İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri’nin, sanat eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla, yeteneğini ve sanatsal bakış açısını geliştirmek isteyen genç kızlar için başlattığı “Bir Hayalin İzinde” programı ilk mezunlarını verdi. Program kapsamında kız öğrenciler, yaratıcı ve cesur rol modelleriyle buluştu.
İstanbul Modern ile Bosch Ev Aletleri’nin yetenek ve sanatsal bakış açısını geliştirmek isteyen genç kızlar için başlattığı özel gelişim programı ilk yılını tamamladı. “Bir Hayalin İzinde” adlı program, İstanbul Modern Koleksiyonu’nda yapıtları yer alan kadın sanatçılardan esinlenerek gerçekleştirildi. Katılımcı kız öğrenciler, kadın sanatçıların deneyim ve üretimlerinden ilhamla kendi yaratıcılıklarını keşfetti.
Okullar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları iş birliğinde, sanat alanında eğitim almak isteyen 9. sınıf ve üzeri kız öğrencilerin bir öğretmen referansıyla başvurduğu program; akademisyenler, sanatçılar, küratörler, sanat tarihçileri ve müze uzmanları yönetiminde gerçekleştirildi.
İstanbul’un farklı ilçelerindeki devlet okullarından 40 öğrencinin katıldığı programda, genç kızlar, yaratıcı ve cesur rol modelleri olabilecek kadın sanatçılarla tanıştı. Seminer, ders ve atölyelerden oluşan “Bir Hayalin İzinde” programında, genç kızların sanatsal ifade becerilerini güçlendirmelerine, yaratıcı ve yenilikçi bakış açıları geliştirmelerine aracı olundu.
İlk mezunlar katılım belgelerini aldı
Eylül 2023–Haziran 2024 arasında her cumartesi, sanat tarihi dersleri, yapıt inceleme çalışmaları, sanatçılarla seminerler, atölyeler ve branş dersleri alan kız öğrencilerin hayatlarına sanatla dokunduklarına dikkat çeken İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Direktörü Neslihan Varol, “Program süresince gençlere bilgi ve beceri kazanma fırsatı verilerek, sanatın farklı alanlarından uzman isimlerle bir araya gelerek ilham verici bir deneyim yaşatıldı. Katılımcılar, sanat tarihi, beden farkındalığı, heykel, resim, müzik ve video gibi alanlarda bilgi ve becerilerini geliştirmenin yanı sıra farklı kültür ve sanat alanlarında çalışan profesyonellerle tanışarak iletişim kurma fırsatı buldu” dedi.
Bosch Ev Aletleri Kıdemli Pazarlama Müdürü Özlem Koçdar, “Bosch Ev Aletleri olarak, kadınların bilimden sanata her alanda daha fazla görünürlük kazanmalarının önemine inanıyoruz. Sanatla atılan bu adım, eşitliği her alanda destekleme taahhüdümüzün güçlü bir göstergesi. Bu anlamlı ve heyecan verici projenin bir parçası olduğumuz için büyük mutluluk duyuyoruz. İlk mezunlarımızı vererek projenin olumlu çıktılarını görmek ise apayrı bir gurur” ifadelerini kullandı.
Katılımcılar, Doç. Dr. Ebru Nalan Sülün ve Doç. Dr. Seda Yavuz ile sanat tarihi seminerleri, Prof. Tuğçe Tuna ile hareket atölyesi programı, Prof. Meriç Hızal ile heykel atölyesi, İstanbul Modern eğitim ve küratör ekipleriyle kariyer buluşmaları, Burcu Perçin ile resim atölyesi, Sibel Horada ile heykel dersleri, Asena Akan ile müzik atölyesi, Gül Ilgaz ile video ve Zuhal Demirarslan ile sanat belgeselcilği seminerlerinde bir araya geldi.