Sabancı Vakfı 8. Kısa Film Yarışması, Ödül Gecesi
Sabancı Vakfı 8. Kısa Film Yarışması, Ödül Gecesi

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması Üzerine Zeynep Atakan ile Söyleşi

19 Ocak 2024

Tüm bireylerin eşit fırsatlarla sosyal faaliyetlere daha kolay erişebildiği, kendilerini geliştirebildikleri ve dolayısıyla toplumsal gelişmenin daha hızlı sağlanabildiği bir ortam yaratmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalarıyla Sabancı Vakfı, 50. Yılını kutlamaya hazırlanıyor.

Sinemaya gönül vermiş genç sanatçıları desteklemek ve kültür-sanat faaliyetlerinin toplumlar üzerindeki etkisini kullanmak amacıyla 2016 yılından beri Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nı düzenleyen vakıf, toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekiyor.

Bugüne kadar; “Mülteci Kadınlar”, “Çocuk İşçiler”, “Ayrımcılık”, “Dijital Yalnızlık”, “Değişen İklimler, Değişen Hayatlar”, “Yeni Dünyada Yeni Meslekler”, “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Yer Alan Genç Kadınlar” gibi sosyal meseleleri tema olarak seçen ve Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın bu yılki konusu ‘Su Krizi’.

Dünyanın mercek uzattığı bir konuyu eksenine alan yarışmanın bu yılki jürisi de oldukça güçlü.

Türkiye’den film eleştirmeni Alin Taşçıyan, başarılı oyuncular Salih Bademci ve Tilbe Saran, dünya sinemasından yapımcı ve yönetmen Jamillah Van Der Hulst ile yaratıcı yapımcı ve senaryo danışmanı Suzanne Pradel, 8. Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması jürisinde yer alıyor.

Finale kalan filmleri sosyal açıdan değerlendiren Sosyal Etki Jürisi ise Gazeteci Nilay Örnek, Mimar Özgül Öztürk ve Sosyal Girişimci Yasemin Kırkağaçlıoğlu’ndan oluşuyor.

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması sürdürülebilirlik alanında dünya çapında bir ödülü ilk kez ülkemize taşıdı: Sürdürülebilirlik Ödülü (Prix Film4Climate)

Avrupa’daki sinema endüstrisini desteklemek ve her yaştan izleyiciyi Avrupa sineması hakkında eğitmek amacıyla faaliyet gösteren Avrupa Film Akademisi, bu yıl Berlin’de Avrupa Film Ödülleri’nin 36’ncısını gerçekleştirdi.

Avrupa’da sürdürülebilirliğin kapsamını çevresel sürdürülebilirliğin ötesine taşıyarak, ilham veren ve sorumluluk bilincini teşvik eden kurum ve kuruluşlara takdim edilen ‘Sürdürülebilirlik Ödülü’ne (Prix Film4Climate) layık görülen isim ise Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın fikir önderi Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı oldu.

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması ile iklim acil durumuna sinema yoluyla dikkat çeken ve sürdürülebilirlik alanında önemli çalışmalar gerçekleştiren Güler Sabancı, ödülü Sabancı Vakfı adına aldı.

Başarılarıyla sinema dünyasında da adını duyuran Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışmasına dair merak ettiklerimizi Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan’a sorduk.

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan
Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması Sanat Yönetmeni Zeynep Atakan

2016 yılından beri Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın sanat yönetmenliğini üstleniyorsunuz. Böyle uzun soluklu bir projenin içerisinde yer almak size ne ifade ediyor?

Benim için çok değerli bir proje. Projenin fikir aşamasından itibaren Sabancı Vakfı ile birlikte ve hep kendini yenileyen, sosyal fayda sağlayan bir proje olması için çalıştık. Benim için kendi kariyerimdeki en değerli proje. Çünkü yıllar içindeki deneyim ve birikimlerimi aktarabildiğim ve en önemlisi pek çok sinemacı için önemli bir görünürlük fırsatı yaratması, bunu yaparken toplumsal konuları ele alması benim için çok değerli ve özel.

Yarışmanın ilk günden bugüne sahiplendiği Kısa Film Uzun Etki mottosunu biraz açmak istiyorum. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Amacımız olan toplumsal konuların filmlerle ifade edilmesi ve etkisinin hiç bitmemesi. Çünkü bu bizim bu çağdan geleceğe yolladığımız mektuplar gibi…Etkisi hiç geçmesin, farkındalık hep olsun.

Bu yıl ‘Su Krizi’ odağında düzenlenen yarışmanın konusunu seçerken kriterleriniz neler oldu?

Her yıl pek çok tema gündeme geliyor. Vakıf titiz bir çalışma yaparak buna karar veriyor. Hepimiz kendi içimizde bunu konuşarak ve tartışıyoruz. Su krizi sorunu ciddi anlamda büyük bir sorun ve hızla bunu yapmak istedik.

Yarışmaya katılımdaki kriterler neler? Finale kalamayan katılımcılar sonraki senelerde yeniden katılma şansına sahip oluyor mu?

Yarışmanın çok fazla kriteri var. Bunları yönetmeliğimizde belirtiyoruz. Web sitemizden ulaşılabilir. Finale kalamayanlara da her yıl geri bildirim veriyoruz ve her zaman yeniden yarışmaya katılabilirler.

Yarışmada film türleri konusunda bir sınır var mı?

Bir sınır yok. Her tür başvurabiliyor.

Yarışma sonrasında kazanan yarışmacılara kariyer yolculuklarında nasıl destek sağlıyorsunuz?

Sürekli iletişimdeyiz ve projelerin görünür olması için destek veriyoruz.

Bu yılki jüride oldukça güçlü isimler yer alıyor. Jüriyi nasıl belirliyorsunuz?

Burada vakıf benim mesleki deneyimlerime ve networküme güveniyor. Benim önerilerim üzerinde vakıf ile birlikte karar veriyoruz.

Sosyal etki jürisinin kapsamını okuyucularımıza aktarabilir misiniz?

Sosyal etki jürisi, o yılın temasını en net veren filme odaklanıyor. Ana jüri ise, yaratıcılığı daha fazla odağına alıyor.


Pelin Ateş

Marmara Üniversitesi’nde Radyo Sinema Televizyon eğitimi alan Pelin Ateş, 2012 yılından beri kültür – sanat, mekan, moda, kozmetik ve turizm alanlarında iletişim danışmanlığı yapıyor.

0 Comments Bir yanıt yazın

  1. […] Zeynep Atakan, kendisi gibi Oscar‘da ülkemizi temsil eden Nuri Bilge Ceylan, Harika Uygur, Gökhan Tiryaki ve Deniz Gamze Ergüven‘le birlikte beşinci seçilen Türkiyeli sinemacı ünvanına sahip oldu. Kendisini bu isimlerden ayıran özellik ise “yapımcı” sıfatıyla seçilen ilk Türk sinemacımız olması. […]

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Baba
Önceki

Monika Helfer’in Kaleminden BABA Raflarda

Farz Et Ki Sen Yoksun Sergiden görünüm Küratör: Selen Ansen Arter, 2024 Fotoğraf: Orhan Cem Çetin
Sonraki

Arter’in İlk Özel Koleksiyonu “Farz Et Ki Sen Yoksun” Ziyarete Açıldı!

Kaçırmayın!

Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu Sergi Turu

Pera Müzesi’nden “Kütahya Seramikleri ve Müzecilik Semineri”

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Kütahya Çini ve
KAOSMOS

Elektronik Müzik ve Görsel Sanatlar Sakıp Sabancı Müzesi’nde Buluşuyor!

Sakıp Sabancı Müzesi, 14 Aralık Cumartesi saat 18:30 itibariyle elektronik