Zeynep Kayan, "sandalye ile ikinci kez" sergisi, Zilberman Istanbul, 2024. Fotoğraf: © Kayhan Kaygusuz; Zilberman'ın izniyle.
Zeynep Kayan, "sandalye ile ikinci kez" sergisi, Zilberman Istanbul, 2024. Fotoğraf: © Kayhan Kaygusuz; Zilberman'ın izniyle.

Zeynep Kayan ile “sandalye ile ikinci kez” Sergisi Üzerine

19 Mart 2024

Zeynep Kayan’ın sandalye ile ikinci kez başlıklı kişisel sergisi 7 Mart’ta Zilberman Istanbul’da ziyarete açıldı.

sandalye ile ikinci kez başlıklı sergi, Zeynep Kayan’ın 2023 yılında katıldığı ve halen devam eden Rijksakademie misafir sanatçı programı sürecinde benlik ve tekrar üzerine diyalog kurduğu son dönem işleri izleyiciye sunuyor.

Zilberman Istanbul’un ana mekânında yer alan işler Zeynep Kayan’ın bedenini belli belirsiz yansıtan fine art baskı, mat fibre baskı, video ve ip yerleştirmelerinden oluşuyor.

Sergi, 11 Mayıs 2024 tarihine kadar Zilberman Istanbul’un, Mısır Apartmanındaki ana mekânında ziyarete açık.

Sergiyi gezerken aklımda oluşan sorularımı sanatçı Zeynep Kayan cevaplandırdı.

İyi okumalar.

Zeynep Kayan
Zeynep Kayan

Sergi ismini gerçekten de sandalye ile ikinci kez buluşmamızdan alıyor. Bu seferki farklı bir sandalye. Fakat sandalyeyi ilk kez bir enstrüman gibi kullanabileceğimi fark ettiğim, sergideki hikâyenin başında bahsettiğim gibi anneannemin Ankara’daki sandalyesi idi. Bu karşılaşma çok kısa video işlerine dönüştü ve geçen sene başladığım Rijksakademie programında bulduğum yeni bir sandalye ile daha ses odaklı bir yerleştirme ve performansa dönüştü.

Harika bir soru 🙂 bahsettiğin gibi bu tekrar süreçte de gerçekleşiyor gerçekten. Net bir cevap vermek zor, ama her yeni iş bittiğinde içinden çıkmak ve yeni bir şey keşfetmek en az 1 sene sürüyor, artık bunu kabullendim! Bir yandan pratiğimde daimi olarak geçmişte ürettiklerime bakıp onlara yeni formlar vermeye çalıştığım için, sanırım tekrara düşmek olmazsa olmaz bir şeye dönüşüyor benim için. Bu bazen bunaltıcı, bazense inanılmaz onaylayıcı hissi olan bir eylem diyebilirim.

Zeynep Kayan, "sandalye ile ikinci kez" sergisi, Zilberman Istanbul, 2024. Fotoğraf: © Kayhan Kaygusuz; Zilberman'ın izniyle.
Zeynep Kayan, “sandalye ile ikinci kez” sergisi, Zilberman Istanbul, 2024. Fotoğraf: © Kayhan Kaygusuz; Zilberman’ın izniyle.

Bunu ben de bahsettiğin gibi çok farklı şekillerde hissederek devam ettim işi kurgularken. Her şeyden önce boş bir sandalyenin ister istemez orada olmayan bir varlığa referans vermesinde duygusal bir taraf var. Oturan bir kişi, hayali bir imge. Fakat benim için bundan daha önemli olan bu karşılaşmada, sandalye ile çıkarabildiğim sesler, onların katmanları ve bir çeşit müzikti. Sesi işlerime dahil etmek isteyeli çok uzun zaman oluyor, ve bunu bir sandalye ile yapabilmek beni çok etkiledi. Sergide göremediğimiz performansta aramızda 15 metre mesafe ile ayrı iki köşede dururken, sandalyenin bana gelmesi için düşmemesi, ses çıkarmaya devam edebilmesi için sayısız prova yapmak ve bir pozisyonu keşfetmek zorundaydım. Geriye dönüp baktığımda, sandalyeden çıkan sesi ilk duyduğum Ankara’daki deneyimi çok önemli buluyorum. İç gıcıklayıcı, biraz rahatsız edici, biraz da duygusal. O kulağımda kalan sesle Amsterdam’a geldim, ve onunla daha fazla ne yapabileceğimi merak edip durdum.

Süreç boyunca daha çok sandalyenin bana düşmeden gelmesi için ipi nasıl kontrol etmem gerektiğine odaklıyken bir anda ipin kendisine ne olduğunu hiç göremediğimi fark ettim. Bu yüzden ipi yakın bir açıdan görme arzusu duydum, ve bu sayede ipin aslında performansın tüm öğelerine sahip olduğunu fark ettim: Çoğunlukla gergin, bazen sallanan, titreşen bir ip. Sandalye ile aramızdaki tek bağ. Ben uzun süre hep sandalye ve kendimi başrolde görürken bir an geldi ve esasında ipin ucunda iki birer öğe olduğumuzu fark ettim.

Zeynep Kayan, "sandalye ile ikinci kez" sergisi, Zilberman Istanbul, 2024. Fotoğraf: © Kayhan Kaygusuz; Zilberman'ın izniyle.
Zeynep Kayan, “sandalye ile ikinci kez” sergisi, Zilberman Istanbul, 2024. Fotoğraf: © Kayhan Kaygusuz; Zilberman’ın izniyle.

Bu sergi özelinde tekrar işin hem sürecine hem sonucuna her yerine hakim oldu gerçekten. Sonuna geldiğimde dönüp tüm prova kayıtlarına baktığımda 128 kez sandalyeyi çektiğimi bunların her birinin farklı uzunluklarda ve farklı şekillerde gerçekleştiğini fark ettim. sergideki video yerleştirmesinde de bu anın ne gerçekleşirken ne öncesinde kısa olmadığını, çok fazla kez tekrar ederek kendini var ettiğini gösterebilmek istedim.

Geçen sene ilk kez tek başıma performans yapabilmek ve bir hikaye yazabilmek burada ne kadar deney yapma şansına sahip olduğumu fark ettirdi, bunun için hala çok mutluyum. Bu sene müziği daha direkt bir şekilde pratiğime dahil edebilme hevesi içindeyim. sanırım özellikle öncesinde Ankara’da yaşayan bir sanatçı olarak, burada en çok stüdyo ziyaretleri yapabilmek ve günlük yaşantımda daha çok sanatçı ile bir arada olabilmek benim için değerli oldu.

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Türk Müziğinin "Unutulmayan Şarkılar"ı Pera Müzesi'nde
Önceki

Türk Müziğinin “Unutulmayan Şarkılar”ı Pera Müzesi’nde

Dijital Müze - İskenderun
Sonraki

İskenderun’da Bir İlk: Deneyimsel Dijital Müze Açıldı

Kaçırmayın!

Arzu Vera

Arzu Vera’nın “Renklerle Dans” Sergisi CKM’de!

Arzu Vera’nın “Renklerle Dans” isimli sergisi 26 Ocak – 1
Deniz Goran (Foto: Nilay İslek)

Deniz Goran’dan Aşk, Sanat ve Direnişe Dair Yeni Roman!

Düşbaz Kitaplar, Deniz Goran’ın Sen Benle, İstanbul Benimle adlı ikinci