Richard Wagner
Richard Wagner

Richard Wagner’in Büyüleyici Müzikli Dram Serisi Raflarda

11 Mart 2025

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Nibelung Yüzüğü II: Walküre” isimli kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Konusu itibariyle J.R.R Tolkien’in “Yüzüklerin Efendisi” romanına da ilham kaynağı olmuş eserler arasında gösterilen Alman besteci Richard Wagner tarafından bir opera olarak değil, müzikli bir dram olarak kurgulanan “Nibelung Yüzüğü I: Ren Altını”ndan sonra şimdi ikinci kısmı “Nibelung Yüzüğü II: Walküre” Gürkan Başay’ın çevirisiyle karşınızda.

VBKY’nin sanat kitaplığı, Alman besteci Richard Wagner tarafından kaleme alınan “Nibelung Yüzüğü II: Walküre” kitabıyla genişlemeye devam ediyor. Yunan ve İskandinav mitolojilerinden ilham alan bu eser, Wagner’in felsefi eğilimlerini, Schopenhauer etkisini ve dramatik yenilikleri bir araya getirerek opera sanatına yepyeni bir soluk kazandırıyor. Walküre, kaderin kaçınılmazlığı, aile bağlarının trajedisi ve aşkın kurtarıcı gücü üzerine yoğunlaşan güçlü temalarıyla serinin en dokunaklı ve çarpıcı bölümlerinden biri. Wagner’in özenle işlediği leitmotifler, karakterlerin duygusal derinliğini açığa çıkarırken okuru adım adım kaçınılmaz bir sona doğru sürüklüyor. Yalnızca bir opera değil, zamanın ötesine geçen bir sanat eseri olan “Nibelung Yüzüğü II: Walküre”nin yüzlerce yıl boyunca sahnelenmeye devam edeceği ve gelecekte de büyüleyiciliğini koruyacağına şüphe yok.

Kitaptan:

“Hafiftir yaralarım konuşmaya değmez; bedenim yine de tek parça kalabildi. Kolumun gücünün yarısı kadar güçlü olsaydı silahlarım, asla düşmanlarımdan kaçmak zorunda kalmazdım; fakat parçalandı mızrak ve kalkanım. Bitkin düşene kadar kovaladı beni düşmanlarım, Kırdı fırtına tüm direncimi; neyse ki düşmanlarımdan daha çabuk toparladım kendimi: Yorgunluk ve gece kapasa da gözlerimi, şimdi, benim için yeniden doğuyor günün güneşi.”

KÜNYE
Nibelung Yüzüğü II Walküre
Yayınevi:
VBKY
Kategori: Sanat
Yazar: Richard Wagner
Çevirmen: Gürkan Başay
Son Okuma: Halid Metin Yolcu
Sayfa sayısı: 152

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Fleur Jaeggy
Önceki

Fleur Jaeggy’den Yabancılığın Ortasında Bir Tanışıklığın Hikâyesi…

Sürüklenme - tuval üzerine akrilik ve yağlıboya, 41x30 cm, 2025 - Detay © Deniz Bayav / Courtesy Galerie Ramand
Sonraki

Deniz Bayav’ın Fransa’daki İlk Kişisel Sergisi

Kaçırmayın!

Burçin Erdi, 11222, 2022, tuval üzerine karışık teknik, 125x200cm

Burçin Erdi: Ormanda Kısa Bir Gezinti

Sonbahar ya da kışa özgü ağaç görünümleri… Soğuk, çıplak dal
Gurur ve Önyargı (*Gibi Bir Şey)

Gurur ve Önyargı (*Gibi Bir Şey): Austen’ın Dünyasına Modern Bir Kahkaha

Jane Austen’ın zamansız klasiği Gurur ve Önyargı, BKM ve DOT’un