Sosyal NFT Akımı, Fanz Finance’in Öncülüğünde Başlıyor!

Dijital dünyanın merkeziyetsizleşen yapısında sahiplik odaklı yaklaşımın en önemli unsurlarından birisi olan NFT’ler, gün geçtikçe daha popüler bir kavram olmaya devam ediyorlar.

Öyle ki, NFT ile ilişkili işlemler 2021 yılında bir önceki seneye kıyasla %21.000 oranında artış gösterdi ve toplam işlem hacmi 17 milyar doları geride bıraktı.

Sosyal NFT Akımı, Fanz Finance’in Öncülüğünde Başlıyor!
Sosyal NFT Akımı, Fanz Finance’in Öncülüğünde Başlıyor!

Peki ama NFT nedir?

NFT, yani Non Fungible Token, bir dijital sertifika olarak tanımlanabilir. NFT’ler bir dijital ürünün orijinalliğini kanıtlayan bir sertifikadır.

Buna verilebilecek en güzel örnek Mona Lisa tablosu olacaktır. Mona Lisa tablosunun müzede sergilenen orijinal hali 870 milyon dolar ederken, aynı tablonun birebir kopyası olan el ile özenle yapılmış bir başka tablo değersizdir. Peki bunun nedeni nedir?

Bu tablonun yüksek değerlere satılmasının en önemli nedeni dünya üzerinde Mona Lisa tablosunun orijinalinden sadece 1 tane olmasıdır, Başka yoktur ve olmayacaktır.

Peki NFT burada ne işe yarıyor yani diye soruyor gibisiniz. O zaman buna şöyle cevap verelim.

Fiziksel dünyada, Mona Lisa tablosunun orijinal olduğunu kanıtlamak için belirli metotlar kullanılır. Tabloya ekspertiz yapılır ve geçmiş alım satımları sorgulanır. Fakat tahmin edebileceğiniz üzere bu işlemler oldukça pahalı, uzun süren, sıkıcı ve sahtekarlığa açık bir süreci beraberinde getirir. Burada sahtekarlıktan kastımız tablonun geçmiş satış bilgilerinin değiştirilmesi vs gibi örneklerden bahsediyoruz.

İşte blok zincir teknolojisi burada NFT’leri devreye sokmaktadır. Üretilen NFT’ler herhangi bir ekspere veya aracı kurumlara ihtiyaç duymadan ve onlara ücret ödemeden bu tablo orijinal mi değil mi bilgisini saklar. NFT’ler tıpkı Bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi, blockchain (blok zinciri) teknolojisini kullanıyor ve yapılan alışverişler bu teknoloji üzerinden kayıt altına alınıyor.

Burada satılan sanat eserleri, bir resim ya da heykel gibi fiziksel varlığı olan işler değil. Bu yüzden NFT’ler yani ‘dijital sertifikalar’, nadirliği ve sahipliği temsil ediyor.

NFT sayesinde ise dijital sanatçılar, devam eden satışlardan da değişen yüzdelerde pay alabiliyor.
Müthiş rakamlara el değiştiren dijital varlıklar arasında, GIF’ler, şarkılar ve videolar da bulunuyor.

Ayrıca, bir NFT başta sanat eserleri ve oyun içi öğeler olmak üzere dijital öğeleri temsil edebilir ve hatta gayrimenkul gibi gerçek dünyadaki varlıkları da kapsayabilir.

Fanz NFT Platformu

Fanz Finance, sanatçıların ve içerik üreticilerinin tek çatı altında birleşmesini hedefleyen ve tamamı ile topluluğa ait olan bir sosyal NFT ekosistemidir.

NFT teknolojisinin altında yatan süreçler kafa karıştırıcı gözüküyor olabilir ancak Fanz Finance olarak bu teknolojiyi herkes için erişilebilir hale getirmek için çabalıyoruz!

Fanz Finance çatısı altında yer alan NFT Market ile sanatçılar platforma üye olup KYC (Doğrulama) adımını geçtikten sonra yalnızca 30 sn içerisinde kendi NFT’lerini yayınlayabiliyor ve satışa hazır hale getirebiliyorlar.

Doğrulama sistemleri sayesinde gerçekten olduğunuzu idda ettiğiniz kişi olup olmadığınız da Fanz’in sistemi içerisinde belirlenmiş oluyor. Bu sayede sahte profillerin önüne geçilip, kullanıcılar koruma altına alınmış oluyor.

Kullanıcılar ise NFT Marketi kullanarak, farklı kategorilerden, satış tiplerinden ve fiyat aralıklarından oluşan ve sürekli genişleyen içerik kütüphanesinden kendi tarzlarını yansıtan bir dijital varlığa sahip olabiliyorlar.

Şu anda aktif olarak kullanılabilen altı farklı kategori bulunuyor:

  • Sanat
  • Memes
  • Spor
  • Nadir Eserler
  • GameFi
  • Moda

Sanatçılar, ürettikleri içeriği en iyi tanımlayan kategoriyi seçtikten sonra eserlerini isterlerse sabit fiyat, isterlerse de açık artırma yolu ile satışa sunabiliyor.

Üstelik içerik üreticileri eserlerini üretirken belirledikleri ikincil satış komisyonu (Royalty) sayesinde sonraki satışlardan da %0-%30 arasında ek gelir elde edebiliyor.

Aynı zamanda Fanz Finance’i özel kılan bir başka özellik ise, ikincil satış komisyonu paylaşımlarına birden fazla kişi eklenebilecek. Bu sistem NFT Market’ler arasında gördüğümüz ilklerden! İkincil satış komisyonuna birden fazla kişinin eklenebilmesi, gerçek hayat senaryolarını ekosistem içerisine yansıtıyor. Örneğin, bir eser üzerinde çalışmış 4 kişi, toplam 5 adet cüzdan adresi ekleyerek çalıştıkları galeri ve kendileri ile toplam geliri paylaşabilecekler. Diğer NFT platformlarında böyle bir durum söz konusu değil.

Fanz Finance şu anda BNB Chain, Polygon ve Avalanche ağında destek vermeye başladı bile! Çok yakında Ethereum ve Solana ağında çıkma yol haritası dahilinde…

Gas ücretleri açısından NFT üretirken BNB Chain için $1,6, Polygon için $0,005 ve Avalanche için $0.1 civarında çok düşük işlem ücretleri sunulurken, komisyon ise NFT yaratıcılarından sadece gerçekleşen satın alımlardan sektör ortalamasının çok daha altında olan %2,5 oranında alınıyor. Belirtmek isteriz ki gas ücretleri işlem yapılan para biriminin o anki USD değerine göre değişkenlik gösterebilir. Ayrıca alıcılardan herhangi bir komisyon ücreti de alınmamaktadır.

Fanz Learn

Fanz Finance’in sadece bir NFT pazar yeri değil, bir ekosistem olduğundan bahsetmiştik. Fanz Learn, bu tanımın en güzel örneklerinden biri olacaktır. Platforma üye olan kullanıcıların NFT, blok zinciri ve Metaverse ile ilgili kavramları ve arkasındaki teknolojileri daha iyi anlamaları için oluşturulan bir blog sistemi! Fakat sıradan bir blog sayfası değil, burada öğrendikçe token kazanıyorsunuz!

Evet, yanlış okumadınız… Fanz Finance ekosistemine dahil olan tüm kullanıcılara platformu daha rahat kullandırmak ve genel blok zinciri bilgisi anlamında gelişim sağlamak adına makaleler yayımlanıyor, makalelerin içerisinde bulunan soruları doğru cevaplamanız halinde gerçek paraya dönüştürebileceğiniz tokenlar kazanmış oluyorsunuz.

Yayımlanan makaleler arasında aynı zamanda sanatçı röportajları ve NFT proje incelemeleri de bulunuyor. Bu sayede, NFT sektörüne dahil olan önemli sanatçılar hakkında yeni bilgiler ediniyor, onların paylaştıkları NFT’leri anında görme fırsatı yakalıyorsunuz!

Aynı şekilde, NFT Proje incelemesi makalelerinde ise projeler hakkında detaylı bilgi alıyor ve NFT yatırımlarınızı yapmadan önce projeler hakkında genel bir bilgi sahibi oluyorsunuz.

Tüm bunların üzerine bir de para kazanıyorsunuz 🙂 Topluluğa ait olan ekosistem demelerinde ki amaç aslında bu. Kolektif yaratıcılık…

FanzVerse

FanzVerse
FanzVerse

Fanz Finance yalnızca bir NFT pazar yeri değil, geleceğin dünyasını inşa etmeyi hedefleyen bir ekosistemi temsil ediyor.

Metaverse ile ilgili kavramların giderek daha yaygın hale gelmeye başladığı şu günlerde, FanzVerse ile yalnızca günün değil, yarının da trendlerine ayak uydurmayı hedefliyoruz.

Yaz sonunda kullanıma sunmayı hedeflediğimiz Fanz Home, kullanıcıların birbirleri ile etkileşime girebileceği sanal bir dünyaya ev sahipliği yapacak.

Sanatçılar bu sanal evrende kendi etkinliklerini düzenleyebilecekken, kullanıcılar da kendi özel avatarları ile bu etkinliklere katılım sağlayabilecekler.

Tüm kullanıcılarımız bu sanal ortamda kendi dijital eserlerini sergileyebilecek, arkadaşlarını kendi sanal sergilerine davet edebilecek, sergi yerindeki alanlara reklam alabilecek ve bundan gelir elde edebilecekler.

Fanz Finance hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın!

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar