Tek beden iki ruh; Danimarkalı Kız (The Danish Girl)

Birbirlerine deli gibi aşık iki ressam ve bir köpek. Her sahnesi bir tablo gibi… David Ebershoff’un “Danimarkalı Kız” kitabının uyarlaması olarak karşımıza çıkıyor. Film 1920 yılında Danimarka’da geçiyor -o dönemin kostümlerini düşünsenize; filmin her sahnesi nerdeyse sanat ve kostüm tarihi dolu-.

Yönetmenliğini Tom Hooper’ın yaptığı filmin yapım süreci 12 yıl sürmüş. Bu süreçte filmin ana karakterini oynayan Eddie Redmayne ile Lili Elbe karakteri üzerine çalışmışlar. Kolay değil, Eddie Redmayne karşımıza hem ressam Einar Wegener hem de trans birey Lili Elbe olarak çıkıyor. Filmdeki karısı ise en son vizyona giren “Ex Machine ve Çok Pişmiş” ile karşımıza çıkan Alicia Wikander. Bu filmde onu kocasının trans olma sürecinin başlamasını kolaylaştırmış, aslında onu kaybetmeyi düşünememiş, resme aşık Gerda Wegener olarak tanıyoruz.

Filmde her sahneden bir poz yakalamanız mümkün. Işık kullanımı, kostümler, dış mekanlar, tablolar ve düzenlenen davetler bile hepsi bir tabloyu anlatır gibi işlenmiş.

Karşımızda iki güçlü ve asil karakter var; Einar ve trans birey olarak Lili. Trans karakterinin kendisini bulmasını sağlayan önemli bir an ve o anın devamında acı ve başarısı var. Filmi izlerken “nasıl olur da çok seven bir kadın, sevdiği erkeğin trans olma sürecinde bu kadar arkasında durabilir?” dememek elde değil. Lili olmasını sağlayan aslında karısı Gerda Wegenerdir. Çünkü bir gün resim provasına gelemeyecek olan bir müşterisi için kocasından onun kılığına girmesini istemiştir. Einar gerçekten bir kadın kadar zarif ve hassastır. Elbiseyi giymez ama elinde tutması onda ki hislerin yoğunlaşmasını sağlar. O anda müşteri gelir ve… Anlatmak istemiyorum. Sizler izleyin, düşünün ve yorumlayın.
Film 25 milyon dolar bütçeye sahip. Yapım yılı 2015, İngiliz Amerikan ortak yapımı. Dört dalda Oscar’a aday: Eddie Redmayne en iyi erkek oyuncu, Alicia Vikander en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi kostüm, en iyi yapım tasarımı ile film 2016 Oscarları için yarışacak.

Filmin diğer oyuncuları ise Ben Wishaw, Amber Heard, Sebastian Koch, Matthias Schoenaerts, Tusse Silberg, Adrian Schiller

Orijinal Fikir: David Ebershoff
Senarist: Lucinda Coxon
Yapımcılar: Tom Hooper, Tim Bevan, Eric Fellner, Gail Mutrux, Anne Harrison.
Bu filmin pek çok açıdan insanın hayatına dokunacağına eminim. Var olma isteği duyan herkes için değer kazanacak bir film.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.