Küratörlüğünü Burçak Yakıcı‘nın üstlendiği Schwarzenbach’ın Objektifinden Ankara’da İsviçre İzleri başlıklı sergi, 24 Nisan 2025 tarihine kadar Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde izleyiciyle buluşuyor. İsviçre Büyükelçiliğinin desteğiyle düzenlenen sergi, Ankara’da Cumhuriyet’in ilk yıllarında gerçekleşen İsviçre-Türkiye arasında mimari, kültürel ve entelektüel etkileşimi odağına alıyor. 1933’te bu sürecin kaydını tutan İsviçreli yazar, fotoğrafçı ve gazeteci Annemarie Schwarzenbach’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği seyahatinden fotoğraf ve yazılarından kesitler Türkiye’de ilk kez sergileniyor.
Türkiye ve İsviçre arasında 1925 yılında imzalanan Dostluk Antlaşması’nın 100. yılı vesilesiyle düzenlenen sergi, iki ülke arasındaki tarihsel ve kültürel etkileşimi mimari ve sanatsal anlatılar üzerinden ele alıyor. İsviçre Ulusal Kütüphanesi, Annemarie Schwarzenbach Arşivi ile Cenevre, Zürih ve Bern üniversitelerinden sağlanan arşiv çalışmaları doğrultusunda yürütülen küratöryel araştırma sürecinin ardından, Schwarzenbach’ın görüntülerinde Ankara’nın şehir manzarasından kesitler yer alırken, kentin mimari dönüşümü dönemin yenilik ruhunu ve uluslararası iş birliğini de gözler önüne seriyor.
Sergi, İsviçreli-Avusturyalı mimar Ernst Arnold Egli ile birlikte çalışan ve Ankara’nın bir başkent olarak inşa edilme sürecinde rol oynayan Arif Hikmet Holtay, Sedad Hakkı Eldem, Emin Onat ve Bedri Uçar gibi birçok mimarı da anıyor.
İsviçre ve Türkiye arasındaki 100 yıllık dostluğun bir yansıması olan bu sergi, iki ülkenin ortak geçmişini keşfetme fırsatı sunan ‘Schwarzenbach’ın Objektifinden Ankara’da İsviçre İzleri’ başlıklı sergi 24 Nisan’a kadar Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde izlenebilir.