Erkan Özdilek “Çıplak Zihnin Gezegeni”
Erkan Özdilek “Çıplak Zihnin Gezegeni”

Erkan Özdilek “Çıplak Zihnin Gezegeni” Timora Sanat’ta

16 Şubat 2025

Ankara’da sanatı sanatseverlerle buluşturmak amacıyla düzenlenen Erkan Özdilek “Çıplak Zihnin Gezegeni” Solo Sergi, Timora Sanat’ta 15 Şubat – 8 Mart 2025 tarihleri arasında izlenebilir. Küratörlüğünü Berna Demirhan‘ın yaptığı sergi 15 Şubat – 8 Mart 2025 tarihleri arasında sanatseverleri bekliyor.

Bir canlı neden bilincin ve kendinin peşine düşer? Nedir ki zamana yayılan zihin itkileri? Kendini tümleyen şeylerin şifrelerini çözmek mi?  Sanatın tüm zamanı, yaşamı anlamlandırma çabası ve yaratı eylemidir. Tüm uzamları zamanı bilinçle deneyimlemek, makro kozmosla mikro kozmosu ilişkilendirmek en yoğun sancılı, yaratıcı eyleme hazırlıktır. Duyuları ve sezgileri bilinç ile belleğe yerleştirmektir. Sorgulayarak yol almaktır.  Sanatçının, ütopik çalışmalarının olduğu dönem; ontolojik deneyimleri dizini olarak karşımıza çıkmaktadır.

“Tohum toprağa düştüğünde telaşlanmayın,

Siz düş gördüğünüzde ben orada değildim,

Damlaların doğum yeri aysbergler olsa dahi, nasılda hakimdikor’lara,

Bir yerlere bir damla düşmüş,

Kor’un ışığında dile dönüşmüş.”

Duyumsamaların yoğunlaştığı zamanlar; zihindeki biçimleme dizinleri, deneyimlemeler, beyindeki hücrelere verilen ödevler belleğinin dinamikleridir. Üretilen çalışmaların ritmi, rengi, biçimleri bilinç ve bilinç dışı olguların tümüdür. Zihin kutsal bir yerin ötesinde bir yerde kendine ait bir biçimlendirme yapar.  Doğanın kendi ışığı gibi, rengi gibi, diyalektiğin gereğidir. Kor ve su ile gelen büyük patlamadan bugüne zamanı izlemeye çalışıyoruz.  Sanatçı, şiirsel oyundan yanadır çünkü bilincin daha dinamikleştiğini düşünür. Belli bir enerjinin takibi değil;  tüm zamanların dağılan ve yok olan enerjilerin dile dönüşme kaygılarının enerjisini izler.

Babil’den, Sümerler’e antik çağdan günümüze ne çok bilgi ve düşünce aktarılmıştır. Aristoteles’den, Descartes’e, Kant’tan, Hegel’e, Marx’dan ,Lacan’a ve Freud’a. Daha yakın zamanlarda Foucault, Derrida ,Deleuze. Tüm bu itkilerin kaynağı zihindeki enerjinin kimya ile ilişkisidir. Fizik-biyoloji-felsefe olmasaydı belleğimizdeki biçimleri oluşturan doğanın tüm zamanlarındaki enerjisi; renkleri, dokusu, ritmi ve her şeyden önce dilin değerleri ile temsiliyet kazanmaya başlayan pratiklerinde sanatçının kendi dilinin oluşum süreçlerini yapılandırıyor. Verilerini ve itkilerini bilinç ile yoğurduğu evrenin yorumlarını ve metaforlarını algı boyutlarının ötesine taşıyarak tüm insanlık kültür tarihinde okunmak üzere bir dil olarak, bir belgeler dizini olarak deneyimlemektedir. Dilin ve yazının iletişim nesneleri değil belgelerini üretir.

Erkan Özdilek

1978 ile 1979 yıllarında İstanbul Boğazı’nda bulanan tarihi yalıların üzerine restorasyon  çalışmaları yaptı. 1982 yılında Devlet Tatbik-i Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1982’de Prof. Dr. Ergin İnan ile çalıştı. 1986’da Paris’te Sol Lewitt, Buruce Nauman, Nam Jun Paik, Dan Flavin gibi sanatçılarla tanıştı. 1988 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde asistan oldu. Aynı yıl Salzburg Yaz Akademisi’ne burslu olarak katıldı. 1990’da ikinci kez burs kazanarak Salzburg’ da Prof. Otto Werner  ve Prof.Emilio Vedova ile çalışmalara katıldı. 1993 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Prof. Mustafa Aslıer ile sekiz yıl baskı resim (Litografi, metal gravür, serigrafi vs.) çalışmaları yaptı. Sanatta yeterlilik yaptığı yıllarda Prof. Dr. Nermi Uygur, sanatçının zihninde tüm sanat hayatını etkileyecek bir yapı kurdu. 1991’de ilk enstalasyonunu Ayasofya’da yaptı. 1994 ve 1996 yılları arasında Almanya’nın Düsseldorf ve Berlin kentlerine misafir sanatçı olarak davet aldı ve kavramsal ağırlıklı projeler üretti. 1996’da Sanatta Yeterlilik Diploması’nı aldı.

1993 ile 2019 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü’nde sırasıyla Resim, Seramik, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Sinema Televizyon ve Tekstil bölümlerine Temel Sanat Eğitimi dersleri verdi. 2001 yılında Avusturya Kültür Bakanlığı Bursu ile Viyana’da 4 ay süre ile misafir sanatçı olarak çalıştı. İstanbul’da Valide-i Atik Külliyesi’nde ve iki ayrı tarihte Uluslararası Yaz Akademisi Programları yürüttü. 2006 ile 2015 yılları arasında yüksek lisans ve tez jüriliği ve fakülte kurulu üyeliği yaptı. 100’den fazla ulusal ve uluslararası etkinliğe katıldı. 30 kişisel sergi ve gerçekleştirdi.

Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi‘nde farklı bölümlere Temel Sanat, Tasarım ve Estetik dersleri vermeye devam etmektedir.


Timora Sanat

Prof.Dr. Ahmet Taner Kışlalı Mah. 2846. Sokak No:7. 06810. Çayyolu. Çankaya/Ankara

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Tom ve Jerry
Önceki

Tom ve Jerry 85 yaşında!

III. Hayal Melodileri, Fransız Kültür Merkezi
Sonraki

III. Hayal Melodileri Resim Yarışması Sergisi Açıldı!

Kaçırmayın!

Esther Gallery

Çağdaş Kore Sanatı, Esther Gallery İle ArtAnkara Fuarı’nda

Güney Kore’nin çevreci Yangpyeong bölgesinde kurulan, Kore sanatını dünyaya, diğer
Hüseyin Açık

Ömer Açık’ın Kaleminden Yeni Roman: Hikâyenin Kalbi

Etkileyici mahalle ve okul hikâyeleri anlattığı kitaplarıyla sevilen Ömer Açık,