Kundura Sinema’nın dünyadan özgün ve yaratıcı belgeselleri buluşturan film programı Belgesel Film Kuşağı, 2024 seçkisiyle belgesel tutkunlarını Beykoz Kundura’da karşılıyor. Gürcistan’dan İsrail’e, Letonya’dan Katar’a uzanan geniş bir coğrafyadan toplam 6 filmin gösterileceği seçki, kişisel hafızadan yola çıkıp evrensel insanlık hikâyelerine ulaşan filmleri buluşturuyor.
5 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında her Pazar günü Kundura Sinema’da izlenebilecek filmler; politikacıların dünyayı şekillendiren kararlarında barış, insan hakları ve özgürlük gibi kavramları ne kadar kolay yok saydıklarını çarpıcı tanıklıklar ve belgeler eşliğinde perdeye taşıyor.
Tantura katliamı perdede
Seçkinin ilk gösterimi, Alon Schwarz’ın Sundance’de prömiyerini yapan ve Philadelphia Film Festivali’nden En İyi Uzun Belgesel Ödülü’nü kazanan filmi “Tantura” (2022) ile olacak. Mayıs 1948’de Filistin köyü Tantura’da sivillere yönelik düzenlenen ve İsrail tarafından reddedilen katliamın ardındaki gerçeklerin peşine düşen film, İsraillilerin ve tüm insanlığın tarihin karanlık parçalarıyla nasıl başa çıkamadığını da sorguluyor.
Afgan yönetmenden biyografik film
Seçkinin dikkat çeken filmlerinden biri de, Afgan yönetmen Hassan Fazili’nin Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünde Ekümenik Jüri Özel Mansiyon Ödülü, Barış Film Ödülü ve İzleyici Ödülü’nü kazanan belgeseli “Gece Yarısı Yolcuları” (Midnight Traveler, 2019) olacak. Göçmen politikalarına içeriden ve çarpıcı bir bakış sunan film, 2015’te çektiği bir film yüzünden Taliban tarafından tehdit edilen Hassan Fazili’nin, eşi Fatima ve iki küçük kızlarıyla birlikte ülkeden kaçışlarını belgeliyor.
Kuzey Kore’den kaçanların gözünden
Madeleine Gavin’in geçen yıl prömiyerini yaptığı Sundance Film Festivali’nden Seyirci Ödülü’nü kazanan ürpertici filmi “Ütopya Ötesi” (Beyond Utopia, 2023) de seçkinin kaçırılmayacak belgesellerinden. 1940’lardan beri ülkeyi yöneten Kim Jong-il rejiminden kaçmayı başaran Kuzey Koreli aktivistlere odaklanan film, diktatör rejimlerin insanların hayatlarını nasıl bir kabusa çevirdiğinin etkileyici bir portresini sunuyor.
Gerçekler, dans ve politika
Seçkide ayrıca, Gints Grube ve Jaak Kilmi’nin birlikte yönettiği ve babasının Sovyet ajanı olduğunu öğrenen genç bir kadının hikâyesini konu alan “Babam Bir Ajan” (My Father, The Spy), Hilla Medalia’nın DocAviv Film Festivali’nden En İyi Kurgu Ödülü ile dönen ve uluslararası üne sahip dansçı Pierre Dulaine’nin Yafa’da Yahudi ve Filistinli İsrailli çocuklara birlikte dans etmeyi öğretme inadını anlatan “Yafa’da Dans” (Dancing In Jaffa, 2013) ve Avrupa Film Akademisi ödüllü Gürcü asıllı Fransız belgesel sinemacı Nino Kirtadze’nin Ocak 2008’deki başkanlık seçimlerinden başlayarak Ağustos ayında Rusya ile yaşanan kaosa kadar, Gürcistan devletinin kritik ve şiddet dolu bir yılına tanıklık eden “Gürcistan Hakkında Bir Şeyler” (Something about Georgia, 2010) adlı belgeseller de yer alıyor.
Tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı program için beykozkundura.com‘dan kaydınızı yaptırarak davetiyenizi alabilirsiniz.