Lotus 9, Ceysu Ucan
Lotus 9, Ceysu Ucan

Kommagene Bienali’nin ilk Sualtı Heykeli: Lotus 9

26 Ağustos 2024

Kapsadığı alan ve açık hava yerleştirmeleri ile Türkiye’nin en önemli çağdaş sanat etkinliklerinden biri haline gelen Kommagene Bienali, bu yıl ikinci kez sanatseverlerle buluşuyor. Adıyaman bölgesinde 24 Ağustos’ta kapılarını açan bienalin teması; bölgeyi derinden etkileyen yıkıcı depremin ardından “iyileşmek” olarak belirlendi. Bienalin dikkat çeken isimlerinden sanatçı Ceysu Ucan bienalde, Lotus9 adını verdiği sualtı heykelini sergileyecek.

Lotus9, Kommagene Bienali’nin ilk su altı heykeli olmuş olacak.

Macaristan’dan Prof. Eros Istvan küratörlüğünde, bienale 20 farklı ülkeden 54 sanatçı katılacak. Bu sanatçılar, bölgeyi sarsan zorlu bir dönemin ardından, iyileşmenin gücünü ve sanatın bu süreçteki rolünü farklı perspektiflerden irdeleyecek eserlerini sergileyecekler.

Geçtiğimiz sene 19 farklı eser ile “Türkiye’nin İlk Sualtı Kişisel Heykel Sergisi: Cocoon” ile hafızalara kazınan heykel ve simbiyotik sanat tasarımcısı Ceysu Ucan, Lotus 9 adını verdiği sualtı heykeli Kommagene Bienali’nde ilk kez izleyicilerle buluşacak.

Kil, kumaş ve deniz kumu gibi medyumlar kullanılarak tamamen sanatçı tarafından el yapımı hazırlanan Lotus 9, su altında sergilenerek suyun altında aldığı simbiyotik oluşumlarla bölgede yeniden doğuşun ve umudun sembollerinden biri olacak.

Lotus 9, kadının göğe doğru yükselişi, toplumsal huzuru ve ortak gelişimi temsil ediyor…

Eserlerinde izleyicinin iç dünyası ile doğanın döngüsel ve sürekli değişen yapısını bir araya getirerek izleyiciye meditasyon ve farkındalık anları sunmayı amaçlayan, doğa ile insan arasındaki derin bağları keşfetmek üzerine sanatsal bir vizyonun temsilcisi olarak tanınan sanatçı Ceysu Ucan, Lotus 9 eseri ile ilgili şunları söyledi: “Saflığın, yeniden doğuşun ve umudun sembolü olan Lotus 9, kadının göğe doğru yükselişi, toplumsal huzuru ve ortak gelişimi temsil ederken, saçlarındaki 9 boğum, kolektif dönüşümü ve aydınlanmayı simgeliyor.”

Ceysu Ucan

Lise eğitimini plastik sanatlar üzerine tamamladıktan sonra yüzde 100 burslu kazandığı Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar bölümünden mezun oldu. Konfüçyus Enstitüsü’nün 2017 Kültür ve Dil Eğitimi bursuyla Çin’deki en prestijli üniversitelerden biri olarak kabul edilen Nankai Üniversitesine gitti. Bu sırada kurduğu akademik ilişkilerle doğu kültürü ve sembolleri ile Türk halı ve kilimlerindeki sembollerin iz düşümü örneklerini incelemeye ve kadim bilgeliği keşfe başladı. 2019 yılında Çin’de karma sergiler gerçekleştirdi. Halı, kilim motiflerinden sonra Roma mozaiklerini incelemek için 2020’de yerleştiği Hatay’da geleneksel taş oyma teknikleri ve mozaik sanatı üzerine keşfine deprem felaketine kadar devam etti. İlk kişisel heykel sergisi “Türkiye’nin İlk Su Altı Kişisel Heykel Sergisi” ile bir ilke imza atan sanatçı, “Cocoon Su Altı Sergisi”ni Muğla Bozbük’te bulunan Aninga sahilinde denizin altında 19 farklı eser ile açtı. Sanatı bir köprü olarak kullanarak insanları birbirleriyle ve çevreleriyle daha derin bağlantılar kurmaya teşvik eden Ceysu, sosyal sorumluluk projesi olarak okullara yönelik hayal-biçim sanat atölyeleri düzenliyor.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

"Duydun mu?", Brieflyart Galeri
Önceki

“Duydun mu?” 31 Ağustos’tan İtibaren Brieflyart Galeri’de

Cité Internationale des Arts
Sonraki

Cité Internationale des Arts Türkiye için Başvurular Başladı!

Kaçırmayın!

Anselm Reyle, İsimsiz, 2023, Neon, kablo, zincir, değişken ölçüler

Anselm Reyle “Kozmik Boşluk” Sergisi Dirimart’ta

Dirimart, Anselm Reyle’nin Kozmik Boşluk başlıklı kişisel sergisine ev sahipliği
Veera’nın Seyahatnamesi Bölüm 6 – KAYIP BEYAZ AYILARIN İZİNDE

Veera’nın Seyahatnamesi Bölüm 6 – KAYIP BEYAZ AYILARIN İZİNDE / Şeyda Aydın

Sevgili Eeva,Bana kızacaksın ama bu sefer çok büyük bir bela