Merve Çanakçı, Kalbi Kırık, 2023, Keten üzerine yağlıboya ve tülbent, şase ve dikiş, 72 x 44cm
Merve Çanakçı, Kalbi Kırık, 2023, Keten üzerine yağlıboya ve tülbent, şase ve dikiş, 72 x 44cm

Merve Çanakçı “Buluta Yüklenmiş Megabaytlar” Sergisi

11 Aralık 2023
Merve Çanakçı, Kalbi Kırık, 2023, Keten üzerine yağlıboya ve tülbent, şase ve dikiş, 72 x 44cm
Merve Çanakçı, Kalbi Kırık, 2023, Keten üzerine yağlıboya ve tülbent, şase ve dikiş, 72 x 44cm

.artSümer, 16 Aralık 2023 – 27 Ocak 2024 tarihleri arasında Merve Çanakçı’nın Buluta Yüklenmiş Megabaytlar başlıklı kişisel sergisini ağırlıyor.

Buluta Yüklenmiş Megabaytlar, Çanakçı’nın 2000’lerin başına tarihlenen güncel olanı geçmişle sarmalayan sanat üretiminin yoğun bir özeti niteliğindedir: Sanatçı dokunduğu, işittiği, kokladığı, tattığı ve gördüğü şeylerin hepsini yıllara teyellenmiş bir şekilde bu sergisinde harmanlamıştır. Öteden beri kullandığı hatalı basılmış kumaşlar üzerine farklı teknikler resim, desen, fotoğraf, ses yerleştirmesi gibi medyumlarla birleşerek Çanakçı’nın duygusal coğrafyasını oluşturur ve izleyiciyi hem şimdiye hem de düne ait fragmanların iç içe geçtiği etkileyici bir anlatının içine çeker. Sanatçı bu girift anlatı biçimini “(…) onları başka bir dünyaya ait, dağılmış mekân parçaları olarak görüyorum.” sözleriyle tasavvur eder.

Sergi adını İtalyan yazar Domenico Starnone’nin “Bağlar” adlı kitabında yer alan bir karakterin “(…) yoksa ben buluta yüklenmiş bir megabayt mıyım?” cümlesinden alır. Bu terim genellikle internet üzerinden verileri bir bulut depolama hizmetine aktarmayı ifade eder ve “Megabayt” ölçü birimi ile görüntü/ses/yazı gibi çeşitli dosyaları tanımlar. Algı yoluyla biriktirilenler bir taraftan zihinsel olarak depolanırken aynı zamanda dijital olarak uzayda bir yerde saklanır. İfade bu bağlamda Çanakçı’nın uzun bir süredir biriktirme, saklama ve bulma üzerine kurduğu külliyatıyla bir çeşit bağlantısallık gösterir. Eski albümlerin yerine “bulutlar”, geçmişle şimdi arasındaki hatırlamanın kodlarla ifade edilen biçimini oluşturur.

Sergide yer alan çalışmalar isimleri ve gösterdikleriyle yas, hafıza ve doğum kavramları arasında bir döngü oluşturur. Kağıt üzerine çizim ve fotoğraflarla elde edilen on iki adet kolaj çalışmanın ve nakışlı antik mutfak örtüleriyle tasarlanmış Keder’in eklemlenmesiyle oluşan Yeni Dünya Bahçesi serisi, dijital bellekleri analog fotoğraflar ve çizimlerle foto kolaj ve desenler eşliğinde yeni bir görsel dünya yaratır. Farklılığın hatalı oluşun görülmesine dair hem kişisel hem de kişisel olmayan aktivist bir anlatı sunar. Buluntu kumaşlar üzerine akrilik ve yağlıboya tekniğindeki sergideki diğer çalışmalarda ise öznel olanın kaydı, izleyicinin hafızasıyla temas etmenin kapılarını aralar. Organik ve inorganik olanın birlikteliği izleyiciyi muğlak ve bir o kadar tanıdık hikayelere yolculuk etmeye davet eder.


.artSümer

İstiklal Mah, Piyalepaşa Bulvarı, Baruthane Deresi Sok, No:32/A, 34440 Beyoğlu/İstanbul

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Şule Gürbüz. Fotoğraf: Şahan Nuhoğlu, Fotoğraf Düzenleme: Hasan Nazif Yılmaz
Önceki

Şule Gürbüz Sözlüğü Üzerine Fatih Bakırcı İle Söyleşi

Yunus Emre Erdoğan, Study II, 2023, Kağıt Üzerine füzen, grafit, toz pastel, 103 x 147,5 çerçeveli
Sonraki

Yunus Emre Erdoğan “Nefes Almak” Sergisi

Kaçırmayın!

Yetenek Diye Bir Şey Var mı?

Bugün özellikle bir sanatçıysanız çevreniz tarafından “yetenekli” olarak adlandırılırsınız. Kötü
Ali Bilge Akkaya, Madinat al-Zahra Müzesi, Cordoba, İspanya, 2022

Ali Bilge Akkaya “Beş veya Saklı İmgelerin Yol Haritaları” Sergisi

x-ist, 21 Kasım – 21 Aralık 2024 tarihleri arasında Ali