Cengiz Tekin, "Kum" 2012, Arşivsel pigment baskı, 70x100cm. Galeri Zilberman’ın izniyle.
Cengiz Tekin, "Kum" 2012, Arşivsel pigment baskı, 70x100cm. Galeri Zilberman’ın izniyle.

“Yeryüzü Halleri” Sergisi 6 Eylül’den İtibaren Yapı Kredi Galeri’de

14 Ağustos 2024

Yeryüzünde özenle, dikkatli ve nazikçe yaşamanın gerekliliğine inanan “Yeryüzü Halleri” ekolojiye dayanan eserler üreten, on bir güncel sanatçıyı bir araya getiriyor. “Yeryüzü Halleri” Sergisi, 6 Eylül – 30 Mart 2025 tarihleri arasında Yapı Kredi Galeri’de ziyaret edilebilecek.

Sergide yer alan sanatçılar: Rozelin Akgün, Judy Chicago, Berna Dolmacı, Sibel Horada, Ekin Kano, Gözde Mimiko, Begüm Mütevellioğlu, Cengiz Tekin, Buşra Tunç, Murat Yıldız, Müge Yılmaz

İsmini Birhan Keskin’in insan dışı canlıları merkeze alarak yazdığı şiir kitabı Yeryüzü Halleri’nden alan sergi 6 Eylül’de açılıyor. Resim, performans, fotoğraf, video, vitray, heykel ve yerleştirme gibi çeşitli mecraları içeren sergide sanatçıların yaklaşımları, malzeme seçimleri ve araştırma konuları tüm canlılarla eşitlikçi bir tahayyül üzerinden kurulan ilişkilere dayanıyor. İnsanın doğayla ilişki kurma biçimlerini, sosyopolitik ilişkiler ve gündelik yapılara dair gözlemlerden yola çıkarak kavramayı amaçlayan sergi sürdürülebilirliğin sosyal adalet ve hak temelli yaklaşım üzerine etkisini düşündürmeyi amaçlıyor. “Yeryüzü Halleri” yaşamsal kaynaklar üzerindeki topluluk haklarının korunması gerekliliği, sömürgeci yaklaşımın eleştirisine duyulan ihtiyaç ve bunların yarattığı sonuçların yeniden düzenlenmesine duyulan gereksinimler etrafında şekilleniyor.

Yapı Kredi’nin 80. Yıl etkinlikleri kapsamında Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık bünyesinde gerçekleşecek serginin küratörleri, Burcu Çimen ve Didem Yazıcı “Yeryüzü Halleri”nin oluşumu ve süreciyle ilgili şunları söyledi: “Yeryüzü Halleri” izleyiciyi ekoloji temelli dünya görüşünden hareketle, doğanın ve insanların sömürüden uzak olduğu, ihtiyaç olandan fazlasının tüketilmediği bir dünya hayaline davet ediyor.”

Hepimiz birbirimize bağlıyız.

Görünmeyen köklerle, bir mantar ve ağaç gibi miselyumlara, birbirimizden gizlediğimiz yamalarımızla, korumaya çalıştıklarımızla bir duman bulutuyla bazen denizden gelenlerle birbirimize bağlıyız.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kötülük Diye Bir Şey Yok (Evil Does Not Exist)
Önceki

ENKA Sanat’ta Ağustos Ayı Boyunca Sinema Şöleni!

İvan Bunin
Sonraki

İvan Bunin’in Tek Romanı Can Yayınları’ndan Çıktı

Kaçırmayın!

Lagom Quartet

Pera Klasikleri’nde Sezonun Son Konseri

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Pera Klasikleri bahar
Uğur Cinel, Bildiğimiz Dünyanın Sonu / The End of the World We Know. Fotoğraf: Cem Gülsüm

Uğur Cinel’in “Bildiğimiz Dünyanın Sonu” Sergisi Açıldı

Uğur Cinel’in PİLOT Galeri’deki ilk kişisel sergisi “Bildiğimiz Dünyanın Sonu”