Derya Ülker

Portfolyo: Derya Ülker

OKU

Ankara’da doğdum. 2002’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2008’de Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldum. Yüksek lisans süresince espas, mekan yanılsaması ile resim yüzeyi üzerine çalıştım. 2014 yılında “Mekan Yanılsamasından Resim Yüzeyine Espas” adlı tezimi Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümünde tamamladım. 2019 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Resim Anasanat Dalında “Çokluk Kavramının Resimdeki Hareket Bağlamında İncelenmesi” konusu üzerine sanatta yeterlik eser metnini tamamladım. 2010’dan bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Temel Eğitim Bölümü’nde görev yapıyorum, İstanbul’daki atölyemde resim ve çeşitli yayınlar için çizim yapıyorum, illüstrasyon, edebiyat, tiyatro, müzik, koro ve dans ile ilgileniyorum, alanımla ilgili yazılar yazıyorum. Çizer veya görsel sanatlar alanında danışman olarak çeşitli STK’larda ve kolektiflerde çalışıyorum.

Polonya, Romanya, Tunus ve Türkiye’de yer aldığım resim çalıştaylarının yanı sıra disiplinler arası ve alternatif eğitim yöntemlerini araştıran programlara, renk ve algı uygulamaları, çocuklarla sanat, arkeolojik kazı gibi çeşitli içerikli projelere katıldım. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Ticaret Odası, İş Sanat İzmir Galerisi, Galeri Kambur ve Galeri Soyut’ta kişisel sergiler açtım.

Fransa’da Galerie Art’ et Miss ve SNBA Salle De Notre 2008-2016 arasında Carrousel Du Louvre, Polonya’da Wroclaw Academie Sztuk Pieknych ve Torun’da, İtalya’da Arezzo Art Expo’da , Çin’de China International Exhibition Agency (CIEA)’da, İspanya’da Galeria Mar, Galeria D’Art E. Arimany, Terraferma Art Gallery’de , Romanya’da Bükreş’te Parlamento Sarayı Sergi Salonu ve Köstence’de Muzeul de Arta Constanta ile Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde, Tunus’ta Musée International des Beaux Arts à Monastir’da ; Türkiye’de Galeri Artist, Terakki Vakfı Sanat Galerisi, ETİ Arkeoloji Müzesi, Devrim Erbil Çağdaş Sanatlar Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul ve Ankara Sanat Fuarları, CerModern Ankara Modern Sanatlar Müzesi, T.C. Dışişleri Bakanlığı Suna Çokgür Ilıcak Sanat Galerisi, Atatürk Kültür Merkezi, GT Art Interiors, Sanko Sanat Galerisi, Rakoczi Müzesi, Evin Galeri, Galateart, Hobi Sanat Galerisi, Platform A, Armoni Sanat Galerisi, Doruk Sanat Galerisi, Artshop, Milk Galeri, Galeri Işık İstanbul, Fulya Sanat Merkezi, Caddebostan Sanat Merkezi, Karşı Sanat Galerisi, Ege Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Onsekiz Mart Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde karma ve yarışmalı sergilerde, özel ve kurumsal koleksiyonlarda resimlerim yer aldı.

İşlerim Hakkında

İşlerimde genellikle hareket halindeki insan kalabalıklarını resmediyorum. Tarih boyunca dünyanın çeşitli yerlerinde karşımıza çıkan bu fenomenin oluşturduğu imge dağarcığından besleniyorum. Bunun için sokaklarda eskiz alıyorum, eski resimlerden, fotoğraflardan, kamera kayıtlarından, haber görüntülerinden yararlanıyorum.

Çoklukların resmi diyebileceğim bu görüntüleri izlerken onların içinde bulundukları ortak yaşamı veya değişimi, toplumsal eşik anını, içlerindeki tekilliklerin kendine özgülüğünü, birbirleriyle karşılaşmalarını, aralarında oluşan bağ ile farklı yönlere doğru gerilen resim uzamını, hayat verdikleri mekânı, titreşimlerini seviyorum. Egemen temsillerle veya kuramsal kaynaklarla aktarılamayan bu duyguların tuvale yansımasından ilham alıyorum. Bir arada ve açık alanlarda bulunan bedenlerin oluşturduğu kaleydeskopik manzaralar bize alışık olduğumuz bütünsel biçimlerden faklı bir ağ yapısı sunuyor. Onların ortaya koyduğu ritim duygusunu, her bir bedenin kinestetik imajını, bir arada eylemenin dolaşıma soktuğu duyguları, geçmişten geleceğe tarihin öznesi olarak insanların meydanlardaki varlığını ve bu toplumsal görünümün bir imge hakkına kavuşmasını heyecan verici buluyorum.

Web: deryaulker.com
Instagram: deryaulker_k


Önceki

“Hayvanlar Konuşa Konuşa” ve “Kuş Evi” kitaplarının yazarı Eva Meijer ile keyifi bir söyleşi

Burçin Erdi
Sonraki

Portfolyo: Burçin Erdi

Kaçırmayın!

Animasyonun 12 prensibi: Modern animasyon için eskidi mi?

Animasyonun 12 prensibi: Modern animasyon için eskidi mi?

Animasyon sanatının evrimi, yaratıcı ifadenin sınırlarını sürekli olarak genişleten bir
R. F. Kuang

R. F. Kuang’un Kaleminden Nazik ve Destansı Bir Kitap: Babil

Fantastik edebiyatın yükselen yıldızlarından olan R. F. Kuang‘ın kaleme aldığı