Aflorando El Enigma - Álvaro Trabanco, Reyhan Mente
Aflorando El Enigma - Álvaro Trabanco, Reyhan Mente

Karanlık Odadan “Aflorando El Enigma” Kitabına

Álvaro Trabanco ve Reyhan Mente'nin fotoğraf kitabı: "AFLORANDO EL ENIGMA"
14 Haziran 2024

Gijón/Xixón, İspanya –– İspanyol sanatçı Álvaro Trabanco ve Türk sanatçı Reyhan Mente, fotoğraf kitabı AFLORANDO EL ENIGMA’yı ilk kez Gijón/Xixón‘da düzenlenen Feria del Libro de Xixón kitap fuarında tanıtacaklar. Materia Editorial tarafından yayımlanan kitap, fotoğraf sanatını derinlemesine inceleyen ve sanatçıların farklı yaklaşımlarını bir araya getiren etkileyici bir eserdir. Kitaplar, 19-23 Haziran tarihleri arasında Fundación Evaristo Valle alanında sergilenecektir ve 22 Haziran‘da bir imza günü düzenlenecek.

AFLORANDO EL ENIGMA, Melike Bayık ve İbrahim Can Usta’nın metinleriyle zenginleştirilmiş ve çeşitli dillerde okuyuculara sunulan benzersiz bir deneyim sunmaktadır.

Kitabın giriş metni, sanatçıların kendi yaratıcı süreçlerini ve bir araya gelme hikayelerini anlatıyor. Duvarları soyulmuş, loş bir odada bir araya gelen Trabanco ve Mente, fotoğrafın sadece bir araç olmadığına, aynı zamanda ifade edici bir güç olduğuna inanıyorlar. İki sanatçı, farklı teknikler ve yaklaşımlar kullanarak izleyiciyi düşünmeye ve hayal etmeye teşvik eden bir deneyim sunuyorlar.

Álvaro Trabanco, pamuklu eldivenleriyle negatiflerindeki bütün toz taneciklerini temizlemeye çalışırken Reyhan Mente negatiflerini yakıyor, üzerine basıyor ve parmak izlerini bırakıyor. Onlar için fotoğraf basit bir medyumdan ziyade kendilerini ifade etmelerine olanak sağlayan bir araç olarak var oluyor. Álvaro bunu daha geleneksel yöntemlerle hayata geçirirken Reyhan üretim sürecinde açık bir uç bırakmayı tercih ediyor. İstanbul’un merkezinde, İFSAK’ın kolektif olarak kullanılan laboratuvarında karanlık oda malzemelerini ve fotoğrafik deneyimlerini birbirleriyle paylaşarak iş birliği yapıyorlar.

Karanlık odada buluşan bu iki sanatçı ortak çalışmalarını şöyle ifade ediyorlar:

Tanıştığımız ilk andan itibaren, birbirimizin dilini akıcı bir şekilde konuşamadığımız ve ortak üçüncü bir dilimiz olmadığı için, dil engelinin yarattığı iletişimsel zorluğun farkına vardık. Daha sonra fotoğrafın ve sanatsal pratiğimizin bu açığı kapatmada faydalı olacağına inandık. Sonunda kendimizi farklı dillerde bir araya getirmeye çalıştığımız yarım yamalak cümlelerimizle, üçüncü kişilerin de çok değerli yardımlarıyla, birbirimizin işlerinin kalitesine duyduğumuz güven ve bir kapağın ardında paylaştığımız sayfalardaki anlatılarımızın ve imgelerimizin etkileşimini görmeye olan tutkumuzla bir kitap ortaya çıkarmaya çalışırken bulduk. İşlerimiz hem ele alınan konular hem de belirli bir ölçüde kullanılan teknikler açısından farklılık gösteriyor. Ortak noktamız ise fotoğrafı gerçeği yansıtmak için değil, düşündürmek, ima etmek ve ona bakanların hayal gücünü harekete geçirmek için kullanmak. Var olmayanı anlatmak için ikimizin de bariz zorlukları olan bir medyum kullandığını fark ettik: hem artık mevcut olmayanı hem de hiçbir zaman fiziksel bir formu olmayanı. Bir bölgedeki tarihi olayları ya da en içe dönük insan deneyimleri ve duygularını görsel olarak anlatmaya çalışırken benzer zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz.

AFLORANDO EL ENIGMA, fotoğraf sanatını sevenler ve derinlemesine sanat eserlerini keşfetmek isteyen herkes için bir zenginlik kaynağı olacak.

Álvaro Trabanco hakkında;

Gijón/Xixón, İspanya. 1991

Trabanco, iletişim tasarımcısı ve İspanyol fotoğrafçıdır. Universidade de Lisboa Güzel Sanatlar Fakültesi’nde İletişim Tasarımı ve Yeni Medya Yüksek Lisans, Escola Superior de Artes de Caldas da Rainha’da Grafik Tasarım Lisans ve Escuela Superior de Artes del Principado de Asturias’da Grafik Tasarım Lisans eğitimi almıştır.

Yüksek lisans tezi ve projesi, fotoğrafı temel alan kurgusal olmayan bağlamlarda dijital anlatım üzerine odaklanmıştır. “Tras los Pasos” projesinde (traslospasos.com) tasarımcı, fotoğrafçı, hatta yazılımcı ve yazar olarak disiplinler arası yeteneklerini sergilemiştir. Ailesinin 60’lı yıllardaki Almanya madenlerine göç hikayesinin, beş yıl boyunca yaşadığı Portekiz’deki kendi göçmen kimliği üzerine yansımasını irdelemiştir.

Reyhan Mente hakkında;

İstanbul, Türkiye. 2000

İstanbul’da doğdu. Lisede grafik tasarımı ve fotoğrafçılık eğitimi aldı. 2019’da Marmara Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2020 yılında YTÜ Sanat Tasarım Fakültesi’nde Öğr. Görevlisi Ufuk Duygun’dan fotoğraf dersleri almaya başladı ve yaratım sürecini bu disipline çevirdi. Ulusal ve uluslararası farklı grup sergilerinde yer aldı. 2023’te ilk kişisel sergisi ‘’Muamma’’ Altan Bal küratörlüğünde İFSAK Galeri’de gerçekleşti.

Belirsizlik, varoluş, içsel sıkıntı ve melankoli kavramlarını irdeleyip çalışmalarında bu kavramların izlerini manipülasyon ve deformasyonlar ile yeniden oluşturmaktadır. Deformasyon ve manipülasyonlar sonucu oluşan parçalanmalar ve bozulmalar, nesilden nesle aktarılan yükler gibi geçmişin izleri olarak kendilerini göstermektedirler. Olayların duygu dünyasındaki etkilerini, hisleriyle birleştiren Mente, karanlık oda, deneysel ve kavramsal fotoğraf çalışmalarına İstanbul’da devam etmektedir.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Nesren Jake "Lunatic Asylum" Sergisi, Maximum Uniq Hall, 2024
Önceki

Nesren Jake “Lunatic Asylum” Sergisi Maximum Uniq Hall’de

Merhamet Hikâyeleri
Sonraki

Merhamet Hikâyeleri Filmi İKSV Galaları’nda!

Kaçırmayın!

Ağırlık ve Ölçü Sanatı sergisi

Rehberli Sergi Turu: “Tohumlar ve Metaforlar”

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Vakfın Anadolu Ağırlık
Farz Et Ki Sen Yoksun Sergiden görünüm Küratör: Selen Ansen Arter, 2024 Fotoğraf: Orhan Cem Çetin

Arter’in Çevrimiçi Rehberli Turu 4 Mart’ta

Arter’in güncel sergileri etrafında şekillenen çevrimiçi rehberli turları, katılımcıları sanat