Ryosuke Kondo
Sanat Tarihçi ve Küratör Ryosuke Kondo

Müzede Japon Sanatı Ryosuke Kondo Yürütücülüğünde Başlıyor!

7 Kasım 2024

İstanbul Modern’in yoğun ilgi gören “Chiharu Shiota: Dünyalar Arasında” adlı sergisinin ilk kamusal etkinliği, 9 Kasım Cumartesi günü Japon sanat tarihçi ve küratör Ryosuke Kondo’nun katılımıyla gerçekleşiyor. Japon mürekkep sanatı Sumi-e atölyelerini yürütecek Kondo, ayrıca, çağdaş Japon sanatında yerleştirme uygulamaları üzerine yaptığı araştırmaları da bir seminerde ziyaretçilerle paylaşacak

Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü kapsamında, Japon sanatçı Chiharu Shiota’nın İstanbul Modern için özel olarak ürettiği geniş ölçekli yerleştirmesini içeren sergi; Japan Foundation ortaklığı, Japonya Büyükelçiliği ile Japonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ve Arnica’nın desteğiyle gerçekleşti.

Sumi-e Atölyesi

Japon resim sanatının geleneksel tekniklerinden biri olan sumi-e, siyah mürekkep ve akıcı fırça darbeleriyle yapılan özgün bir sanattır. 1868–1912 yılları arasındaki modern dönemde ortaya çıkan “nihonga” akımı, Japon resmini modernleştirmeyi hedeflerken, sumi-e bu yaklaşımın en yaygın ifade biçimlerinden biri olmuştur. Atölye kapsamında katılımcılar, Japon resim sanatının tarihçesini öğrendikten sonra, Tokyo Bijutsu Gakko’daki bir tıpkıbasım kitaptan faydalanarak gerçek bir sumi-e deneyimi yaşayacak.

Seminer: Çağdaş Japon Sanatında Yerleştirme Uygulamaları

Geleneksel sanat formlarının sınırlarını zorlayan yerleştirme sanatı, günümüzde giderek daha geniş bir alana yayılıyor. Mekânla bütünleşen bu sanat türü, izleyicileri yalnızca izlemeye değil, doğrudan deneyimlemeye davet ediyor. 1960’larda Mono-ha gibi akımların etkisiyle Japon sanatında kendine yer bulan yerleştirme sanatı, son 50 yılda önemli bir dönüşümden geçti. Seminerde; Takashi Ishida, Shinji Ohmaki, Chiharu Shiota ve Rei Naito gibi sanatçılar üzerinden çağdaş Japon yerleştirme sanatının öne çıkan özellikleri incelenecek.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Almanya-Türkiye Ortak Yapım Geliştirme Fonu
Önceki

Ortak Yapım Geliştirme Fonu Tarafından Desteklenen Projeler Açıklandı

Ceren Erdem ve Bilge Kalfa
Sonraki

Ceren Erdem ve Bilge Kalfa’nın Küratörlüğünü Üstlendiği “Yerebasan” Venedik Bienali Yolcusu

Kaçırmayın!

Çubuklu Silolar

İBB Kültür’den Tarihi Mekânlarda Etkinlikler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı’nın (İBB Kültür) özenli restorasyonların
Francesco Albano, El Monumental, Who Cleaned the Basement for Mr Antonio Vespucio Liberti?, 2022 - 2024

Francesco Albano’nun “Nehir Yatakları” Sergisi Öktem Aykut’ta

Francesco Albano‘nun Nehir Yatakları isimli kişisel sergisi 21 Kasım –