Son Dönemin En Etkin Projelerinden "OLTA DAYANIŞMA" Söyleşisi
Son Dönemin En Etkin Projelerinden "OLTA DAYANIŞMA" Söyleşisi

Son Dönemin Etkin Projesi “OLTA DAYANIŞMA” Söyleşisi #1

20 Eylül 2022

Pandemiyle birlikte müzisyenlerin sıkıntılarının daha da arttığı kötü bir ortamda müzik adına muhteşem bir proje oluşturuldu:Olta Dayanışma”. Geçen hafta İrfan Alış ile birçok konu arasında kurucusu olduğu “Olta Dayanışma” projesine de değinmiştik. Bu hafta Olta Dayanışma’nın hem mutfağında olan hem de şarkılarıyla albümlerde yer alan iki isimle buluşturacağız sizi; Barış Çapkın ve Deniz Perhan.

“Umut denizine atılmış bir olta…”

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

BARIŞ ÇAPKIN – İzmir doğumluyum. İlk enstrümanım olan klavye ile 7-8 yaşlarımda tanıştım. Bu süreçte beni etkileyen iki önemli albüm oldu. Bir tanesi Boney M. grubunun “Gold Edition” albümü ve birkaç sene sonrasında Levent Yüksel’in “Med Cezir” albümüydü. Takip eden yıllarda ana enstrümanım olan gitara merak saldım ve gitar çalmaya başladım.

Lise ve üniversite dönemlerimde rock grupları içerisinde gitarist olarak yer aldım. Üniversite dönemindeki müzik grubum ile çeşitli mekanlarda performanslar sergiledik. Yine aynı dönemde kendi bestelerimiz ile katıldığımız bir müzik yarışmasında üst üste iki yıl dereceler elde ettik. Grubun dağılmasının ardından makine mühendisliği kariyerime devam ettim.

Bu süreçte evimdeki kayıt stüdyomun temellerini atmaya başladım. Bir yandan mühendislik kariyeri diğer yandan da müzikal çalışmalarıma devam ettim. Bol bol şarkı yazdım ve demolar kaydettim. Hatta şu an dinlediğiniz şarkılarımın birçoğu da o dönemde yazılmış olan şarkılar… Vakti geldiğinde yayınlamak niyetindeydim ve vakit geldi. 🙂 Son bir senedir düzenli olarak şarkılarımı yayınlıyorum. Evliyim ve 8 yaşında bir oğlum var.

DENİZ PERHAN – Türkiye’de çok bilinmeyen bir saz, santur icracısıyım. Bugüne kadar dünya halk müziği icra eden gruplarda yer aldım. Ayrık Otu ve Salut de Smyrne bu projelerden benim için en önemlileriydi. Yaptığım bestelerle kendimi ve müziğimi ifade edebileceğim yeni bir alana ihtiyaç duyuyordum. Bu sebeple, 2018 yılında grup çalışmaları devam ederken solo kariyerime başladım. O tarihten bu yana 1’i albüm olmak üzere kendi adımla toplam 19 şarkı yayınladım. Müzisyen kimliğimin yanında şarkıların prodüksiyon aşamalarında ve canlı performanslarda ses mühendisi olarak da çalışmaktayım. Dokuz Eylül Üniversitesinde, Müzik Teknolojisi bölümünde yüksek lisansım ise devam etmekte.

“Olta Dayanışma”nın hangi aşamasında projeye dahil oldunuz, projeyi kimden ve nasıl öğrendiniz?

BARIŞ ÇAPKIN – Olta Dayanışmanın kuruluş aşamasında dahil oldum diyebilirim. Pandemi döneminde İrfan Alış ile yaptığımız sohbetler sırasında bana bu projeden bahsetti. Ben de seve seve projeye dahil olabileceğimi ve her türlü desteği verebileceğimi belirttim. İlk albüm için şarkılar bağışlayarak projenin hayata geçmesini sağladık…

DENİZ PERHAN – Olta Dayanışmanın en başından beri projenin içerisinde yer aldığımı söyleyebilirim. İrfan Abi’nin sosyal medyada paylaştığı bir fikir olarak ortaya çıktı Olta. Bağımısız bir müzisyen dayanışması fikri beni çok etkilemişti. Bu fikrin bir parçası olmak için projede yer almak istediğimi söylediğimde henüz ortada bir isim dahi yoktu. Ancak bugün geldiğimiz noktada hayal ettiklerimizin çok ötesine geçtiğimizi düşünüyorum. İlk albüm yayınlanırken 3. albümün olup olmayacağı bile şüpheliyken bugün 12. Ve 13. Albümler için çalışıyoruz. Dayanışmanın yaygınlaşıyor olması, müzik sektörünün hem bir müzisyen hem de bu sektörün bir emekçisi olarak benim yarına dair umutlarımı diri tutuyor.

Olta Dayanışma’nın adı nasıl bulundu; hatırlıyor musunuz?

Barış Çapkın Söyleşi
Barış Çapkın

BARIŞ ÇAPKIN – Sosyal medyada projeden bahsettik, insanlarla fikrimizi paylaştık. “Adı ne olabilir sizce?” diye sorduk. Bir arkadaşımızdan “Olta” olsun şeklinde bir öneri geldi.

“Umut denizine atılmış bir olta…” mottosundan yola çıkan bir isimdi. Sevdik ve “Olta Dayanışma” olsun dedik…

11 albümü geride bıraktığımız günlerde Olta Projesi’nde yer alan şarkılarınızı sizden öğrenebilir miyiz?

DENİZ PERHAN – İlk albüm’de Maria Puder isimli bestemle yer aldım. Albüm yayınlanmadan 1 yıl kadar önce başladığım Sabahattin Ali’nin meşhur romanına bir saygı duruşu niteliği taşıyan şarkının prodüksiyonu henüz bitmemişti. Projede yer alacağım kesinleşince şarkıyı tamamlayarak Olta’ya bağışladım. İlk dayanışma albümü, Barış Çapkın’ın Son Sözüm şarkısında trombon çalan Övünç Aslan ile tanışmamı sağladı. Övünç ile ortak bir şarkı yapmaya başladık. “Güzel Günlere” dayanışmanın 6. Albümünde yer aldı. Bu iki şarkının dışında bir vakitler benim de üyesi olduğum Salut de Smyrne grubu ile bir Midilli halk şarkısını düzenledik. “Anathema Ton Aitio” Olta albümlerinde yer alan tek yunanca şarkı sanırım.

BARIŞ ÇAPKIN – Benim de “Olta Dayanışma” albümlerinde yer alan şarkılarım ve farklı sanatçılar için yaptığım düzenleme ve kayıtlar aşağıdaki şekilde.

Olta 1 / Barış Çapkın-Son sözüm
Olta dayanışmanın ilk albümünde yer alan “Son sözüm” ilk albümün oluşmasına katkı sağlayan ve projenin hayata geçmesine öncülük eden şarkılarımdan birisi.

Olta 2 / Barış Çapkın feat Shuky-I am not at home
İrfan Alış aracılığı ile tanıştığım Shuky için şarkılarımdan birisini yeniden düzenledim ve albümde yer aldı.

Olta 2 / Yiğit Egemen-Kalkıp evime gitseydim (Kayıt, düzenleme)

Olta 4; Barış Çapkın feat Uğur Bozdağ-Azraile gülümsedim (Kayıt, düzenleme, miks)
Bir Peyk şarkısı olan “Azraile gülümsedim”i tamamen farklı bir bakış açısı ile Uğur Bozdağ için yeniden düzenlemiştim.

Olta 5; Atıl Çelik-No more (miks)

Olta 11; İrfan Alış-Paydos (ses kayıt, video kurgu)
Peyk grubunun “Paydos” isimli şarkısını İrfan Alış akustik gitar ile çaldı ve söyledi. Canlı performansı yapılan şarkının ses kayıt ve video kurgusu bana ait.

Olta Dayanışma’da müzisyen kimliğinizi sadece şarkı bağışlamada kullanmakla kalmayarak, projenin mutfağında da görev almışsınız. Olta Dayanışma’nın arka planında neler yapıyorsunuz bahsedebilir misiniz?

BARIŞ ÇAPKIN – İşin arka planında birçok farklı konuda çalışmalar yapıyorum. Bunlardan ilki yukarıda da bahsettiğim gibi yeteneklerine güvendiğim müzisyen arkadaşlarımıza yaptığım düzenleme ve kayıtlar. İkincisi olta dayanışmanın tanıtılması ile ilgili faaliyetler hakkında fikir paylaşımları. Üçüncüsü dayanışmaya dahil olmak isteyen müzisyen dostlarımızın gönderdiği kayıtların belirlemiş olduğumuz standartlara göre yeterli olup olmadığının tespitinin yapılması. Son ve en önemlisi stratejinin ve yol haritasının çizilmesi ile ilgili fikir paylaşımlarında bulunmak gibi görevlerimiz var…

DENİZ PERHAN – Oltaya bağışladığım şarkıların dışında, Olta albümlerinde yer alan 20’ye yakın şarkının prodüksiyon süreçlerinde de yer aldım. Bazı şarkıların aranjesine katkı sağladım, kayıtlarının alınmasına yardımcı oldum. Şarkıların miks ve mastering aşamalarını üstlendim. Albümlerde yer alan müzisyenlerle iletişimin sağlanması, basın bültenlerinin hazırlanması gibi farklı görevler de üstlendim.

Deniz Perhan
Deniz Perhan

Olta sanki pandemi sonrası başka bir yapıya da evrilmeye başladı gibi, daha atak daha göz önünde, single yayımlarına da başladınız; değişimi veya daha doğru ismiyle Olta’nın gelişimini sizden öğrenebilir miyiz?

BARIŞ ÇAPKIN – Olta dayanışma son dönemlerde her tarzdan müzisyenin ilgisini çekmeye başladı. İlk dönemlerde birbirine yakın tarzda şarkılar geldiğinden aynı albüm bünyesinde yayınlayabiliyorduk. Farklı tarzlardaki müzisyenler şarkılarını dayanışmaya bağışladıktan sonra onları bekletmeyip, heyecanlarını desteklemek adına single, ep şeklinde yayınlar da yapmaya başladık. Çünkü belirli tarzlar için albümün tamamlanmasını bekleyelim desek süreç daha da uzayacaktı. Özetle Olta Dayanışma toplama albümlerin yanı sıra single ve ep albümler de yayınlamaya devam edecek…

Pandemi sırasında başlayan süreç ile birlikte ihtiyaç sahibi müzik emekçilerine destekler sağlandı. Günümüzde Olta Dayanışma’nın odak noktalarından bir diğeri ise “Bağımsız müzik” ve “Bağımsız müzisyenler”i nasıl destekleriz konusu… En başından beri süreç içerisinde yer alan ve uygulanan bir konu aslında. Fikirlerini beğendiğimiz müzisyen dostlarımızdan hiç bir ücret talep etmeden şarkılarını düzenleyerek Olta Dayanışma albümlerinde yer almalarını sağladık. Bu aynı şekilde devam ediyor. Bu konuyu bir ileri safhaya taşıma ile ilgili düşüncelerimiz var. Bunlardan birisi “Olta Stüdyoları”… Belirli şehirlerde stüdyolar ile anlaşıp, dayanışmaya şarkı bağışlamak isteyen müzisyenlere “şu şehirde şu stüdyoda kayıtlarını ücretsiz bir şekilde yapabilirsin” demek aslında amaç… Uygulamaya geçirmek istediğimiz bağımsız müzik ve müzisyenleri desteklemeye yönelik bir çok fikrimiz mevcut şimdilik bu kadarından bahsetmiş olalım…

Olta dışında da kişisel projeleriniz devam ediyor, son dönem müzik kariyerinizdeki çalışmalardan ve yeni projeleriniz nelerdir?

DENİZ PERHAN – En son Nisan ayında, yakın bir geçmişte kaybettiğim kedim için yaptığım bir besteyi yayınladım. Lullaby for Zagor. Benim için çok özel ve anlamlı bir yerde duruyor bu şarkı. Zagorla geçirdiğimiz 11 yılı anlatmaya çalıştım. İyi ki yaşadı, iyi ki benimleydi diyorum. Ve bu dünyadan ayrılırken bana böyle bir besteyi bıraktığı için kendisine teşekkür ediyorum.

Gelecek projelerden bahsetmek gerekirse tematik bir albüm yayınlamayı çok istiyorum. Adı Santur ile Vals olacak. Kedili vals adını verdiğim bir bestem var. Kendi beste ya da bestelerimin yanında hem bizim kültürümüzden Yine Bir Gülnihal, Bekledim de Gelmedin gibi eserleri hem de Dünya’dan Shostakovich gibi önemli bestecilerin vals eserlerini santur ile yorumlamayı düşünüyorum bu albümde. Ancak bu çalışma için ciddi bir zamana ihtiyacım var.

BARIŞ ÇAPKIN – Bildiğiniz üzere en son “Gözlerin mi kaldı” isimli şarkım klibi ile birlikte yayına girdi. Gelen tepkiler gayet güzel ve mutluluk verici. İlerleyen günlerde klibin kamera arkasını anlattığımız yeni bir içerik yayına girecek. Bunun dışında İrfan Alış, Barış Çapkın ortak çalışması olan “Meydanlar” isimli şarkının canlı akustik performans kaydı ilerleyen dönemlerde yayınlanacak olan Olta Akustik albümünde yer alacak.

Son olarak; Ekim ayının sonunda yayınlamayı planladığımız 3 şarkıdan oluşan bir maxi single albümümüz var. Herşey hazır yayın tarihini yakın zamanda duyuracağız. Albüm içerisinde; daha önce yayınlamış olduğum “Görsen üzülürsün”, “Ağladım içime” ve “Kaybolsam da” isimli şarkılarımın gitar, piyano, keman ve vokal partisyonlarından oluşan akustik düzenlemeleri yer alacak.

Üzerinde çalıştığımız yeni şarkı ve farklı projeler de mevcut. Bunları da zamanı geldiğinde duyuracağız…

Sohbetimize katıldığınız için çok teşekkür ederiz. Sizin eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

BARIŞ ÇAPKIN – Şarkılarımı dinleyen, paylaşan ve destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum. Yeni şarkılar ile birlikte olmaya devam edeceğiz. Sizlere de bu keyifli sohbet için çok teşekkür ediyor ve işlerinizde kolaylıklar diliyorum. Görüşmek üzere…

DENİZ PERHAN – Öncelikle çok teşekkür ediyorum, bağımsız müziğe şans verdiğiniz için. Son olarak şunu söyleyebilirim. Olta’ya destek olmak isteyenler şarkı gönderiminin dışında yalnızca Olta şarkılarını dinleyerek de destek olabilirler. Hangi platformda dinlediğinizin bir önemi yok. Sadece bir kez dinleyerek olta albümlerine ve şarkılarına şans verebilir, arkadaşlarınızı oltadan haberdar edebilirsiniz. Olta şarkılarını kütüphanenize, çalma listelerine ekleyebilirsiniz. Keşfedilmeyi bekleyen çok güzel şarkılar olduğunu düşünüyorum.

Umarım hem kendi şarkılarımı hem de prodüksiyonunda yer aldığım şarkıları hazırlarken aldığım tadın bir benzerini, siz de bu şarkıları dinlerken alırsınız. Selamlar, sevgiler.

Kaçırmayın!

Feyhaman Duran kimdi?

Feyhaman Duran (d. 17 Eylül 1886, Kadıköy, İstanbul – ö.
Charles Darwin

Charles Darwin’in “Yazdığı Beagle’ın Yolculuğu” Kitabı Çıktı

Charles Darwin’in Pasifik Adaları ve Güney Amerika’ya yaptığı seyahatin günlük