdu. Aslına bakarsanız bu tamamen birlik olmak ve bir gruba dahil olmak veya olmamak arasında sadece üretimleriyle ayakta kalmaya çalışanlarımız için bir sonuç. Belki bir çoğumuz kapalı kapılar ardında üretmeye devam edecekken birlikten kuvvet doğuruyoruz. Devam!

Bedri Baykam, ev hali rahat görüntüsüyle olan biteni ve gelecek işlerinin sinyallerini belki bir daha göremeyeceğimiz hem çalışma alanı hem yaşam alnından duyurmuş. Tutku Bulut Beyaz, 9 metrekarelik ev atölyesinden başladığı videosunda; ev içinde mekan değişikliği yaptığı alanları ve üretimlerinden bahsetmiş. Myriam Thyes ise Düsseldorf’taki evinin bahçesinden başlayarak; 3D Animasyon programını deneme çalışmasından, sanattan nasıl para kazanılacağını geliştirmek adına çalıştığı finans dosyalarını, yoga molasını, Nisan ayında başlayan online sergisi (www.villa-rot.de/en/) diğer sanatçıların daha görünür olabilmeleri için websiteler üzerinde yaptığı çalışmaları ve son olarak üzerinde çalıştığı performans sanatçısı Valeska Gert hakkında yaptığı araştırmasından söz etmiş. Performans sanatçısı Leman Sevda Darıcıoğlu ise sakin ve düşünceli anlatım biçimi ve vücut diliyle performans havasında “Bugünler ne yapıyorum?” un cevaplarını vermiş. Son olarak Nilhan Sesalan ise pandemi hakkında konuşan bir kadın spiker ya da sunucunun sesini duyduğumuz ve Sesalan’ın evinin koridorundan salonuna kadar yürüdüğü gel-git’i gösteriyor. Dahası için istanbulmuseum.org ‘u muhakkak inceleyin.

Sanat piyasasındaki çevrimiçi sergiler, sanatın Covi19 karşında nasıl bir direnç gösterdiği en az virüs kadar alıcısına nasıl hızlı yayıldığını gösteriyor. Aynı zamanda sanatçılara kendi işlerini sergileyebilecekleri kendi alanlarını yarattı.

Bu yazıyı yazmamdaki dürtü Genco Gülan’in “Müzenin Arkadaşları” için yazdığı yazısında gizli. Şöyle demiş;

“Günlerce telefonum çalmadı. Ben de kimseyi aramadım zaten. Arayıp da ne diyecektim? Ne konuşacaktık? Sonra derken, haftalar sonra birkaç mesajlaşma, hal hatır sormalar… O kadar. Nerdeyse iki üç hafta, sanki konuşmayı da yasaklamışlar gibiydi! Derken arkadaşlarımı merak ettiğimi fark ettim. Neler yapıyorlardı?”

“Müzenin Arkadaşları” için :

İstanbul Museum adresinden işleri ve siteyi inceleyebilirsiniz.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.