Galeri 77, yurt içi ve yurt dışından temsil ettiği 16 sanatçının farklı üslup ve tekniklerle ürettiği işlerini bir araya getirdiği “Infinite Loop (Sonsuz Döngü)” isimli çok özel bir sergiye 7 Eylül-8 Ekim tarihleri arasında Casa dell’Arte Bodrum’da ev sahipliği yapıyor. Galeri portföyü üzerinden mekâna özel hazırlanan seçkide ekspresyonizmden sürreal işlere, neo pop-art’tan deneysel sanata, soyut, fotorealist ve hatta minimalist eserlere uzanan geniş yelpazede üretilmiş işler yer alıyor.
Galeri 77, temsil ettiği sanatçıları daha geniş kitlelere ulaştırma hedefiyle başlattığı ve galerinin kendi mekânı dışındaki tüm sergilerini kapsayan “Galeri 77 Shows” projesinin Infinite Loop isimli ikinci sergisi Casa dell’Arte Bodrum ev sahipliğinde tüm sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Marcus Graf küratörlüğünde gerçekleşen sergi Galeri 77’nin temsil ettiği on altı Türk ve Ermeni çağdaş sanatçının işlerini izleyicilere sunuyor. Figüratif sanattan soyut sanata, formalizmden eleştiriye uzanan çeşitli estetik ve kavramsal stratejilerini Casa dell’Arte’de gözler önüne seren sergi aynı zamanda günümüz sanatının son durumuna da genel bir bakış sağlıyor. Bu anlamda Infinite Loop sadece Galeri 77’nin sanat anlayışını ve İstanbul’un önde gelen galerilerinden biri olarak kimliğini yansıtmakla kalmıyor, bunun yanında güncel sanatın biçimsel ve entelektüel zenginliğini de açığa çıkarıyor.
Sanat dünyası günümüzde sayısız fikrin formal çalışma metotlarıyla yan yana ve eşit halde var olduğu çoğulcu ve heterojen bir yapıya sahip. Dışavurumculuk veya soyutlamayla bilinen modern estetiklere dair yeni yaklaşımlar 2. Dünya Savaşı sonrası sanatı, pop-art ve politik sanata yönelik alternatif çalışmalarla omuz omuza duruyor. 20nci ve 21nci yüzyıl sanatının tarihsel gelişimi gözlemlendiğinde, kavramlardan oluşan sonsuz bir döngünün insanlık ve insanların yaşam alanlarının çevresinde sürekli dolandığı apaçık ortaya çıkıyor. Gerçekten de tıpkı kültürün gelişimi gibi sanatın evrimi de, sanattan medyaya, sosyal etkinliklerden politik olaylara uzanan çeşitli kaynaklardan eşzamanlı beslenerek dünyayı eleştirel biçimde değerlendirdiği için, sanatsal, sosyal ve teknolojik değişimle doğal olarak bağlantılıdır.
Infinite Loop ayrıca içkin “sanat için sanat” anlayışının eşzamanlı biçimde eleştirel “toplum için sanat” düşüncesiyle beraber var oluşunun da altını çiziyor. Sergi, güncel sanatın karmaşık halinin, kültürel ve sosyal değişimlerin hızının giderek arttığı günümüz dünyasının çok katmanlı karakterine benzeyişini de ortaya koyuyor.
Infinite Loop sergisinin küratöryel fikri bu bağlantıyı çok sayıda sanatsal yaklaşımı çembervari bir düzenle sergileyerek yansıtıyor. Casa dell’Arte’deki bu tekrarlı ve döngüsel sergileme stratejisi aracılığıyla, sanatsal yenilikçiliğin avangardizm ve tarihe yönelik eleştirel yaklaşımın eklektik bir sentezini temel aldığını vurguluyor. Infinite Loop, ziyaretçilerin sanatın büyüleyici dünyasındaki yolculuklarına bir başlangıç noktası olarak, manzara resmi bağlamında figürasyonla başlıyor. Daha sonra sergi, sosyal konulara değinen eserlerin yanında sanatın formalist gücünü açığa çıkararak izleyiciyi şevk dolduran soyut eserlerle yan yana yer aldığı heterojen bir akılsal manzaraya dönüşüyor. Sona gelindiğinde, Infinite Loop’u oluşturan çember, izleyiciyi doğayla olan deneyimlerimize somut şekilde işaret eden manzara resimlerinin içerisinden geçirerek onları gerçek dünyaya geri ulaştırıyor.
Infinite Loop yaşam döngüsünün temellerinin kendilerine uygun karşılığını geçmiş, günümüz ve gelecek arasında gerçekleşen devamlı harmanlanışın insanlığın gelişimini tetiklediği sanat ve kültür döngüsünde bulduğunu kanıtlıyor. Sergi, topluma ve sanata alışılmışın dışındaki açılardan bakarak içinde yaşadığımız dünya hakkında yeni içgörüler açığa çıkarmaktan korkmayan güçlü sanatçılar karşımıza çıkararak dünyaya yönelik bakış açımızı genişletiyor. Dolayısıyla Infinite Loop, her bir sergi izleyicisinin güncel sanat ve günümüz dünyası hakkında yeni perspektifler edinebileceği bir kaleydoskopa benzer.
Galeri 77 portföyündeki yerli ve yabancı sanatçılar; Narek Arzumanyan, Gayane Avetissian, Vahram Davtian, Bayram Demir, Sedat Girgin, Hakan Gürbüzer, Armen Hakobjanyan, Vav Hakobyan, Mehmet Resul Kaçar, Roman Kakoyan, Mesut Karakış, David Martirosyan, Rafael Megall, Armén Rotch, Kirkor Sahakoğlu ve Arman Vahanyan’ın çeşitli ifade biçimleri ve tekniklerle ürettikleri heyecan verici eserlerini bir araya getiren Infinite Loop sergisi, sanatseverlere keyifli bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor. İzleyiciye çok sayıda çeşitlilik sunan sergi, bizlere hem bu farklı eserler arasında mukayese yapma ve ilişkiler kurma imkânı sağlıyor, hem de günlük sıkıntılarımızdan uzaklaşıp ruhlarımızı güvenli bir limanda dinlendirebileceğimiz çok sesli görsel bir şölen yaratıyor. Sergi, 8 Ekim tarihine kadar Casa dell’Arte Bodrum’da ziyaret edilebilir.