John Barth
John Barth

John Barth’tan Absürt Bir Roman: Khimaira

29 Mayıs 2024

Postmodern ve üstkurmaca eserleriyle tanınan Amerikan edebiyatının en yaratıcı yazarlarından John Barth’ın, 1973 yılında Amerikan Ulusal Kitap Ödülü alan romanı Khimaira, Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor.

Postmodern edebiyatın önemli yapıtları arasında yer alan eserinde Barth, mitolojideki en bilinen mitlerden üçünü farklı bakış açılarıyla ve son derece yaratıcı bir şekilde yeniden kaleme alıyor.

Adını Bellerophon tarafından öldürülen üç başlı canavar Khimaira’dan alan, postmodern edebiyatın önemli yapıtlarından Khimaira’da John Barth, mitleri farklı bakış açılarıyla yeniden anlatıyor.

1973 yılında Amerikan Ulusal Kitap Ödülü alan eser, birbiriyle kısmen bağlantılı üç novelladan oluşuyor. Barth, “Dünyazatname”, “Perseusname”, “Bellerophonname” ismini verdiği üç mitolojik hikâyeyi son derece yaratıcı, komik ve absürt bir şekilde ele alıyor.

Khimaira’da Binbir Gece Masalları’nın kahramanı Şehrazat’ın küçük kız kardeşi Dünyazat, kendisinin ve onu tutsak eden prensin kaderini elinde tutuyor. Medusa’yı öldüren, kırk yaşındaki yarı tanrı Perseus bir yandan sıradan bir ölümlü gibi orta yaş kriziyle baş etmeye çalışırken, bir yandan da itibarı için mücadele ediyor. Bir zamanlar kanatlı at Pegasus’u evcilleştiren Bellerophontes ise kendini sürekli kuzeni Perseus’la mukayese ederek, kahramanlık mitini güçlendirmeye çalışıyor.

“İki keredir benim hikâye anlatıcısı olduğumu söylüyorsun,” dedi; “ama ben Dünyazat’tan başka hiç kimseye hikâye anlatmadım, hem uyumadan önce ona anlattığım hikâyeler de herkesin bildiği şeyler. Kendi kendime uydurduğum tek hikâye şu hazinenin anahtarı hikâyesi ki onu da anladığım söylenemez…”

“Pırıltılı, büyülü bir eser… Barth’ın yazdığı en iyi kitap.” -National Review

KÜNYE
Kitap Adı:
Khimaira
Yazar: John Barth
Çevirmen: Aslı Biçen
Yayınevi: Can Yayınları 
Dizi: Modern
Tür: Roman
Sayfa Sayısı: 312
Fiyatı: 220 TL 

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

gUgUoU
Önceki

Deneysel Müzik Topluluğu gUgUoU 7 Haziran’da Arter’de!

Portfolyo Seçki Yarışması
Sonraki

Portfolyo Seçki Yarışması için Son Tarih 2 Haziran!

Kaçırmayın!

Portfolyo: Emir Yasin Yağmurca

1995 Yılında İstanbul’da gözlerimi açtığım serüvenime son 5 yıldır Eskişehir’de
Troya Film Platform

“Agora Meetings” Başvuruları 1 Ağustos Tarihinde Başlayacak

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile Troya Kültür Sanat