Hendeseli
Hendeseli

Hendeseli Tasarım ve Sanat Topluluğu Üzerine Söyleşi

22 Mayıs 2024

Uzun bir çalışmanın sonucunda, “Etik Üretim, Sorumlu Tüketim” sloganıyla yola çıkan, tasarım ve sanat topluluğu Hendeseli üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Topluluk üyeleri, Hendeseli nedir? Fikir nasıl gelişti? Kimler Hendeseli olabilir? Hendeseli‘yi diğerlerinden ayıran farklar nedir? gibi aklımıza gelen soruları okurlarımız için yanıtladı.

En yalın haliyle ‘Hendese’ geometriyi ve dolayısıyla kâinatın ilmini ifade ediyor. ‘Hendeseli’ ise ‘düzgün, muntazam, hendese kurallarına uygun’ demek. Hikâyesi de ismine uygun olarak şekillendi. Tek bir kural var; Hendese.. Bu tanıma uyanlardan oluşan bir topluluk oluşturmak düşüncesi de hikâyesi oldu.

Hendeseli bir fikirden çok, yıllardır sürdürmeye çalıştığımız bazı tutumların bir ürünü/sonucu diyebiliriz. Ticari beklentilerimizin çok dışında üstlendiğimiz sorumluluklar var ve bunlar hepimizi ilgilendiren konular aslında. Bu yüzden topluluk için seçici davranmaya önem gösteriyor ve tüketicileri de bu tutumları deneyimlemeye davet ediyoruz. Sloganımız bu sorunun en net cevabı olabilir.

Alış-veriş konusunun büyük bir sorumluluk gerektirdiğini savunuyoruz. Karbon salınımı bunun en büyük örneği. Hammadde seçimleri gibi üretim esnasındaki tutumlarımızdan, iadelere neden olan teslimat süreçlerine kadar her konuda sorumlu olduğumuzu ifade etmeye çalışıyoruz.

Hendeseli sanatçılarından; Gönül Nuhoğlu, Serpil Çetinkaya, Numan Okutan
Hendeseli sanatçılarından; Gönül Nuhoğlu, Serpil Çetinkaya, Numan Okutan

Bunu bir örnekle açıklamak isteriz. Seramik çalışmaları yürüten hem tasarımcılar hem de sanatçılar mevcut, fakat biri ürün diğeri ise eser olarak tanımlanıyor. Hendeseli bu konularda niteleyici bir ifade oluşturmak yerine iki tarafı da bir arada bulundurarak bahsettiğimiz niteleyici bilgileri ya da örnekleri doğrudan alıcıyla buluşturmak istiyor.

Elbette var.. Nitekim sanat eseri dediğimiz şey deneyimlenmek ister. Bu yüzden fizikselde “Hendeseli Dükkân” ve “Hendeseli Gallery” projelerimiz mevcut. Fakat online erişimin de uluslararası görünürlük adına ne kadar önemli olduğunu kabul etmeliyiz. Bu yüzden öncelik olarak çevrimiçi hizmetlerle başlamayı tercih etsek de; topluluk tasarımcıların ürünlerine, sanatçılarının ise solo ve karma sergilerine de ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz.

Öncelikle belirtmeliyiz ki ‘ülkemizde sanata gereken değer verilmiyor’ gibi düşünce ve söylemlere katılmıyoruz. Kısıtlı bir zaman aralığında, kısıtlı sayıda eserin sergilendiği fiziksel bir galeride bu motivasyonun değişmesini de beklemiyoruz.

Pazaryerleri için Hendeseli’nin farkından çok tutumundan bahsetmek gerekirse, buna en önemli örnek komisyon oranları olacaktır. Klasik sanat galerisi anlayışından ayıranlar ise, kısıtlı sergi süreleri veya bağlayıcı anlaşmalar olmaması önemli örnekleri oluşturuyor. Hendeseli, sanatçının bağımsızlığını desteklerken, fiziksel bir sergi süresindeki ziyaretçileri de tek bir günde kazanmayı hedefliyor. Sanatçı eserlerini hendeseli.com ile adil bir sistemde tüm dünyaya tanıtabilir ve satışa sunabilir.

Hendeseli tasarımcılarından: Emre Aydos, İpek Evitan, Elif Fırat
Hendeseli tasarımcılarından Emre Aydos, İpek Evitan, Elif Fırat

Öncelikle Hendeseli’de hobicilik anlayışına yer verilmez. Tasarım dükkânları için tamamen el emeğiyle üretilen tasarım ürünler; sanat dükkânları için de eser statüsünde olan işler genel başlığımızı oluşturuyor. Geriye kalan tek kıstas ise Hendeseli olmak. Bunun kararı da alanında deneyimli direktörlerimiz tarafından detaylı bir araştırma sonunda adil bir kararla belirleniyor.

Hendeseli’yi oluşturan kelimeler ilkelerimiz oldu. Bunlar;

Hendese
Estetik
Nezaket
Dayanışma
Etik
Sürdürülebilirlik
Emek
Lokal
İlham

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

11. Engelsiz Filmler Festivali'nin Programı Açıklandı
Önceki

Engelsiz Filmler Festivali, Ulusal Uzun Film Yarışması’nda!

Murat İrfan Ağcabay, "İstanbul'un Kadim Sırları"
Sonraki

“İstanbul’un Kadim Sırları” 7. Baskısıyla Yeniden Raflarda!

Kaçırmayın!

Camila Rocha "Eğrelti Otu Meseleleri" Sergisi, 2024, Öktem Aykut

Camila Rocha “Eğrelti Otu Meseleleri” Sergisi

Camila Rocha’nın Eğrelti Otu Meseleleri isimli sergisi 20 Temmuz 2024‘e
Lagom Quartet

Pera Klasikleri’nde Sezonun Son Konseri

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Pera Klasikleri bahar