İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün hakemli ve uluslararası akademik dergisi olan YILLIK’ın altıncı sayısı çevrimiçi ortamda yayınlandı. İstanbul’un geçmişi ve bugününe dair, yazılı, sözlü ve maddi kültürleri, kentin tarihsel ve beşerî coğrafyalarını güncel araştırmalarla kayıt altına alan derginin yeni sayısında, İstanbul’un Rum toplumuna ses vermeyi amaçlayan bir dosya da yer alıyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul’un geçmişi ve bugününe dair, yazılı, sözlü ve maddi kültürleri, kentin tarihsel ve beşerî coğrafyalarını güncel araştırmalarla kayıt altına alan hakemli ve uluslararası akademik dergisi YILLIK: Annual of Istanbul Studies’in altıncı sayısı DergiPark’ta okurlarla buluşturdu.
Kentleşme sürecinde bir dönüm noktası: 19. yüzyıl
İstanbul Çalışmalarına yenilikçi yaklaşımlar sunan dört hakemli makalenin yer aldığı YILLIK 6, Günseli Gürel’in 2024 Erken Kariyer Makale Ödülü’ne layık görülen “Ayasofya Üzerine Yazılan On Beşinci ve On Altıncı Yüzyıl Osmanlı Metinlerini Yeniden Düşünmek” başlıklı makalesiyle açılıyor. On beşinci ve on altıncı yüzyıl Osmanlı anlatılarında Ayasofya’nın temsilinin incelendiği bu makaleyi, Alaaddin Tok’un geç Osmanlı İstanbul’unun karmaşık enerji ekonomisini ele aldığı “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde İstanbul’un Enerji Ekonomisi” başlıklı makalesi takip ediyor. Oğulcan Avcı ve Nurcan Boşdurmaz, “İstanbul’da Kayıp Bir Selâtin Camii: Anadoluhisarı Fatih Sultan Mehmed Camii” başlıklı makalelerinde Anadoluhisarı Fatih Sultan Mehmed Camii’nin tarihini yeniden yapılandırırken, Güzin Yeliz Kahya ise “Kentsel Kültür Politikası Perspektifini Genişletmek: İstanbul’da Yaratıcı Endüstrilerin Yığılımının Haritalandırılması” başlıklı makalesinde çağdaş İstanbul’daki yaratıcı endüstrileri haritalandırarak yeni coğrafi kümelenmeleri ortaya koyuyor.
Modern Türkiye tarihinde fotoğrafçılıkla kimlik inşası
Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından eserlerin derinlemesine incelendiği Cabinet bölümünde, Özge Baykan Calafato, Namık Görgüç ve Selahattin Giz’e ait fotoğrafları inceleyerek erken cumhuriyet dönemi Türkiye’sinde fotoğrafçılığın bireylerin modern Türk vatandaşlığını temsil etme ve bu kimliği yeniden yorumlama süreçlerindeki etkisini değerlendiriyor. Makale, Türkiye’nin modernleşme sürecinde toplumsal cinsiyet ve sınıf tarihine portre fotoğrafçılığı üzerinden bir mercek tutuyor.
Rum toplumuna ses veren makaleler
Meclis bölümü, bir zamanlar İstanbul’un yaşamına ve inşa edilmiş çevresine anlam veren toplumsal yapıları ve paradigmaları masaya yatırarak şehrin tarihine yeni bir perspektif sunmayı amaçlıyor. İstanbul’un Rum toplumuna ses veren bölümde Koray Durak, Christine Philliou, Paul Magdalino, Firuzan Melike Sümertaş, Çiğdem Kafescioğlu ile Stefanos Yerasimos tarafından yazılmış yedi makale okurla buluşuyor.
Bizans kazılarının ortaya koyduğu mimari ve topografik verilerin incelenmesinden modern Türkiye’nin emek tarihine kadar çeşitli konu ve disiplinleri ele alan on kitap incelemesinin yer aldığı bu sayıda İpek Türeli, İstanbul’un panoramik görüntüleri üzerine iki sergi hakkında karşılaştırmalı bir inceleme de kaleme alıyor. YILLIK 6, F. Elif Özsoy tarafından derlenen İstanbul Kaynakçası bölümüyle sona eriyor.
YILLIK 6’da yer alan yazıların tamamına DergiPark platformundan ücretsiz erişilebilir.