Can Altay’ın Su Kuşlarının Yumağı isimli sergisi Öktem Aykut’ta kapılarını açtı. Sergi 11 Kasım 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilir.
Can Altay’ın son dönem işlerinde kurgusal bir topluluğun özellikle su, sonra yağmur ve kuşlar gibi gökten gelen diğer varlıklar ile ilişki kurma biçimleri; resim, heykel ve yerleştirme olarak karşımıza çıkıyor. Seremoni nesnelerinden alternatif teknoloji gereçlerine uzanan bir referans ağına dokunan heykeller ile çizimler, bu topluluğun beceriksizce arayışları ile tesadüfen ustalaştığı alanları bir arada sunan bir tarihçe ve bir çeşit gelecek tahayyülü sunuyor. Sanatçının, “yaşadığımız dünyayı hemen şimdi değiştiremeyeceğimiz hissi, başka bir dünya hayal etmemizi engellememeli” sözleriyle de çerçevelenebilecek bu yeni üretimi, su ve diğer kaynaklarla kurduğumuz ilişki kadar, döngüler ve dalgalanmalar gibi varoluşsal kavramlara da temas ediyor.
Altay’ın sanatsal üretiminde sıkça kullandığı ancak geçmişte çok sergilenmemiş olan çizgi dili, yeni resimlerinde işlerinin temsili olmaktan öteye geçerek, anlatı fragmanlarına dönüşüyor. En yaşamsal ihtiyacımız olan su ile suyun biriktirilmesi, paylaşılması, tüketilmesi ve üstünlük işaretine dönüşmesinin ele alınışı, daralan kaynaklar ve gezegenle girdiğimiz ilişki biçimlerini tartışmaya açıyor. Altay yeni resimlerini kurgularken, geçmişte de sıkça başvurduğu günlük gazete yüzeylerini, bu sefer önce örterek, sonra da sgraffito tekniği ile kazıyarak birer arka plan olarak kullanıyor. Böylece güncel olgusallık ile zamansız kurmaca birbirine giriyor.
Bu, sergideki heykel ve yerleştirmelerde de gözlenebilen bir nitelik. Bir yandan aşina olduğumuz çeşme, sebil, huni gibi formlar Altay’ın müdahaleleriyle heykelleşerek yeni anlamlar kazanıyor. Altay’ın resimsel öyküleme tarzındaki muzır enigmatik arayışlar, form tercihlerinde de izleniyor. Bu iki ayrı ifade alanındaki oyunbaz kurgular Altay’ın sanatını tanımlayan muzip ve şairane bir eleştirellik arz ediyor. Bu, aynı zamanda Türkiye heykel geleneği ile de ilişkilenen; hayatı yorumlayışında aynı anda varoluşsal ve metafiziksel; form dilinde soyut ve kinetik; sanatsal ifadesinde matrak ve eleştirel olabilen bir cambazlığa işaret ediyor.
Öktem Aykut
Meşrutiyet Caddesi No:99, Beyoğlu 34430/İstanbul