Son zamanların en iyi 5 kadın fotoğraf muhabiri // 2. 5’li

20 Mayıs 2019

İlk “5 kadın fotoğraf muhabiri” yazıma göstermiş olduğunuz ilgi için çok teşekkür ederim. Serinin devam edeceğini daha önce duyurmuştum. Bu yazımda foto muhabirliği ve belgesel fotoğrafçılığına sanat katan 5 kadın fotoğrafçıyı daha sizlerle tanıştırmaktan dolayı çok mutluyum. Sonraki yazılarımda bu serinin devamı gelecek.

Kapak fotoğrafı Alexandra Rose Howland’da ait.

Alexandra Rose Howland
1991 doğumlu. Kıbrıs ve Irak’ta yaşıyor.

Alexandra Rose Howland, Londra‘da soyut ressam olarak çalıştı.

Fotoğrafçılık ve araştırmaları için Irak’a taşındı. Kendini asla resmi bir foto muhabiri olarak görmüyor ama New York Times, Le Monde ve Wall Street Journal’da çıkan Musul Savaşı kapsamında ki fotoğrafları ciddi ses getirdi.

“Hepimiz alışkın olduğumuz görsel dili sürekli olarak yeniden tanımlamaya istekliyiz ve bunun mümkün olması heyecan verici.” diyor.

Sarah Blesener
1992 doğumlu. New York’ta yaşıyor.

Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü sahibi Sarah Blesener, “Manşetlerin ötesine, siyah-beyaz ve lineer düşüncenin ötesine geçen ve sindirimi zor sorular sunan hikaye anlatımı için derin bir istek olduğunu düşünüyorum” diyor.

Newsweek, Time ve New York Times gibi yayınlar için savaş, milliyetçilik, eşitsizlik ve eğitim hakkındaki derinlemesine hikayeler sundu. Anlık kültürü besleyen bir haber ortamında, Sarah Blesener, hikayenin tüm açılardan dikkatlice parçalandığı “yavaş gazetecilik” üzerine odaklanmış durumda.

Hannah Reyes Morales
1991 doğumlu. Manila Filipinler’de yaşıyor.

Hannah Reyes Morales, 6 yıl öncesine kadar bilinmeyen bir fotoğrafçı iken şimdi New York Times‘a düzenli olarak katkıda bulunuyor. Ülkesindeki uyuştucu, şiddet ve savaşı konu alıyor.

“Filipinler’de büyümek insular bir deneyimdi ve fotoğrafçılık “öğrenme, soru sorma” şeklindeydi.” diyor.

Morales, Washington Post ve National Geographic gibi yayınlar için sık sık yerel veya diasporik konuları ele alıyor. Yüzlerce Filipinli‘nin katarakt ameliyatı yoluyla vizyonlarını geri kazandığı tıbbi bir görev sırasında, karısını şefkatle kucaklayan gözleri bandajlı bir adam fotoğrafı çekti ve bu fotoğraf en ünlü işlerinden biri oldu.

“Birisinin hikayesine emanet etmek inanılmaz bir ayrıcalık ve bunu onurlandırmak için elimden geleni yapıyorum.” diyor.

Camilla Ferrari
1993 doğumlu. İtalya’da yaşıyor.

Camilla Ferrari, genellikle insanlar, çevreleri ve yok olan kültürlerle ilgili fotoğraflar çekiyor.

Ferrari, “Görüntülerin sıklıkla gözlemciye bağırdığı bir dünyada, sessizlikte de güçlü bir onur olduğuna gerçekten inanıyorum.” diyor.

Camilla Ferrari, hikayelerini sadece fotoğraf olarak değil pratik görsel videolar ile destekliyor. Enteresan bir deneyim için işlerine bakmanızı tavsiye ederim.

Gabriella Angotti-Jones
1990 doğumlu. Brooklyn’de yaşıyor.

Gabriella Angotti-Jones, yarı siyahi, yarı italyan olarak “Etnik kökenim beni engellemiyor; beni ileriye doğru itiyor” diyor.

New York Times‘da staj yapan Gabriella, düşük gelirli insanları ve tarihsel olarak haklarından mahrum edilmiş toplulukları fotoğraflıyor.

Kaçırmayın!

DOLAP

DOLAP Oyununa “Yılın En Başarılı Çocuk – Gençlik Oyunu” Ödülü!

Türkiye’nin en büyük çocuk ve gençlik müzikali olan “DOLAP” 49.
Maaria Wirkkala-Karaya Çıkkmak Yasaktır-Sergi Yayını (Foto-Fırat Rüzgar)

Arter’in Yeni Sergilerine Eşlik Eden Kitaplar Yayımlandı!

Arter’in Eylül ayında ziyarete açtığı yeni sergilerine, Türkçe ve İngilizce