Lewis Mumford
Lewis Mumford

Lewis Mumford’dan Geniş Bir Çalışma: Teknoloji ve Uygarlık

13 Ağustos 2024

Ayrıntı Yayınları, kent planlamasından kültür ve sanat tarihine, teknolojiden toplumsal eleştiriye uzanan geniş bir çalışma alanına hâkim Amerikalı düşünür Lewis Mumford’un başyapıtlarından biri olan Teknoloji ve Uygarlık’ı yeni çevirisiyle okurlarla buluşturdu! Tüm dünyada çok takdir gören son derece kapsamlı çalışmasında Mumford, çığır açıcı yaklaşımıyla, uygarlığın en başından, ilk icatlardan bu yana her alandaki teknolojik gelişmelerin insanlığı ve gündelik yaşantımızı nasıl etkilediğini ve ortaya çıkardığı toplumsal sınıfları benzersiz bir netlikle anlatıyor. Teknoloji ve Uygarlık, okuru kendi modern varoluşunun gerçeklerini, kökenlerini, çelişkilerini, yanlışlarını, doğrularını ve teknolojiyle ilişkisini irdelemeye davet ediyor.

Edebiyat eleştirisi, Amerikan araştırmaları, kentler tarihi, mimarlık, uygarlık ve teknolojinin yanı sıra bölge planlaması, çevrecilik ve Amerika’da toplum­sal yaşam da dahil olmak üzere çok farklı konularda yapıtlar veren Lewis Mumford’un, Tarih Boyunca Kent adlı kitabının ardından Teknoloji ve Uygarlık adlı çalışması da Ayrıntı Yayınları’nın Ağır Kitaplar Dizisi’nde yerini aldı. Teknoloji ve Uygarlık’ı İngilizceden dilimize Aydın Çavdar çevirdi.

Teknolojik değişimin insani boyutlarını inceleyen herhangi bir araştırmacı eninde sonunda Lewis Mumford‘la karşılaşacaktır. Mumford, konuyla ilgili çığır açıcı, ileri görüşlü yaklaşımlarıyla, modern materyal kültürün merkezindeki temel inanışlar ve etik ikilemler üzerinde düşünmemize yardımcı olacak geniş bir entelektüel kaynak sunar. Bu konudaki kitaplarından ilki olan Teknoloji ve Uygarlık, yirminci yüzyılın başlarındaki akademik geleneklere açıkça meydan okumuş ve teknoloji merkezli yaşamın doğurduğu beklentiler hakkında onlarca yıldır süren canlı tartışmalara zemin hazırlamıştır.

Mumford bizi her biri paradigma niteliğinde bir dizi büyüleyici bölümden geçirirken makineye dair “büyük anlatıyı” sunar. Makineyi, teknolojiyi, teknolojinin insan ruhu üzerindeki etkisini, yarattığı insan tipini, ortaya çıkardığı toplumsal sınıfları, bu sınıfların birbiriyle ilişkisini belki de eşi benzeri görülmemiş bir netlikle gözler önüne serer.

Teknoloji ve Uygarlık, raflarda ve internet satış sitelerinde!

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Nuri Bilge Ceylan
Önceki

Adana Altın Koza’nın Jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan

Chiharu Shiota Portrait 2019 Photo: Sunhi Mang
Sonraki

Chiharu Shiota 6 Eylül’den İtibaren İstanbul Modern’de

Kaçırmayın!

Zeyrek Çinili Hamam Müzesi’nden Vikimaraton Çağrısı!

Zeyrek Çinili Hamam’ın kapsamlı restorasyon çalışmaları sonucunda kompleksin bir parçası
Pınar Azizoğlu

Pınar Azizoğlu’nun Yeni Şarkısı “En Sevdiğim Cehennemim” Yayında!

2024’ün Mart ayında “Dünya Telaşı” isimli ilk akustik albümünü sevenleriyle