Unorthodox - Ariel Rivka Dance
Unorthodox - Ariel Rivka Dance

Zeynep Uğur ile Istanbul Fringe Festival Üzerine Söyleşi

8 Eylül 2022

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinden Kültür AŞ’nin Şehir Sponsorluğu’nda ve Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto varlık işlem platformu Paribu’nun Resmi Sponsorluğu’nda Istanbul Fringe Festival bu sene dördüncü kez gerçekleşiyor. 17 – 24 Eylül tarihleri arasında tiyatro, dans ve performansı buluşturacak olan gösteri sanatları festivali, yerli ve yabancı sanatçılarla izleyiciyi bir araya getirecek.

Kariyerinin başındaki yerli ve yabancı; tiyatro, dans ve performans sanatçılarını İstanbul’da buluşturan Istanbul Fringe Festival, pandemi koşullarından sonra ilk kez fiziksel mekanlarda gerçekleşecek: Akbank Sanat, BeReZe Gösteri Evi, DasDas, ENKA Sanat, Fişekhane, Fugamundi, Hann Sahne, Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Müze Gazhane, Nor.Kadıköy, Sakıp Sabancı Müzesi, Tuhafier ve Yerebatan Sarnıcı olarak katılımcıları çok geniş izleme rotası bekliyor.

Tamamı fiziksel yaşanacak festivalde gösterilerin yanı sıra atölyeler, konuşmalar ve partiler de gerçekleşecek.

Festivalde yaşanacak gelişmeleri kaçırmamak ve takip etmek için tıklayınız.

Istanbul Fringe Festival Kültür Politikaları Direktörü Zeynep Uğur, Sanat Okur okuyucuları için dördünce kez gerçekleşecek olan Istanbul Fringe Festival üzerine sorularımızı yanıtladı.

Istanbul Fringe Festival bu sene dördüncü defa düzenleniyor. Festivalin geçen yıllarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

2019’da ilk başladığımızda nasıl bir sonuçla karşılaşacağımızdan çok emin değildik. Tiyatro, dans ve performansı bir araya getiren bir gösteri sanatları festivalini uluslararası düzeyde gerçekleştirmenin ve deneysel işleri ağırlamanın karşılık bulup bulmayacağını bilmiyorduk. İlk sene festival beklentimizin çok üstünde bir ilgiyle benimsendi. Şimdi dönüp baktığımızda “İyi ki tereddüt etmeyip yapmışız” diyoruz; çünkü 2020’yi beklesek pandemi dönemine denk gelecekti. Pandemide bir deneme yapıp online olarak gerçekleştirdik festivali. Yine insanları bir araya getiren bir festival yapmayı nasıl yapabileceğimiz üzerine çok kafa patlattık. Bu süreçten güçlenerek ve European Festivals Association’ın EFFE 2021 Innovation Label ödülünü alarak çıktığımız için mutluyuz. Üçüncü senemizde ise pandemi koşulları hala devam ediyordu. Bu nedenle hibrit olarak gerçekleştirdiğimiz festivalde aslında kamusal alana yayılma projelerimize İBB iştiraklerinden Kültür A.Ş.’nin şehir sponsorluğuyla çok daha hızlı ulaşmış olduk. Müze Gazhane’de büyük ilgi gören ücretsiz açık hava performanslarının yanı sıra Kadıköy Belediyesi ve Hollanda Başkonsolosluğu’nun desteğiyle kamusal alanda Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda çok özel anılar bırakan bir pop-up performans gerçekleştirdik. Bu sene 17-24 Eylül tarihlerinde tamamen fiziksel bir festival gerçekleştirerek fabrika ayarlarına dönüyoruz; yeniden yüz yüze buluşacağımız için çok heyecanlıyız!

Istanbul Fringe Festival’i diğer festivallerden ayıran şey nedir?

Temelde tiyatro, dans ve performans disiplinlerinden “emerging” dediğimiz kariyerinin başındaki sanatçıların deneysel ve alternatif işlerini İstanbul’da erişilebilir ücretlere izleme olanağı sunması diyebiliriz. İstanbul’da çok hareketli bir gösteri sanatları sahnesi olmasına karşılık bu alanda çalışan sanatçıların yurtdışındaki benzerlerini izleyip etkileşime geçme fırsatının darlığından yola çıkmıştık başlarken. Hala da bunun ayırt edici bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye ve yurtdışından sanatçıların, sanat öğrencilerinin ve ilgililerin anlamlı bir etkileşime geçebilmesi için de yoğun bir atölye ve yan etkinlik programımız oluyor genellikle.

Bu sene festivalde bizi neler bekliyor?

Her sene büyüyüp gelişmeye gayret ediyoruz. Bu sene de tiyatro, dans ve performans disiplinlerinden Türkiye, Rusya, ABD, Belçika, Hollanda, Yunanistan, Kıbrıs, Slovakya, Singapur, İsrail, İtalya, Fransa ve Brezilya’dan canlı izlemeyi merakla beklediğimiz gösteriler var. Şehirle kurduğumuz ilişki açısından en büyük değişiklik de mekanlara dair oluyor genellikle. Bu sene İBB tarafından restore edilip yıllar sonra ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcının festival mekanlarımızdan biri olması bizi çok mutlu etti. Geçen seneden beri çok severek çalıştığımız Müze Gazhane’de yine birlikte olacağız.

Ferit Tunçer
Önceki

Ferit Tunçer ile Müziği Üzerine; 90’lardan Günümüze Sohbet

İrfan Alış
Sonraki

Peyk Grubunun Solisti, Aktivist, Şarkı Yazarı İrfan Alış İle Söyleşi

Kaçırmayın!

Başak Topkaya

Portfolyo: Başak Topkaya

2019 – İstanbul Üniversitesi, Müze Yönetimi, Yüksek Lisans2017 – Eğitim

Celile Hikmet kimdir?

Ayşe Celile Hikmet Uğuraldım (d. 1880, Selanik- ö. 1956, Ankara),