Cemil Şov
Cemil Şov

MUBI Ekim Seçkisinin Öne Çıkan Filmleri Dikkat Çekiyor!

30 Eylül 2024

On filmlik kapsamlı bir Ferzan Özpetek retrospektifi, Filiz Kuka’dan sarsıcı bir aile draması YÜZLEŞME, Halit Refiğ’in unutulmaz eseri HANIM, Claire Denis’nin Béatrice Dalle ve Vincent Gallo’yu buluşturan gizemli filmi HER GÜN BAŞKA BİR BELA, Oscar ödüllü yönetmen Steve McQueen’den İŞGAL ALTINDAKİ ŞEHİR ve çok daha fazlası sinemaseverlerin ilgisini bekliyor.

İŞGAL ALTINDAKİ ŞEHİR / OCCUPIED CITY
(Steve McQueen, 2023)

Oscar ödüllü yönetmen Steve McQueen’den, geçmişin günümüzün belirsiz gerçekliğiyle buluştuğu cesur bir belgesel. Nazi işgalinin etkilerini hâlâ hisseden Amsterdam’ı kapı kapı dolaşan ve keşfe çıkan film, bir yandan da pandemi dönemine ve ayaklanma ve protestolarla dolu yakın tarihe canlı tanıklık ediyor.

SELF-PORTRAIT AS A COFFEE POT
(William Kentridge, 2022)

Güney Afrikalı ünlü sanatçı William Kentridge, bizi bir sanatçının zihninde ve atölyesinde neler olup bittiğini anlamaya davet ediyor. Çizimler, heykeller ve performanslarla zenginleştirilen 9 bölümlük bu orijinal dizi, izleyiciyi bellek, sanat, kimlik ve toplumsal meseleler üzerine derinlikli bir yolculuğa çağırıyor.

UMUDUNU KAYBETME / THE OLD OAK
(Ken Loach, 2023)

İngiliz sinemasının büyük ustası Ken Loach son filminde, İngiltere’deki eski bir maden kasabasına gelen mültecilerle yerel halk arasındaki çatışmaları, önyargıları ve dayanışma anlarını ustalıkla harmanlayarak insan ilişkilerinin karmaşıklığını gözler önüne seriyor. İlk kez ve sadece MUBI’de.

HER GÜN BAŞKA BİR BELA / TROUBLE EVERY DAY
(Claire Denis, 2001)

Claire Denis’nin vampir filmlerine kendine has bir yorum getirdiği HER GÜN BAŞKA BİR BELA, güç ve arzuyu büyüleyici bir şekilde harmanlıyor. Başrollerinde Béatrice Dalle ve Vincent Gallo gibi yıldızların yer aldığı bu gizemlerle dolu filmin müziklerinde Tindersticks imzası bulunuyor.

CEMİL ŞOV
(Barış Sarhan, 2021)

Barış Sarhan’ın dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan ilk uzun metrajlı filmi CEMİL ŞOV, oyunculuk tutkusu zehirli bir takıntıya dönüşen bir güvenlik görevlisinin fantezilerle dolu serüvenini anlatıyor. Adana’da En İyi Erkek Oyuncu, Engelsiz Filmler Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazanan yapımın oyuncu kadrosunda Ozan Çelik, Cezmi Baskın, Nesrin Cavadzade
ve Alican Yücesoy gibi değerli isimler yer alıyor.

HANIM
(Halit Refiğ, 1989)

Yıldız Kenter ve Eşref Kolçak’ın başrollerde unutulmaz performanslara imza attığı Halit Refiğ klasiği HANIM, modern hayatın şehri ve insanları nasıl dönüştürdüğü, yalnızlaştırdığı üzerine dokunaklı bir hikaye anlatıyor. Refiğ’in mekan kullanımındaki detaycılığı, İstanbul’da geçen en özel filmlerden birini ortaya çıkarıyor.

HARP ESİRLERİ / LA GRANDE ILLUSION
(Jean Renoir, 1937)

Jean Renoir, I. Dünya Savaşı’nda bir esir kampında geçen bu hikayede, savaşın yıkıcılığını ve insan ruhunun direnme gücünü sinemalaştırıyor. Fransız sinemasının büyük klasiklerinden olmanın yanında sinema tarihinin en güçlü savaş karşıtı filmlerinden olan HARP ESİRLERİ, güncelliğini bugün de korumaya devam ediyor.

BİR ZAMANLAR YEŞİLÇAM: ABDURRAHMAN KESKİNER (2022) ve
SİNEMA HAKİKATİNİN İÇİNDE UZUN BİR YOLCULUK: NECİP SARICI (2023)

Mehmet Güreli’nin sinema tarihimizin iki çok önemli figürünü mercek altına aldığı ve değerlerini teslim etmeye çalıştığı bu yakın tarihli belgeseller, ekim ayında ve sadece MUBI’de seyirciyle buluşuyor.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Arter "Kütüphane Söyleşileri"
Önceki

Gündüz Vassaf, Arter “Kütüphane Söyleşileri”ne Konuk Oluyor

Sonraki

Ercan Kesal ile Hikâye Anlatıcılığı Söyleşisi İstanbul Modern’de

Kaçırmayın!

Aydın Orak, "Ölü Arının İğnesi"

İlyada Kurmaca Film Pitching Lab.’ta Finale Kalan Projeler Açıklandı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile Troya Kültür Sanat
X Media Art Museum - XMAM

Dijital Sanat Müzesi X Media Art Museum Açıldı

Alanında Türkiye’de bir ilk olan ‘X Media Art Museum’ (XMAM)