Işık Güner’in Üçlemeden Oluşan “Habitat” Proje Sergisi Çamlıhemşin’de!

4 Ekim 2024

Işık Güner’in Dünya’nın zengin bitki örtüsünü konu aldığı kitap, kısa film ve sergi üçlemesinden oluşan “Habitat” başlıklı projesinin sergisi Rize-Çamlıhemşin’de 19 Ekim Cuma günü açılıyor!

Işık Güner, biyoçeşitliliğin zenginliği, önemi ve yok oluşu üzerine odaklanan kişisel sergisini Rize Çamlıhemşin’deki 1910 yılında Rüştiye olarak kurulan, şimdilerde âtıl durumda bulunan Çinçiva Okul binasında gerçekleştiriyor.

“Habitat” Sergisi, Işık Güner’in dünyanın çeşitli coğrafyalarında peşinden koştuğu yabani bitkileri resmettiği yapıtlarının bir araya gelmesiyle oluşuyor. Sanatçı sergisinde, doğal habitatların yok olma tehlikesine dikkat çekmek ve korunmaları gerekliliğini görsel ve duyusal bir deneyimle izleyiciye aktarmayı amaçlıyor.

Sanat dünyasında doğa ve bilimin zarif bir birleşimi olarak kabul edilen bitki resimleri, Işık Güner‘in suluboya resimleriyle doğayı en saf haliyle gözler önüne seriyor. Sergi, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde doğal bitki örtüsü olarak yetişen nadir bitkilerin titizlikle detaylandırılmış bilimsel temsilleriyle dikkat çekerken, izleyiciyi Peru’nun yağmur ormanlarından, kurak çöllere, Himalaya’nın yüksek zirvelerinden, Japonya’nın orman bitkilerine kadar birçok habitatta yolculuğa çıkarıyor. Üstelik bunu vahşi doğasıyla Fırtına Vadisi’nin tam kalbinde yapıyor…

Işık Güner‘in her bir yapıtı, bitkilerin tam boyutlarını ve gerçek renklerini birebir yansıtarak, bilimsel bitki resmi şöleni sunuyor. Titizlikle detaylandırılmış bilimsel temsilleriyle karşımıza çıkan Türk navruzu (Iris caucasica M.Bieb. subsp. turcica) , Van kurtkulağı (Iris polakii f. barnumiae), Ayıgülü (Paeonia mascula (L.) Mill. subsp. mascula) gibi türlerden oluşan bu seçki, izleyicilere Türkiye’nin zengin bitki örtüsünün estetik ve bilimsel değerlerini keşfetme fırsatı tanıyor.

Yönetmenliğini Recep Akar’ın yaptığı, “habitat” projesinin parçası olan performans filmi ise, farklı ülkelerden sanatçıların resmettiği bitkilerin desenlerinden oluşan kostüm eşliğinde, koreograf Ebru Cansız’ın özel tasarladığı solo dans koreografisi sergide ilk kez izleyiciyle buluşuyor. Güner, performans filminde doğal yaşamın güzelliğini ve tehlikesini aynı anda vurgulayarak, izleyicilere anın ne kadar kısa sürede değişebileceğini hatırlatıyor.

Işık Güner, “Doğa bize ev sahipliği yapıyor ve bu evi korumak bizim sorumluluğumuzda. Sergi, bu sorumluluğu görsel bir şölenle izleyiciye iletmeyi amaçlıyor.” sözleriyle “Habitat” sergisinin amacını vurguluyor.

Ayrıca sergi, Işık Güner’in “habitat” projesiyle aynı adlı kitabının müjdesini de veriyor!

Kitap, Güner‘in bu bitkilerin yaşadığı eşsiz coğrafyalara yaptığı yolculuk hikayelerini ve farklı ülkelerden yazar ve ressamların katkılarıyla zenginleşen bir içeriğe sahip. Işık Güner, 2016 yılından bu yana Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğusu’nda yaptığı arazi çalışmaları sonucunda resmettiği birçok bitki türünü içeren bu kitapta, özellikle uzun yıllardır peşinde olduğu ‘süsen’ türlerine de yer veriyor.

Habitat Projesi kitabı, doğal yaşamın çeşitliliği ve korunmasına dair derinlemesine bir bakış sunarken, birden çok yazarın katkısıyla sanat ve bilim arasındaki kesişim noktasında yeni bir perspektif açıyor.

“Habitat” sergisi; yabani hayatın bilimsel önemini ve doğanın estetik değerlerini bir arada sunarak, bitki resimlerinin nadir örneklerini seven sanatseverler ve doğa meraklıları için 1 Kasım 2024 tarihine kadar unutulmaz bir deneyim vaat ediyor.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kornel Filipowicz
Önceki

Kornel Filipowicz’in Başyapıtı Raflara Çıktı!

James Baldwin
Sonraki

James Baldwin “Şeytanı Gördüm” İlk Kez Türkçede!

Kaçırmayın!

Amy Hustoy

“Amy Hustoy” 16 Ekim’de Prömiyer Yapıyor!

Çocukluğunda ve genç kızlığında yaşadığı travmalar nedeniyle çoklu kişilik bozukluğuyla
Ayşegül Aldinç, Malumatfuruş

Ayşegül Aldinç’in Yeni Kitabı “Malumatfuruş” Yayımlandı!

Üç yıllık yaşantısını bir kitapta toplayan Ayşegül Aldinç; aşkı, dostluğu,