“Yazanların Okuma Kültürü”
“Yazanların Okuma Kültürü” (detay)

Türk Edebiyatı’ndaki Usta “Yazanların Okuma Kültürü” Yayımlandı

3 Aralık 2024

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Yazanların Okuma Kültürü” isimli kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Editörlüğünü Mehlika Karagözoğlu Aslıyüksek’in yaptığı bu çalışma, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın önde gelen kalemlerinin okuma tercihleri, okuyuş biçimleri ve rutinlerini inceliyor. “Yazanların Okuma Kültürü”nde, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Peyami Safa’ya, Yaşar Kemal’den Tarık Buğra’ya, Oğuz Atay’dan Adalet Ağaoğlu’na, Cahit Zarifoğlu’dan Sezai Karakoç’a edebiyatımızın önemli isimlerinin neler okuduklarını ve kendilerine has dünyalarında kitapların nasıl bir yere sahip olduğunu göreceksiniz.

VBKY’nin edebiyat kitaplığı Mehlika Karagözoğlu Aslıyüksek’in editörlüğünde edebiyata gönül vermiş saygın akademisyenlerin, Türk Edebiyatı’nın usta kalemlerinin kişisel okuma kültürlerini titizlikle araştırarak keyifli bir dille kaleme aldıkları “Yazanların Okuma Kültürü” kitabıyla genişlemeye devam ediyor. “Yazanların Okuma Kültürü” Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinin okuma tercihlerini, okuyuş biçimlerini ve rutinlerini kapsamlı bir şekilde inceliyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Peyami Safa’ya, Yaşar Kemal’den Tarık Buğra’ya, Oğuz Atay’dan Adalet Ağaoğlu’na, Cahit Zarifoğlu’dan Sezai Karakoç’a pek çok ismin neler okuduklarını ve kendilerine has dünyalarında kitapların nasıl bir yere sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Aynı zamanda bu çalışma “Türk Edebiyatı’na katkı sunmuş yazar ve şairlerin kendilerine has dünyalarında kitabın ve okumanın nasıl bir yeri vardır?”, “Kimleri okuyup etkilenmişler, kimleri örnek almışlar, kimlerden esinlenmişlerdir?”, “Akımlara, ekollere, isimlere yaklaşımları, okuma tercihleri, okuma biçimleri zaman içinde nasıl şekillenmiştir?” gibi sorulara da yanıt arıyor. Bu kitap sizleri edebiyat tarihi, kütüphaneler ve okuma kültürü dünyasında düşündüren ve gülümseten keyifli bir yolculuğa davet ediyor.

Kitaptan:

“Tanpınar büyük bir açık yüreklilikle sanatını besleyen kaynakları bütün ayrıntılarıyla açıklamakta hiçbir sakınca görmez. Bunlar, başlangıçta Ahmet Haşim ve Yahya Kemal’dir; daha sonra onları Fransız sembolistlerinden Baudelaire, Mallarmé ve Valéry ile Nerval, Hoffmann, Edgar Allan Poe, Goethe, Dede Efendi, Mozart, Beethoven, Bach ve Marcel Proust izler. Ve tabii bunlara bazı Fransız ve İtalyan ressamlarıyla empresyonistleri de ilâve etmek gerekir. Tanpınar, mektubun sonlarına doğru bu isimlere Bergson, Schopenhauer, Nietzche ve Freud’u da ekler. Tabii daha üniversite yıllarında Yahya Kemal’den “eski şiirin lezzetini” tadar, Şeyh Galib’i, Nedim’i, Bâkî’yi ve Nâilî’yi ondan öğrenir ve sever.”

KÜNYE
Yayınevi:
VBKY
Kitabın adı: Yazanların Okuma Kültürü
Yazar: Mehlika Karagözoğlu Aslıyüksek
Kategori: Edebiyat
Son Okuma: Ömer Uzunağaç
Proje Editörü: Ömer Uzunağaç
Sayfa sayısı: 424

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri
Önceki

Türkiye Sinemasından En Yeni ve Ödüllü Filmler İstanbul Modern Sinema’da

Zeynep Erol
Sonraki

Zeynep Erol’un “Tılsım” Koleksiyonu ile Öz’e Dönüş

Kaçırmayın!

5 Broken Cameras

“Kırık Kameralar” Gösterim Programı Devam Ediyor

“Kırık Kameralar” gösterim programı Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da devam ediyor.
Tokatlıyan Han'da "Açık Kapılar" Sanat Etkinliği

Tokatlıyan Han’da “Açık Kapılar” Sanat Etkinliği

13-20 Aralık 2023 tarihleri arasında Tokatlıyan Han 2. katta gerçekleşecek