C24 Gallery’nin düzenlediği, sanatçı İrfan Önürmen’nin “Bilinmeyen Neden” başlıklı kişisel sergisi 3 Kasım – 2 Aralık 2024 tarihleri arasında Galata Rum Okulu’nda sanatseverlerle buluşuyor.
İrfan Önürmen’in “Bilinmeyen Neden” adlı sergisinde sanatçının özgün stili niteliğindeki tül işlerinden kağıt kolajlara, beton çalışmalarından tuvallerine kadar farklı teknik ve yaklaşımları görebiliriz. Bu bilindik tekniklerinin yanı sıra sanatçı, zengin dağarcığına yeni bir malzeme ekleyerek zımpara kağıdına yaptığı boya ve sürtmelerle oluşturduğu işlerini sunar. Sanatçı, malzemeye ilgi duyar ve bu ilgi onu besler. Üretim serüveninin içinde kendine yeni alanlar açmak için denemeler yapmaktan çekinmez ve bu anlamda serüvenini oyunlaştırır. Yaşadığı bu çatallanmalar ve farklı yollardan yürüme isteği onda, bir yandan da biçim dilinin zenginleşmesi anlamına gelir. Sanatçı tuval resmiyle bağını hiç koparmamış ve dönüp dolaştığı yer hep boya resmi olmuştur. İrfan Önürmen’in tül yapıtlarında oluşturduğu şeffaflık, üç boyutluluk ve derinlik etkileri boya işlerinde de görülür. Zaman zaman soyut resmin sınırlarında da dolaşan bir resimsel dil geliştiren sanatçının işlerinde figür hiçbir zaman kaybolmaz. İnsan, silikleşir parçalanır ve belirsizleşir ama her zaman resminin ortasında büyük bir sorunsal gibi kendini belli eder. Burada insan sloganlaşmayan ama politik bir imgedir.
“Bilinmeyen Neden” adlı sergisi sanatçının kendi geçmişinin birikimi ve kalıntıları ile ilgilidir; bununla da felsefi bir sorgulama alanı yaratmak istemiştir. Sanatçı bu varoluşsal alanla biçimlenen belirsizlikler, çözülemeyen veya tam anlamıyla kavranamayan anlamlar üzerine düşünür ve üretir. Serginin kurgusunu ve üretimlerini bilinmezlik ile anlamın muğlaklığı üzerine temellendirmiştir. Sanatçı form, dil ve temsili içerik açısından çeşitlilik gösteren tüm çalışmalarında biçimsel göndermelerden öte izleyicide yarattığı etkiyi önemser. Giderek izleyiciyi kendi bilinmeyenlerine ve sorgulamalarına yönelterek içsel yolculuğunu fark etmeye teşvik eder. Önürmen hangi kavram veya malzemeyle çalışırsa çalışsın kendi dünyasındaki gerçeklik ve hayal gücü, görünen ve görünmeyenlerle tüm biçimsel kategorileri bulanıklaştırır. Sergisinde eski ve yeni ürettiği işlerini kronolojik bir sıra olmaksızın yan yana ve ard arda kurgulayarak yeni patikaların oluşmasını da deneyimler. Bu sergide farklı yaklaşımlarının, üretimlerinin arasındaki ilişkileri vurgulamak, biçimsel ve içeriğe dair sorunsalları ortaya çıkarmak istemiş, kendi içinde tartışmayı amaçlamıştır.
Galata Rum Okulu
Kemankeş Karamustafa Paşa Mh. Kemeraltı Cd. No:25 34425 Karaköy/İstanbul