Nurra Yazıcı,"Hemingway'le Selfie"
Nurra Yazıcı,"Hemingway'le Selfie"

Nurra Yazıcı’nın “Solo 1.5: Hemingway’le Selfie” Araştırma Projesi FNartspace’de

5 Mart 2024

Nurra Yazıcı’nın Solo 1.5 – “Hemingway’le Selfie” isimli Araştırma Projesi FNartspace’de izleyicilerle buluşuyor!

Bahçeşehir Üniversitesi Kuzey Yerleşkesi‘nde bulunan FN Sanat Alanı, Nurra Yazıcı‘nın “Solo 1.5: Hemingway’le Selfie” adlı sanat araştırma projesine ev sahipliği yapacak. Filiz Ağdemir‘in küratörlüğünde gerçekleşecek olan Sergi, 15 Mart – 5 Nisan 2024 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Hafızayı ve anlatıyı şekillendiren imgelerle oynayarak yeni kavramlar ve karşılaşmalar yaratmayı hedefleyen Nurra Yazıcı, “Solo 1.5: Hemingway’le Selfie” projesinde Ernest Hemingway’in “Paris Bir Şenliktir” kitabından ilham alarak yazarla ortak kurgusal anılar üretiyor.

Küratörlüğünü Filiz Ağdemir’in yaptığı “Solo 1.5: Hemingway’le Selfie” proje sergisiyle temsil ve kimlik sahibi imgelerle kendi sanat pratiği arasında doğurgan ve yaratıcı geçişleri izleyicilerle paylaşan Nurra Yazıcı, şehirleri fotoğraflarla, yazılarla hatta düşüncelerle birlikte yeniden üreterek izleyici ile bir araya gelebileceği sezgisel mekanlar yaratmayı amaçlar. Nurra Yazıcı’nın edebiyat ve görsel sanatların kesişiminde ilerlediği bu etkileyici dünyaya şahit olmak için “Solo 1.5: Hemingway’le Selfie” sergisi FN Sanat Alanı’nda görülebilir.

Nurra Yazıcı
Solo 1.5
Hemingway’le Selfie
Sanatçı Araştırma Projesi
15 Mart- 5 Nisan 2024
FN Art Space
Küratör: Filiz Ağdemir

Fotoğraf, fotoğrafçının bakış açısıyla üretilmiş bir mekan alteridir. Bir başka deyişle, var olanla birlikte, bağımsız bir ‘şey’ yaratma arayışıdır. Mekan bakıştan bağımsız olamaz. Mekanın imkan verdiği tüm fotoğraflar, bir mekan yaratıcı olarak her seferinde bu yüzden değişir, değişmelidir.

Ernest Hemingway’in Paris’te geçirdiği 1920’li yılları anlattığı anı kitabı Paris Bir Şenliktir, yazarın kendi sanatını bir şehir üzerinden nasıl bulduğunu ve geliştirdiğini anlatır. Yazar kitapta Paris’te edindiği yaşam deneyimleriyle sanatını keşfetme ve kendini ifade etme sürecini birlikte şekillendirir. Genç bir yazar olarak gelişim yolculuğunu ve kendi sesini bulma sürecini okuyucuya aktaran kitap, Nurra Yazıcı için sanatsal kimliğini keşfetme ve yaratıcı sürecini tetikleme konusunda ilham olan bir rehber kitaptır.

Fotoğrafın da tıpkı yazı ve edebiyat alanında olduğu gibi ilhamla yönlenen sanatsal bir üretim olduğuna inanan sanatçı, şehirler ve kitaplar araştırma serisiyle, temsil ve kimlik sahibi imgeleri biyografik yapıtlara dönüştürür. Beyaz bir yüzey veya boş bir espas yerine halihazırda kendini alımlıyıcıların zihninde defalarca üretmiş olan imajlar ve kelimeler üzerine inşaa ettiği fotoğrafları, hem öznel hem de temsili içeriklerini aynı anda barındırır. Çalışmalar kolektif nitelikleri ile ön plana çıkarken özgün üretim ve teknik denemeler için izleyicinin beklentisini ve sanatçının oyun alanını genişletir. Kitapta yer alan Paris mekanlarını ve temalarını yeniden canlandırarak ve fotoğraflayarak kendi hikayesini yaratabileceği aurayı yazardan ödünç alır.

Bildik bir şehir, deneyimlenmiş mekanlar, denenmiş ve çalışmış bir metodoloji üzerinden kendi özgün yorum katmanlarını araştıran Nurra Yazıcı, Hemingway’in kitapta yer alan alıntıları ile ürettiği fotoğraf yerleştirmelerinde temsil ve kimlik izlerini birbiri içine giren ve ayırt edilemeyen akışlar olarak yeniden üretir. Kendisi ve izleyici için hafızayı harekete geçiren sezgisel egzersizler yarattığı yapıtları aslında tamamen dürtüsel bir yaratım oyununun çıktılarıdır. Bu keşif oyunu sayesinde sanatçı edebiyat, hafıza, şehir ve yeniden üretimi tetikleyici ve sürükleyici bir araştırma yöntemi olarak denemektedir.

Hafızayı ve anlatıyı şekillendiren imgelerle oynayarak yeni kavramlar ve karşılaşmalar yaratmayı hedefleyen sanatçı, kitaplar, yazarlar ve şehirler üzerinden kendi zihin haritasının adreslerini arar. Küratörlüğünü Filiz Ağdemir’in yaptığı “Solo 1.5: Hemingway’le Selfie” proje sergisiyle temsil ve kimlik sahibi imgelerle kendi sanat pratiği arasında doğurgan ve yaratıcı geçişleri izleyicilerle paylaşan Nurra Yazıcı, şehirleri fotoğraflarla, yazılarla hatta düşüncelerle birlikte yeniden üreterek izleyici ile bir araya gelebileceği sezgisel mekanlar yaratmayı amaçlar.


FN Art Space

FN Sanat Alanı, Bahçeşehir Üniversitesi Kuzey Yerleşkesi, İstanbul

Hasan Nazif Yılmaz

1984 Lovech doğumlu. Fotoğraf çeker, sanatsever.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Ayça Telgeren, Tulya, 2024 Tuval üzerine marufle kağıt, karakalem ve toz allık 140 x 220 cm
Önceki

Ayça Telgeren’in “Kırık Ufuk” Başlıklı Sergisi Galerist’te!

56. SİYAD Sinema Ödülleri
Sonraki

56. SİYAD Sinema Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kaçırmayın!

Sicilya

Çizmenin Parmak Ucundaki Ada: Sicilya

başlarken dinle: E La Luna ‘N Mezzu ‘U Mari¹ Morte
Yesârî Âsım Arsoy

Yesârî Âsım Arsoy’un Eserleri Pera Müzesi’nde

Pera Müzesi Türk Müziği Konserleri, 2025’in ilk konseriyle devam ediyor.