Obscura Lucida #02 (2021) Fuji Pearl Metalik kağıda kromojenik baskı (C-print) + Dibond arkalık 104 x 250 cm 3 ed. + 1 AP

İstanbul’un Dört Bir Yanı Sergilerle Çevrili

5 Eylül 2022

Eylül ayının gelmesiyle İstanbul’un farklı noktalarında sergiler açılıyor. Çağdaş sanatı farklı noktalardan ve galerilerden izleyebileceğiniz, genç ve olgunluk döneminden yerli ve yabancı isimleri bir araya getiren pek çok sergi ile İstanbul’da sanatseverler yeniden sanata ulaşabilir olmaya başladı.

Kimilerinin dinlendiği, kimilerinin çalıştığı yaz aylarını geride bırakarak eylül ayına girmiş olduk. Tatil; kimileri için sessiz ve sakin geçen birkaç gün, kimileri için deniz, kum ve güneş… sonuç deşarj olmak ve gelecek tempoya hazırlanmak. Peki hazır mıyız?

Sağlıklı gezmek için konforlu ayakkabı seçmenizi öneririm.

İşte yeni sezonun ilk ayında tarihleri açıklanan sergiler: Eylül sergileri:

Mahalla Festivali 2022, 1 Eylül‘de 17. İstanbul Sanat Bienali paralel etkinlikleri çerçevesinde Özel Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu’nda başladı. Festivalin bu yıl başlığı: Palimpsest. Palimpsest burada orijinal yazının silindiği bir yazı malzemesini temsil ediyor ve katılımcı sanatçıların her biri paleografik fenomeni ilham kaynağı alarak ekolojik, ekonomik, politik, sosyal ve toplumsal hafıza kültürü çerçevesinden işleriyle ifade ediyor. Festival Kurtuluş sokaklarına da yayılarak bölge halkını ve sanatseverleri dolu geçecek etkinliklere davet ediyor. Sergi ve etkinlikler 10 Eylül‘e kadar devam ediyor.

Sanat Kritik kendi mekânında ilk kez bir sergiye ev sahipliği yapıyor ve Eda Yiğit küratörlüğünde “Ben Yazar Suat Derviş’im” başlıklı sergiyi ağırlıyor. Sergi, usta yazar Suat Derviş’in hayat hikâyesinden yola çıkarak yaşamı boyunca kaleme aldığı bütün üretimleri konu alıyor. Serdar Soydan’ın uzun yıllar Suat Derviş’in üzerine yaptığı araştırmalar ışığında Seval Şahin’in hazırladığı ve Eda Yiğit’in küratörlüğünü üstlendiği “Ben Yazar Suat Derviş’im” sergisi 1 Eylül‘de açıldı ve 30 Eylül tarihine kadar Sanat Kritik’in Avrupa Pasajı’nın 1. katında yer alan mekânında görülebilir.

Bilsart, Ezgi Bakçay küratörlüğünde, 1 Eylül‘den itibaren Burak Delier’in “Pontoporos: Film Olarak Kültürhane” isimli video sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, Mersin’de KHK’larla işlerinden çıkartılan akademisyenlerin kurduğu -artık neredeyse bir sosyal merkez gibi çalışan- bir kafe ve kütüphane olan Kültürhane’ye odaklanıyor. Sergi, 10 Eylül‘e kadar açık.

Elgiz Müzesi, 1 Eylül‘den itibaren “Mitler ve Hayaller” sergisini ağrılıyor. İzmir Arkas Sanat Merkezi’nde sergilendiği dönemde gördüğü yoğun ilgi üzerine İstanbul Elgiz Müzesi için yeniden kurgulanan “Mitler ve Hayaller” sergisi süprizler ve etkinliklerle sanatseverleri ağırlıyor. Billur Tansel’in küratörlüğünü üstlendiği sergi 15 Ocak 2023‘e kadar ziyaret edilebilir.

Radyo Gedik, 2 ile 30 Eylül tarihleri arasında gazeteci Füsun Saka’nın “SAUDADE” başlıklı ilk kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor.

Through The Window‘un pandemi sonrası ilk kez fiziksel olarak gerçekleştireceği ÇARK başlıklı sergisi;
2 Eylül‘den itibaren Karşı Sanat ve 3 Eylül‘den itibaren de KOLİ Art Space mekânlarında queerliği araştıran farklı disiplinden sanatçıları bir araya getiriyor. ÇARK sergisi, her iki mekânda yer alan seçkilerin yanı sıra atölyeler, sanatçı konuşmaları ve kapanış partisi ile 1 Ekim‘de son bulacak.

Kaffa Miro Art Restoran, 3 – 16 Eylül arasında seramik sanatçısı Hüseyin Özçelik’in kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Dirimart, 6 – 25 Eylül tarihleri arasında Jorinde Voigt’in son dönemde ürettiği kağıt işlerinin yer aldığı, “Infinite Rythms” başlıklı solo sergisini Dolapdere’deki mekânında ağırlıyor.

Taksim Sanat, Derya Yücel’in küratörlüğünü üstlendiği, 13 sanatçının ses, ışık ve video işlerinden oluşan “Boşlukta Mevcut” başlıklı karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Taksim Metrosunda yer alan mekânda sergilenecek işler, ziyaretçilere sesin ve ışığın başrol oynadığı bir kentte, bir tür “mekansız mekan” deneyimi sunuyor. Sergi 6 – 28 Eylül tarihleri arasında görülebilir.

Ferda Art Platform, 07 Eylül – 08 Ekim tarihleri arasında Murat Germen’in “Obscura Lucida” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının alacakaranlıkta uzun pozlama ile çektiği fotoğraflar gün boyunca insanın tahribatına ve işgaline maruz kalan şehir ile tabiatın, gece vakti kendinilerini yeniden ortaya koydukları anları belgeleyen görsel betimlemelerden oluşuyor.

Pg Art Gallery, Maslak Atatürk Oto Sanayi sitesinde konumlanan galeri mekanında 7 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında Günnur Özsoy’un kişisel sergisini ağırlıyor. Sanatçının 17. İstanbul Bienali paralel etlinlikler kapsamında düzenlenen “Es Ver Ses Ver” başlıklı sergisinde farklı renklerde metal heykel yerleştirmeleri yer alıyor.

Bilgili Sanat, Akaretler Sıraevler No:55’te, 8 Eylül – 16 Ekim tarihleri arasında, Christina Dimitriadis’in Türkiye’de ilk kez sergilenecek olan “Island Hoping” projesine ev sahipliği yapıyor. Begüm Güney’in küratörlüğünü yaptığı sergi, “Türkiye-Yunanistan sınırları arasında insan varlığından yoksun 30 adacığın fotoğraf serisinin izleneceği sergi tarihsel ve politik geçmişi karmaşık coğrafi varlıklar olarak adaları; Akdeniz’in sessiz imgelerine ve heykellerine dönüştürüyor.”

Mine Sanat Galerisi DENEYSEL, 8 Eylül – 8 Ekim tarihleri arasında Can Maden’in “Düşçü” adlı sergisini ağırlıyor. Ayşe Koşak’ın küratörlüğünü üstlendiği “Düşçü” başlıklı bu sergide sanatçının desenleri ve desenlerinden yola çıkarak oluşturduğu dijital çalışmaları yer alıyor.

Anna Laudel İstanbul, 8 Eylül – 4 Aralık tarihleri arasında Mehmet Sinan Kuran’ın “Hiçbir Yer” isimli kapsamlı kişisel sergisini ağırlıyor. Sanatçı “Hiçbir Yer” isimli sergisinde, ruhun katmanları, çocukluk, gençlik, orta yaş ve yaşlanma gibi tecrübelerin önemi ile yaşam ve ölüm arasındaki keskin gerçeklikleri mercek altına alırken, ziyaretçileri hayattaki ihtimalleri sorgulatan bir yolculuğa çıkarıyor.

Galerist, 8 Eylül – 22 Ekim tarihleri arasında eş zamanlı olarak iki sergiye ev sahipliği yapıyor. Yekhan Pınarlıgil küratörlüğünde, Şahin Kaygun’un galerideki ilk kişisel sergi “OBLIQUE” ile Serkan Kayan’nın galerideki beşinci kişisel sergisi olan “Gözegöz”.

Dirimart Pera ise kapılarını ilk kez açıyor. Mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen ve 19. yüzyıldan günümüze kalan nadir yapılardan biri Union Française Binası’nda Dirimart’ın ikinci mekânı, ilk sergisinde Canan Tolon’u ağırlıyor. “Tunnel Vision” başlıklı sergide sanatçının iki yılı aşkın süredir kafa yorduğu, tüm dünyanın Covid-19 salgını nedeniyle kapandığı dönem ve ardından hissedilen sosyal rahatsızlık üzerine çalıştığı işleri sergileniyor. Sergi 9 Eylül – 16 Ekim tarihleri arasında açık.

Galeri 77, 8 Eylül ile 23 Ekim tarihleri arasında Gayane Avetissian, Roman Kakoyan, Harut Mnatsakanyan ve Arthur Tonakanyan’nın işlerinden oluşturulan özel bir seçkiyi ağırlıyor. “İçerisi ve Dışarısı” adını alan sergi 17. İstanbul Bienali Paralel Etkinlikleri kapsamında gerçekleşiyor.

Sanatorium, “Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık” başlıklı karma sergiyi ağırlıyor. Yerli ve yabancı isimleri bir araya getiren sergide; bilimin hayatımıza kattığı karmaşıklığı farklı üretimler aracılığıyla irdeliyoruz. Sanatorium’un her iki mekânında eş zamanlı başlayacak olan sergi, 9 Eylül – 12 Kasım arasında gezilebilir.

Öktem Aykut, 9 Eylül – 5 Kasım tarihleri arasında Renée Levi’nin galerideki ilk solo sergisini ağırlıyor. “Desirée” başlıklı sergi, sanatçının uzun aradan sonra İstanbul’daki ilk kez sergisi olma özelliğini de taşıyor. Mekana özgü büyük ebatlı resimsel yerleştirmeleri ve tipografik denemeleri ile tanınan sanatçının bu sergisinde 2022 senesi içinde ürettiği 12 yeni eseri yer alıyor.

Galeri Nev İstanbul, 9 Eylül – 29 Ekim tarihleri arasında, Nilüfer Şaşmazer küratörlüğünde, “Taşlaşmış Rüyalar” başlıklı karma sergi ile farklı disiplinden sanatçıları bir araya geliyor. Sergide işleriyle yer alan sanatçılar: Murat Akagündüz, Sevinç Altan, Eda Aslan, Levent Aygül, Ege Berensel, Hera
Büyüktaşcıyan ve Ali Kazma’dan oluşuyor.

Kethuda Hamamı, 9 – 11 Eylül arasında Beste Gürsu’nun küratörlüğünü üstlendiği Recep Çiftçi’nin “Suret-i Gerçek” başlıklı sergisini ağırlıyor. Sergideki işler sadece telefon kamerasıyla izlenebilir.

Mixer ise 9 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında Ahu Akgün’ün “BOŞLUKLAR” başlıklı resim sergisini ağırlıyor. Sergi, Ahu Akgün’ün yaşadığı kayıpların ardında oluşan duygu durumlarının yarattığı, elle tutulamayan boşluklara odaklanıyor.

x-ist yeni sezon açılışını sanatçı Ansen’nin galerideki 11. kişisel sergisiyle yapıyor. Sergi adını Yunan filozof Platon’un “Devlet” eserinin 7. kitabında Sokrates’in ağzından ortaya atılan ve Antik Çağ felsefesinin en önemli alegorilerinden biri olan Allegory of The Cave (Mağara Alagorisi)nden alıyor. Sergide yer alan eserler Ansen’in kendi sanatsal pratiği ile yorumladığı eserlerinden oluşuyor. Sergi, 9 Eylül – 8 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

C.A.M Galeri ise 9 Eylül – 16 Ekim tarihleri arasında Dieter Mammel, Eyhan Çelik, Gülfem Kessler, Nihal Martlı, Pelda Aytaş, Öykü Önal’dan oluşan “Nude / Covered” başlıklı karma sergiye ev sahipliği yapıyor. Katılımcı her sanatçı, “Çıplak/Örtülü” kavramlarını, kimlik, kültür, tarih ve kişisel mitolojiler üzerinden kendi yorumuyla ele alıyor.

Simbart, 9 Eylül – 29 Ekim tarihleri arasında Didem Erbaş’ın “Where the Green Ants Dream” (Yeşil Karıncaların Düş Gördüğü Yer) başlıklı solo sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının işlerinde iznini sürdüğü yer, yerleşme, görme, görmenin ölçeklendirilmesi gibi kavramları farklı malzemeler ile işlediği çalışmalarında, Werner Herzog’un filmindeki bir ana odaklanıyor. Bu sergi, sanatçının son dört senedir çalışmalarını birleştirirken, işlerin kendi aralarında ürettikleri dinamikler ile bir söylem üretme çabasını da yansıtıyor.

Union Française – Alexandre Vallaury Binası, 9 Eylül – 31 Ekim tarihleri arasında, Halil Altındere’nin küratörlüğünü üstlendiği “Bedenin Mücadele Alanındır” başlıklı karma sergiyi ağırlıyor. Agah Uğur koleksiyonundan bir seçki sunan “Bedenin Mücadele Alanındır” sergisi Adrian Melis, Ahmet Öğüt, Ali Kazma, Aslı Çavuşoğlu, İpek Duben, Banu Cennetoğlu, Basım Magdy, Halil Altındere, Cevdet Erek, Zhou Tao, Hale Tenger, Gülsün Karamustafa, Erdal Duman, Gözde Mimiko Türkkan, Nasan Tur, Lawrence Abu Handam, Santiago Sierra ve pek çok sanatçının işlerinden oluşuyor.

Galeri FE, 10 Eylül – 8 Ekim tarihleri arasında Belmin Pilevneli’nin dördüncü solo sergisini ağırlıyor. Sanatçı, “Kibele’nin Gözünden” isimli sergisinde, Küresel Isınma ile ilgili kendi bakış açısını izleyiciye sunuyor.

Art On, genç isim Damla Sari’nin ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. “Son 10 Yılın Çıkmış Soruları” başlıklı sergide sanatçının dışa-dönük karakterler üzerine yaptığı gözlemler ve izlenimlerden ilham alarak ürettiği; kinetik sanat, yeni medya ve enstalasyon işlerinden oluşuyor. Sergi 10 Eylül – 11 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Vision Art Platform, 10 Eylül – 25 Ekim tarihleri arasında Leyla Emadi’nin “Diken Üstünde | Tenterhooks” başlıklı sergisini ağırlıyor. Sergide yer alan işler; beton yerleştirmeler, levhalar (yeni-kitabeler), tekstil, fotoğraf ve videolardan oluşuyor.

PİLOT Galeri, Ali Miharbi’nin galerideki üçüncü solo sergisini ağırlıyor. 10 Eylül – 22 Ekim arasında gerçekleşen “Serbestlik Dereceleri” başlıklı sergide Ali Miharbi insanın içinde var olduğu çevrenin fiziksel ve düşünsel hareket olanaklarını çeşitli yollardan sınayarak izleyicisine bu olanakların inceliklerini çeşitli araçlar ve mekâna özgü yerleştirmeler ile gözlemleme ve deneyimleme olanağı sunuyor. Ziyaretçileri etkileşimli eserlerin de beklediği sergide her ziyaretçi kendi serbestlik derecesini de sorgulama tecrübesini yaşıyor.

Canavar Haydarpaşa’da yer alan atölyesine veda ediyor. Bu amaçla 13 ile 24 Eylül tarihleri arasında, atölyesinde “Entropi” başlıklı veda sergisi düzenliyor. Mürekkep resimleriyle ve mural sanatıyla tanıdığımız sokak sanatçısı “Entropi” adlı solo sergisinde gizemini ortaya döküyor.

Arter, 13 Eylül – 4 Aralık tarihleri arasında Bill Fontana’nın yeni ses yerleştirmesini ağırlıyor. “Sessiz Yankılar: Notre-Dame” adını alan 10 kanallı ses yerleştirmesinde, sanatçının Notre-Dame Katedrali’nde çıkan yangın sonrası sessiz kalan 10 adet çan sesini kendine özgü yaptığı kayıtlarla tekrar duyulur hale getiriyor. Sanatçının aynı mekânde yer alan İo’nun Yeni Sesi adlı diğer ses yerleştirmeleri de bu sergiye eş zamanlı deneyimlenebilir.

PİLEVNELİ, 13 Eylül tarihinden itibaren eş zamanlı olarak Nevin Aladağ’ın “Jamming” ve Serkan Sarıer’in “Swarm” başlıklı ilk kişisel sergilerine ev sahipliği yapıyor. “Jamming” başlıklı sergi Nevin Aladağ’ın son dönem işlerinden oluşuyor ve galerinin ilk üç katına yayılıyor. Serkan Sarıer, “Swarm” başlıklı sergisinde çevremizdeki diğer bireylerin mutluluğu ve refahı için toplumumuzun sorumluluğunu sorguluyor. Her iki sergi de 15 Ekim 2022 tarihine kadar Pilevneli Dolapdere’de ziyarete açık.

Sakıp Sabancı Müzesi, 13 Eylül – 23 Ocak 2023 tarihleri arasında, yaşayan en önemli ekofeminist sanatçılardan Agnes Denes’in mekâna özgü eseri “Yaşayan Piramit”e ev sahipliği yapıyor.

Bilgili Sanat-Akaretler 37-39, 13 Eylül – 16 Ekim arasında Renée Levi ve Janiv Oron’un “Alba” isimli grup sergilerini ağırlıyor. Sergi mekânın 3 katındaki yaklaşık 20 odaya yayılan kapsamlı bir sergi ve Levi’nin üretiminin son 25 yılından örnekleri bir arada sunarken, Oron’un mekana özgü ürettiği besteler ile, Levi’nin daha önce pek çok müze ve sanat kurumunda gösterilmiş olan büyük ebatlı eserlerini farklı bir çerçevede anlamlandırmış oluyor.

Kapılarını ilk kez açacak olan Kairos Gallery ise 14 Eylül – 16 Ekim arasında “Reimage: Morning After Dark” başlıklı karma sergiyi ağırlıyor. Galerinin temsil ettiği 18 sanatçının işlerini bir arada göreceğiniz “Reimage: Morning After Dark” başlıklı sergi, 1977 yılında Robert Mapplethorpe’un New York’ta açtığı, büyük tepki uyandıran iki ayaklı sergisine şapka çıkarır nitelikte.

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi iç mimar ve sanatçı Oğuz Yalım’ın kişisel sergisini ağırlıyor. “Kaçış Noktası” başlıklı sergisinde Oğuz Yalım, seramik atıklarıyla ürettiği ileri dönüşümünü odağına alıyor. Sergi 14 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında ziyarete açık.

Kasa Galeri 14 Eylül – 28 Ekim tarihleri arasında Emre Akaltın’ın küratörlüğünü üstlendiği “Hikâyeler Yürür” başlıklı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergide yer alan Didem Erbaş & Ali Kanal, Betül Aksu, Dilara Göl, Özge Yağcı ve Tayyibe Benek’in işleri hikâye anlatımının doğasını sorgulama alanı yaratıyor.

Collect Gallery, 14 Eylül – 10 Ekim arasında Richard Bartle’ın “Atlama Taşları” adlı kişisel sergisini ağırlıyor. Sergi Bartle’nın 18 yıllık dilsel, tarihsel ve kültürel araştırmalarının kavramsal alt yapısını oluşturduğu makro ve mikro ölçeklerdeki resim, heykel ve enstalasyon çalışmalarını bir araya getiriyor.

Martch Art Project Mustafa Boğa’nın 8. kişisel sergisini ağırlıyor. “All The Things I Don’t Want To Hear From A Politician” başlıklı sergisinde, sanatçı; fotoğraf, video, performans ve yerleştirme gibi çeşitli sanat pratiklerini bir araya getirdiği disiplinler arası üretiminde, bireye yüklenen sınırlamalardan yola çıkarak ulusal, cinsel, politik ve sosyal kimliklerin bireyi dönüştürebilme gücü ile bu zorlayıcı gücün sonucunda oluşan çelişkileri, sıkışmışlığı inceliyor. Martch Art Project’in Piyalepaşa’daki yeni galerisinin de ilk sergisi olan “All The Things I Don’t Want To Hear From A Politician” Martch Art Project Pera ile eş zamanlı olarak 14 Eylül – 5 Kasım tarihleri arasında gezilebilir.

.artSümer de ise “Emanet Zemin” başlıklı beşinci solo sergisiyle Gözde İlkin yer alıyor. 14 Eylül – 12 Kasım arasında açık olan sergide; gözleri kapatıp rüya görmek, kulak misafiri olmak, hareketlenmek kadar köklenmeye davetlisiniz. Ayrıca sergi boyunca belli aralıklarla Aslı Öztürk’ün koreografisi de sergiye eşlik edecek.

İstanbul’un Suadiye ilçesinde geçtiğimiz sezon kapılarını açan Decollage Art Space ise Mine Çağların küratörlüğünü üstlendiği, Oya Akman’ın tasarımda 50 yıllık sürecine odaklanan, “Yarını Bugün Seç / Oya Akman ile Tasarımda 50 Yıl” sergisini ağırlıyor. Tasarımcının üretimine kapsamlı bir bakış sunan eserlerin yanı sıra sergi için üretilen, ilk kez gösterilecek pek çok çalışma da seçkide yer alıyor. Sergi 14 Eylül – 9 Ekim tarihleri arasında açık.

Meşher ise Selen Ansen’in küratörlüğünde gerçekleşecek olan “Ben Kimse. Sen de mi Kimsesin?” başlıklı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı toplam 44 sanatçıyı bir araya getiren sergi 14 Eylül 2022 – 12 Şubat 2023 tarihleri arasında gezilebilir.

Depo, eş zamanlı olarak iki sergiye ev sahipliği yapıyor. 15 Eylül – 28 Ekim tarihleri arasında Vasıf Kortun’un küratörlüğünü üstlendiği Nira Pereg’in “Gene aynı senaryo” başlıklı kişisel sergisi ile 15 Eylül – 30 Ekim arasında Tanja Ostojić’in 2009’dan bu yana sürdürdüğü Mis(s)placed Women? isimli katılımcı sanat proje sergisini ağırlıyor.

Performanslar, atölyeler ve çevrimiçi bir platformdan oluşan Mis(s)placed Women? altı farklı kıtadan, farklı kökenlere sahip ve büyük çoğunluğu kadın olan 170’ten fazla kişinin katkısıyla gerçekleşiyor. Bu sergi ve etkinliklerin küratörlüğünü Arzu Yayıntaş ve Tanja Ostojić birlikte üstleniyor.

Karşı Sanat, 15 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında Kevser Güler’in küratörlüğünde “Sempatik Sistem” başlıklı karma sergiyi ağırlıyor. Sergi, Başak Kaptan, Evrim Kavcar, Nalan Yırtmaç ve Şive Neşe Baydar’ın pandemi döneminin yoğun deneyiminde ürettikleri yapıtlardan bir seçki sunuyor.

Versus Art Project, 15 Eylül – 23 Ekim arasında @freeze_magazine adlı Instagram hesabıyla tanınan Cem A.’nın “Pleased to announce…” (…Sunmaktan mutluluk duyar) başlıklı kişisel sergisini ağırlıyor. Sergi, sanatçının dünyanın farklı köşelerinden topladığı metinleri ve meme’lerini bir araya getirerek günümüzün tek tipleşen sergi metinlerini konu alıyor.

SALT, “Sahnede 90’lar” başlıklı sergi ile 1990’lar Türkiye’sindeki kültürel ortamı ve sanat üretimlerini sahne ve performans kavramları odağında inceliyor ve dönemin performans üretimlerine yoğunlaşarak kültür, sanat ve eğlence tarihine çok yönlü bir bakış sunmayı amaçlıyor. 15 Eylül‘de açılacak sergi, 12 Şubat 2023’e kadar ziyaret edilebilir.

Yapı Kredi Kültür Sanat ise 15 Eylül – 02 Ocak 2023 tarihleri arasında yerli ve yabancı sanatçıları bir araya getiren, “Hayat, Ölüm, Aşk ve Adalet” isimli güncel sanat sergisini ağırlıyor. Sergi için üretilen yeni işlerin yanı sıra güncel sanatçıların son dönem fotoğraf, yerleştirme, video ve duvar resimleri de yer alıyor. Dünya çapında devlet şiddeti ve insan hakları ihlallerini araştıran çok disiplinli bir araştırma ve sanatçı grubu olan Forensic Architecture’ın Triple Chaser videosu da bu sergi kapsamında ilk defa İstanbul’da sergileniyor.

Evliyagil Dolapdere, 15 Eylül‘den itibaren Beral Madra’nın küratörlüğünü yaptığı “Ten ve Ruh” başlıklı sergiyi ağırlıyor. Müze Evliyagil ve PAPKO koleksiyonlarından seçilmiş 14 sanatçının eserlerinden bir araya gelen sergide yer alan işler beden imgesine odaklanıyor. Sergi 31 Aralık‘a kadar açık.

Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu, 17. İstanbul Bienali paralel etkinliklerinden biri olan, Pelin Uran küratörlüğünde gerçekleşen, “Senin de yaran, Rosa” başlıklı karma sergiye 16 Eylül – 20 Kasım tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı sanatçıları bir araya getiren, “Senin de yaran, Rosa” sergisi, yaralanabilir ve kırılgan hallerden doğan yeni olasılıkları hem keşfetmek hem de irdelemek için bu soruları ele alan sanatçıların işlerinden oluşan iki aşamalı bir sergi. İlki Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu’nda 30 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek. İkincisi ise sergide yer alan sanatçıların yazı pratiklerinden yola çıkarak hazırlanan bir kitap.

17. İstanbul Bienali bu yıl İstanbul’u daha geniş alandan kapsayarak daha fazla sanatsevere ulaşıyor. Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in yaptığı bienal, 17 Eylül – 20 Kasım tarihleri arasında, 12 farklı mekânda 500’ü aşkın sanatçıyla İstanbul’u sanatla çeviriyor. 17. İstanbul Bienali, gastronomiden ekolojiye, edebiyattan gıda güvenliğine, göçler ve göçmenlikten deniz yaşamına pek çok konuda, farklı coğrafyalardan ve zaman dilimlerinden hikâyeler anlatıyor. Ücretsiz sergilerin yanı sıra açık hava gösterileri, performanslar, buluşmalar, konuşmalar ve film gösterimleri de yapılıyor. Ayrıca fiziksel olarak etkinliklere katılamasanız da kulağınız bu bienalde olabilir. Açık Radyo 95.0 üzerinden bienal süresince yapılacak yayınları takip edebilir, radyo performanslarına ve tartışmalara kulak misafiri olabilirsiniz.

Borusan Contemporary, yeni sezonu iki yeni sergiyle karşılıyor. Perili Köşk’te konumlanan mekân, eş zamanlı olarak 17 Eylül 2022 – 27 Ağustos 2023 tarihleri arasında, Julia Kaganskiy’nin küratörlüğünde hazırlanan, sanatçı kolektifi United Visual Artists (UVA)’in eserlerinin yer aldığı geçici sergi olan “UVA: Kaosun Eşiği” ile küratörlüğünü Necmi Sönmez’in yaptığı Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu Seçkisi “Hibrit Mekanlar” sergilerini ağırlıyor.

17. Contemporary Istanbul ise 17 – 22 Eylül tarihleri arasında yerli ve yabancı olmak üzere 66 çağdaş sanat galerisi ve inisiyatiflerin temsil ettiği sanatçıları toplamda 1.476 eser ile Tersana İstanbul’da bir araya getiriyor.

Ekavart Gallery, geçtiğimiz ay aramızdan ayrılan, çağdaş sanatın önemli isimlerinden biri olan multidisipliner sanatçı Balkan Naci İslimyeli’yi doğum günü olan 20 Eylül‘de özel bir seçki ile anıyor. “Geçerken” başlıklı sergide sanatçının çeşitli dönemlerinde ürettiği işlerinin yanı sıra hiç sergilenmemiş işleri de gün yüzüne çıkıyor. Sergi süresince panel ve söyleşilerle usta sanatçıyı daha yakından tanımak, hatırlamak mümkün. Erkan Doğanay’ın küratörlüğünü yaptığı ve Gülfem Dedeoğlu’nun proje koordinatörlüğünü üstlendiği “Geçerken” sergisi 8 Ekim‘e kadar gezilebilir.

Labirent Sanat, İsmet Doğan küratörlüğünde, “Kendileme” başlıklı karma sergiyi ağırlıyor. Sanatçıların “temellük” kavramı üzerine ürettikleri işlerinin yer aldığı sergi 22 Eylül – 8 Ekim arasında ziyaret edilebilir.

BASE, 28 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında 6. kez gerçekleşiyor. Akaretler’de düzenlenen sergiye 16 şehirden, 27 üniversiteden yeni mezun olan 73 sanatçı adayı ve 83 eser katılıyor.

İstanbul dışında da gerçekleşecek sergilerden birkaçı şöyle:

Eldem Sanat Alanı (Eskişehir) – Ağustos ayının son haftası açılışını gerçekleştirdiği iki sergiye ev sahipliği yapıyor. Türkiye-Macaristan ortaklığında yürütülen “Brawe” sergisi ile Berkin Gülten ve Deniz Zaide Korkmaz’ın “Biçimsiz/Formless” başlıklı duo sergisi. “Biçimsiz/Formless” sergisi Fırın Art Space’de 10 Ekim‘e kadar, “Brawe” ise Mahzen-Bahçe, Opus XI alanında 19 Eylül‘e kadar gezilebilir.

meRQezart Alternatif Sanat Mekânı (Muğla) – Türk edebiyatının en önemli şairlerinden İlhan Berk’in vefatının 14. yılında şairi anlatan anı sergisine ev sahipliği yapıyor. “Berkhane” başlığını alan sergide usta şairin yaşam izlerini taşıyan eşyaları, resimleri ve şiirleri yer alıyor. Sergi 25 Eylül‘e kadar devam ediyor.

Küçük Han Ayvalık (Ayvalık) – 2 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında “Kayıp Zamanın İzinde” başlıklı karma sergiyi ağırlıyor. Beral Madra’nın proje sanat danışmanlığını yaptığı, Alev Gözonar, Aydın Teker, Nejat Çınar, Serhat Öztürk, Sibel Sümer ve Tunca’nın yer aldığı sergide, sanatçılar restorasyon süreci devan eden, bu zaman kadar farklı kimliklere bürünmüş Han’ın odalarında kayıp zamanların peşine düşüyor, kendi izlerini sürüyor…

Ayvalık’ın tarihi mahallelerinden biri olan İsmet Paşa mahallesinde 19. yüzyılda yapılmış olan Küçük Han, kültür ve sanat adına Ayvalık’ta yeni bir oluşum.

OMM-Odunpazarı Modern Müze (Eskişehir)- OMM, açılışının üçüncü yılında yerli ve yabancı 38 sanatçıyı “Yas ve Haz” başlıklı karma sergide bir araya getiriyor. 7 Eylül 2022‘den 30 Temmuz 2023‘e kadar ziyarete açık olan bu sergi, resim, fotoğraf, heykel, yerleştirme ve video sanatını bir arada izleme şansı veriyor.

den art (Antalya) – 9 Eylül – 8 Ekim tarihleri arasında Nevruz Akdağ’ın ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. “Connection” başlığını alan sergisinde, Nevruz Akdağ kağıt kolajları ile insan sırlarını sorguluyor.

İMALAT-HANE (Bursa) – 10 Eylül – 10 Aralık tarihleri arasında eş zamanlı iki yeni sergiyi ağırlayacak. Guido Casaretto’nun “Denk olmayan tabaklarda gravitonu aramak” (Looking for the graviton in uneven plates) adlı sergisi ve Can Küçük ve Cem Örgen’in “Girilmez” (No Entry) isimli sergisi Bursa Organize Sanayi Sitesindeki mekânında ziyaret edilebilir.

Maji Art Gallery (Bodrum) – 11 – 30 Eylül tarihlari arasında Titanic Deluxe Bodrum Hotelde, Taner Alakuş’un “DERİN” başlıklı solo sergisini düzenliyor. Sergide Taner Alakuş’un geleneksel sanatlarla kendi dinamiklerini bir araya getirerek oluşturduğu eserleri yer alıyor.

Galeri Nev (Ankara) – 14 Eylül ile 8 Ekim tarihleri arasında NEVNADİR sergilerinden biri olan “TEKRAR DÖNELİM” sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Sergi Galeri Nev’in temsil ettiği sanatçıların dışında, özel misafir sanatçıların işlerini de bir araya getiriyor. Sergide; Candeğer Furtun, Eda Gecikmez, Mehtap Baydu, Leyla Gamsız, Mübin Orhon, Yıldız Moran, Gökhan Baltacı, Necla Rüzgar ve daha pek çok usta ismin eseri yer alıyor.

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Edebiyat ve Müzik Arasında Köprü Bir Proje: Novel Soundtrack
Önceki

Edebiyat ve Müzik Arasında Köprü Bir Proje: Novel Soundtrack

Ferit Tunçer
Sonraki

Ferit Tunçer ile Müziği Üzerine; 90’lardan Günümüze Sohbet

Kaçırmayın!

Mahmut Özdemir

Portfolyo: Mahmut Özdemir

1987 yılında Elazığ’da doğdum. Lisans eğitimimi Selçuk Üniversitesi Resim-İş Öğretmenliği

Ratip Aşir Acudoğu kimdir?

Ratip Aşir Acudoğu, (d. 1898, İstanbul – ö. 17 Ocak