Foto-gerçekçi sanatçı Sevtap Yılmaz’ın “Tutkuya Doğru” adlı sergisi, 25 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında Koşuyolu’nda yer alan Gallery Nue Art’ta ziyarete açılıyor.
Sergi, doğayla iletişimimizi kaybetmemizden yola çıkarak kendi özümüze geri dönmek üzere bizi düşünmeye teşvik ediyor. Günlük hayatta yakından tanık olamadığımız kuzgunlar, herkesten sakladığımız bedenlerimiz, uzuvlarımızla her gün her yerde gördüğümüz ama farkına varmadan geçtiğimiz çiçekleri bir araya getiren eserler, ilerleyişimizi sorgulatırken; kendimize gelebilmek için önce var olanın farkına varmamız gerektiğinden yola çıkıyorlar.
Gerçekçi fırça darbeleri, sürekliliği esas alan paintürü ve renk seçimleriyle sanatçı Sevtap Yılmaz, gizli tutkularımızı keşfetmemiz insan bedenini kullanırken, kuzgunlarla ve çiçeklerle ihtişamını yitirmeyen doğaya nasıl dokunuruzu irdeliyor. Resimlerde yer alan modellerin gerçekçiliği, özellikle yasaklanan çıplaklığı bizden uzaklaştırılan doğaya eşdeğer tutuyor. Özellikle renkli kısımların çiçeklerle aktarılması, sanatçının eserlerinde yarattığı tonal zıtlık ve süreklilik perspektifleriyle belirli çatışmalar yaratarak izleyiciyi kendi tutkularına doğru bir keşfe çağırıyor.
Gallery Nue Art’ın ilk katında yer alan sergi, tuval üzerine resimler ile izleyiciyi karşılıyor. Buradaki işlerde gecenin uğursuz haber getireni sayılan kuzgunlar ve düşünsel soyut nue eserler yar alıyor. Serginin izlenimi bütünsel figürlere yer verdiği kadar, uzuvlar üzerinden de seyir imkanı sunuyor.
“Bazen bir kuş ya da çiçek, bazen bedenler ve uzuvlar… Doğanın uyanışı, her canlıda farklı şekillerde gerçekleşir. Doğa ile bağımız kopartılmış; kendi özümüze geri dönmek üzerine düşünmemiz gerekiyor. “Tutkuya Doğru” ilerlemek için önce bedenlerimizin, sonra uzuvlarımızın, daha sonra da belki bir kuşun ya da bir çiçeğin canlanmasını sağlamamız gerekmez mi? İçeriden dışarıya ve betondan yeşile dönüşün, arsız çiçeklerin ve hapsedilmiş bedenlerimizin yeniden keşfini resimlerle harmanlamaya çalışıyorum”. Sevtap Yılmaz
Sevtap Yılmaz, “Tutkuya Doğru” sergisiyle doğa ve modern insanın bu dünyadaki ilişkisini irdeliyor ve kopan bağların nasıl onarılabileceğini keşfe çıkıyor. Sanatçının tüm eserleri, tür ayrımının ötesine geçerek modern insan ile doğa arasında kopmuş bağların önemine vurgu yapıyor. Yılmaz, doğanın renk çeşitliliğiyle sahip olduğu harmoniyi ve kolektif yaşama bilincini vurgularken, aynı zamanda beden üstündeki yasak algımızı şekillendirme ve doğayla nasıl bir olabilirizi bize yeniden düşündürme iradesini ortaya koyuyor.
Sevtap Yılmaz
1983 İstanbul doğumlu sanatçı, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdikten sonra usta sanatçıların atölyelerinde asistanlık görevleri üstlendi. 2012 yılında Rh Art Magazine dergisinin düzenlemiş olduğu Yılın Genç Ressamı Yarışması’nda Mansiyon ödülü aldı ve 2014 yılında Çukurcuma Artist Sanat Galerisi’nde ilk kişisel sergisini açtı.
Sanatçı, foto-gerçekçi üslupla oluşturduğu çalışmalarımda, hızla tükettiğimiz çevremize, insani değerlerimize, insana ve doğaya dair güzelliklere odaklanıyor. Kabuğumuza çekilmeye zorlanışımıza, bizi kendimize ve çevremize yabancılaştıran, farklı renklere ve kültürlere uzaklaşmamızı dayatan, yozlaşmış ve samimiyetsiz bireylere dönüştüren yaklaşımlara inat; çeşitliği, renkliliği ve uyumu doğa üzerinden vurgulamaya çalışıyor.