Zeynep Aslanoba‘nın kişisel sergisi “Bu Senin Problemin Gibi Görünüyor: Yalnızlık ve İnsan Deneyimi Üzerine Bir Keşif” 5 – 29 Eylül tarihleri arasında Ambidexter’de izleyici ile buluşuyor.
Günümüz dünyasında kişisel gelişim ve kendini gerçekleştirme giderek yüceltilirken, bizi birbirimize bağlayan bağlar gittikçe inceliyor. Zeynep Aslanoba, son sergisinde yalnızlık, depresyon, birey olma mücadelesi,kaçışçılık ve kurtarıcı arayışı arasındaki karmaşık ilişkiyi hicivli bir dil ile inceliyor. Heykel, stop motion animasyonlar ve iki boyutlu fantezilerden oluşan eserleriyle Aslanoba, hayatın sorumluluğunu üstlenmeye çalışmanın getirdiği derin yalnızlık ve yorgunluk üzerine düşünmeye ve gülmeye davet ediyor.
Aslanoba’nın çalışmaları, insan olma deneyimi üzerine varoluşsal sorular soruyor: Herkes kendi mutluluğundan mı sorumludur? Eğer öyleyse, kendi başına mutlu olamayanlar ne yapmalıdır?
İnsan, etrafındakiler mutsuzken mutlu olabilir mi? Etrafımızdakilerin mutluluğundan bir nebze de olsa sorumlu değil miyiz? Kimse kimsenin gerçekten kurtarıcısı olabilir mi, yoksa herkes sadece kendisinden mi sorumludur? Üretim sürecinde, bir zamanlar tanrılaştırdığı figürleri ve bulduğunu sandığı kurtarıcıları alaylı bir dil ile yeniden tanıyıp, yeni bir formda hayata geçiriyor.
Bu sergi aracılığıyla Aslanoba, kendini arayan insanın iyileşme çabasını, dünyadaki insan deneyimini anlamaya çalışan bir uzaylının gözünden ele alıyor. Günlük hayatın bilinçli durağanlığı ile derin ve karanlık bilinçaltını renkli bir dünyada bir araya getirerek, kimsenin gerçekten başka birini kurtarıp kurtaramayacağını ya da herkesin nihayetinde yalnızca kendisinden mi sorumlu olduğunu sorguluyor. Cevaplar belirsiz kalabilir, ancak Aslanoba belki de hepimizin birbirimizden bir nebze sorumlu olduğunu ve kolektif mutluluğa ulaşmadan bireysel mutluluğun yeterli olmayacağını öne sürüyor.
Multidisipliner bir sanatçı olan Zeynep Aslanoba, 2018 yılında School of the Art Institute of Chicago’nun BFA Programından mezun oldu. Yaratıcı süreci oyun kavramına dayanıyor ve eserleri bu fikrin bir temsili. Aslanoba, kara mizahla harmanlanmış anlatıları aktarmak için resim, heykel/enstalasyon, stop-motion animasyon, müzik videoları ve yazı gibi çeşitli mecraları kullanıyor. Çalışmalarında popüler kültür, psikoloji, mitoloji, mizah ve insan deneyimi gibi temaları irdeliyor. Düşündürücü hikâye anlatımına ilgi çekici bir yaklaşımla, izleyicileri insan ruhunun incelikleri ve gelenek ile çağdaş yaşam arasındaki etkileşim üzerine düşünmeye davet ediyor.
Ambidexter
Lüleci Hendek 72, Beyoğlu 34425 İstanbul